tutustu turvateknisen kamerahankintasi eettisyyteen ennen hankintaa Kuva: Mikko Törmänen

Mitä muuta valvontakameroiden hankinta on kuin tietoturvakysymys?

Millaisia asioita arvotat, kun olet hankkimassa valvontakameroita tai kamerajärjestelmää? Pohditko valmistajan eettisyyttä, suositko suljettua järjestelmää, vai tuijotatko puhtaasti ostohintaa?

Yle uutisoi Tampereen raitiovaunujen turvakameroista ja niiden mahdollisista tietoturvaongelmista helmikuussa 2023 otsikolla: "Kiinalaiset valvontakamerat laitettiin boikottiin Yhdysvalloissa, Suomessa niitä käytetään yhä julkisessa liikenteessä – kysyimme, miksi".

Jutussa herätellään kameroiden valmistajan eettisyyteen - tai oikeastaan sen puutteeseen. Hienoa, että vihdoin Suomenkin hankintaorganisaatioissa aletaan kiinnittää huomiota asioihin, joista omalta osaltani herätin keskustelua jo 3 vuotta sitten.

 

Tiedätkö, mihin kaikkeen katonrajassa kököttävä turvakamerasi pystyy?

Traficomin mukaan IoT-laitteet (esimerkiksi valvontakamerat) ovat yksi suurimmista haittaohjelmien levittäjistä verkossa. Kuitenkin muun muassa Ylen uutisen kommenttiosio paljastaa, että kansalaiset ovat yhä kovin tietämättömiä siitä, mitä kaikkea verkkoon liitetyillä laitteilla voi halutessaan tehdä.

Seuraavassa kuvaan yleisesti väärinkäyttömahdollisuuksia, joita kameroista on vuosien mittaan tunnistettu. Ehkä saat paremman käsityksen siitä, mikä kaikki voi mennä pieleen, jos tietoturvasta ei huolehdita.

Kun kameroista puretaan tallenteita, viedään ne suljetussa järjestelmässä purkua varten osoitettuun paikkaan. Tiedonsiirto kameroista palvelimelle tai käyttäjän työasemalle tapahtuu todennäköisesti joko langattoman verkkoyhteyden yli tai muistitikun avulla. Jatkuvassa verkkoyhteydessä olevat kamerat taas tallentavat striimiä pilvipalvelimelle.

Turvallisuusriskejä on monia:

 

Riittääkö kamerajärjestelmän tietoturva suunnittelun kriteeriksi?

Uutisessa mainitaan yhtenä lieventävänä yksityiskohtana, että kyseessä on suljettu järjestelmä, joka tallentaa kameroiden videokuvan raitiovaunujen sisällä olevalle kovalevylle, ja että tietojen purkamista varten vaunun täytyy olla varikolla.

Ehkä tämä antaa joillekin mielenrauhaa, että kaikki on kunnossa. Itse en vielä tuon perusteella juhlisi.

Pidän toki tärkeänä, että turvatekniset laitteet ovat mahdollisimman tietoturvallisia. Mutta minusta myös niiden valmistajan ja koko toimitusketjun täytyy toimia eettisesti.

Halu eettiseen toimintaan on hankintoja tekevienkin mielessä - ainakin periaatetasolla. Muun muassa vastuullisuus, ihmisoikeuksien toteutuminen, yhdenvertaisuus sekä syrjinnän vastustaminen mainitaan monen organisaation hankintakriteereissä.

Hankintalaki taas määrittelee yksityiskohtaisesti ratkaisujen tarjoajan poissulkemisperusteet, mutta sekään ei ota kantaa tarjotun tuotteen valmistajan eettisyyteen tai laillisuuteen.

Siis: rikollisjärjestö ei voi tarjota itse valmistamiaan tuotteita, mutta mikään ei estä bulvaania tarjoamasta ja voittamasta tarjouskilpailua samoilla tuotteilla. Tällöinkin rahat valuvat rosvojen taskuun.

Voisimme ottaa mallia Ruotsista. Siellä tietyissä hankinnoissa toimeksisaaja sitoutuu toteuttamaan due diligence -tarkastuksen toimitusketjussaan ja edistämään kansainvälisten sosiaali- ja työoikeudellisten velvoitteiden noudattamista. Toteutumista myös valvotaan aktiivisesti, eikä asia jää vain alkuselvitysten varaan.

 

Teknologinen edistys edellyttää myös meidän ihmisten edistymistä

Turvatekniikka kehittyy valtavaa vauhtia. Kolmen vuoden takaiseen verrattuna on tapahtunut seuraavaa:

 

aitech-smartcity-attributes-kuva-aitech
Kiinnostavien henkilöiden löytyminen tallenteilta on helpompaa, kun hahmontunnistus kehittyy. Esimerkiksi asusteet ja kannetut tavarat voidaan tunnistaa muotonsa ja värinsä perusteella, ja käyttää kriteereinä erilaisissa hauissa. Kuva: A.I. Tech

 

Lisäksi käytännössä kaikkea kameroiden kuvaamaa tietoa voidaan käyttää tekoälyn opettamiseen reaaliajassa. Esimerkiksi valmistavassa teollisuudessa syntyvän hävikin määrää voidaan merkittävästi vähentää, kun kamerateknologia valvoo laatua ihmissilmien sijaan.

Mitä kauemmin ja erilaisemmista laatuvirheistä tekoäly saa opetella huonolaatuisten tuotteiden tunnistamista, sitä tarkemmiksi sen taidot kehittyvät.

Myös ravintoloissa tekoälyvalvonnasta ja erilaisten tilanteiden tunnistamisesta on apua: tarjoilijoiden ei enää tarvitse keskittyä siivottavien pöytien tai laskua odottavien ihmisten havainnointiin. He voivat keskittyä asiakaspalveluun ja esimerkiksi tilojen siisteyteen, kunnes kamerat pyytävät tarkastamaan tietyt pöydät tai alueet ravintolasta.

Kirjoitin aikaisemmin kameran kyvystä valvoa ja tehostaa toimintaa, kannattaa tutustua kamerateknologian hyödyntämismahdollisuuksiin!

 

Tietoturvan lisäksi eettisyys täytyy huomioida kamerajärjestelmän rakentamisessa

Mitä monipuolisemmaksi kasvontunnistuksen ja tekoälyn hyödyntämismahdollisuudet kehittyvät, sitä valveutuneempia organisaatioiden täytyy hankinnoissaan olla.

Teknologinen kehitys alleviivaa erityisesti tietoturvan merkitystä: ulkopuoliset eivät saa päästä kamerastriimiin käsiksi tahallisten tai tahattomien takaporttien kautta tai muilla epärehellisillä keinoilla.

Koska hakkerit kehittyvät toiminnassaan teknologian mukana, myös kamerajärjestelmät täytyy pitää ajantasaisina. Pidä siis huolta laitteiden säännöllisistä päivityksistä, jotta löydetyt haavoittuvuudet korjataan mahdollisimman aikaisessa vaiheessa.

Mitä paremmin valmistajat pyrkivät teknologiaansa suojaamaan ja päivittämään, sitä varmempi voit olla käyttämäsi ratkaisun tietoturvallisuudesta. Tutustu esimerkiksi i-PRO:n tietoturvakäytäntöihin, joissa:

Aivan erityisesti teknologinen kehitys asettaa paineita kaiken toiminnan eettisyydelle. Jatkuvasti löytyy uusia keinoja hyödyntää uusia haavoittuvuuksia niin yksittäisten henkilöiden ja organisaatioiden kuin kansallisuuksienkin kiusaamiseen tai syrjintään.

Se, käytetäänkö kasvontunnistusta ja edistyksellisiä tekoälyratkaisuja hyvään vai pahaan, riippuu lopulta meistä ihmisistä

 

Valitse vastuullinen kameravalmistaja ja eettisesti toimiva yhteistyökumppani

Autan tekemään eettisen ja kestävän päätöksen turvakameroiden valinnassa, sekä huomioimaan järjestelmän käytettävyyden koko elinkaarensa ajan. Jutellaan lisää!

Ota yhteyttä

Pssst. Oletko tutustunut jo vinkkeihini toimivan turvajärjestelmän suunnitteluun? Siinä nimittäin kannattaa huomioida monta asiaa hankinnasta vuosiksi eteenpäin.

Juhani Kartano

On inspiroivaa ratkaista haasteita henkilö- tai tilaturvallisuuteen, prosessinvalvontaan, rikosten tai vahingontekojen selvittämiseen liittyen. Nykypäivän kameratekniikkaa ja analyysitoimintoja voi hyödyntää turvakäytön lisäksi mm. markkinoinnin analysoinnissa ja apuvälineenä, tapahtumien toteutuksessa teattereissa ja konserteissa. Millainen kokonaisuus tehdään yhdessä?

Background element