woman showing stop sign with hand Credit: Nadine Shaabana Unsplash

Lyhytikäisille IT-laitteille romutussakko!

Kukaan ei voi tänä päivänä välttyä kuulemasta tai lukemasta vastuullisuudesta ja kestävän kehityksen tärkeydestä. Ei kulu päivääkään ilman uutista ympäristömme muutoksesta. Vastuullisuus ohjaa jo päätöksentekoamme yksilöinä ja näkyy valinnoissamme: automme menoveden laadussa, käyttämämme sähkön tuotantotavassa, lähiruuan nauttimisessa, pakkausvalinnoissa ja paljon muissa. 

Vastuullisuudesta ja kestävän kehityksen toimenpiteistä on tullut yhä vahvemmin osa yritysten mainetta ja brändiä. Se on verkkosivuilla ”etusivun juttu” ja siihen liittyvistä toimenpiteistä kerrotaan mielellään. Miksei tietokoneiden, tablettien ja älypuhelinten hankinnoista ja käytöstä ole sattunut silmiini yhtään kestävän kehityksen linjausta tai artikkelia? Mikseivät IT-hankinnat kuulu oletuksena vastuullisuusraportteihin?

 

mielenosoitus kadulla Credit Jonas UnsplashKuva: Jonas, Unsplash

 

Missä viipyvät vastuulliset IT-hankinnat?

Kaukolainen törmää yhä kentällä vasta-argumenttiin hankintahinnan kalleudesta. Kun myy hankalia olosuhteita kestäviä laitteita, ei voi kilpailla hinnalla. Usein halvempia laitteita hankitaan käyttökohteisiin, joissa niiden elinkaari tulee varmasti jäämään lyhyeksi tai vikaantumisväli on erityisen suuri. 

Moni ei ehkä ajattele, että 52-72 % tietokoneen ja älypuhelimen ympäristökuormituksesta syntyy laitteiden valmistuksesta, jakelusta ja hävittämisestä - siis siltä ajalta, kun laite ei ole käytössä. Laitteen käytönaikaiset vaikutukset ovat pienempiä, siksi käyttöaikaa kannattaisi maksimoida. Etenkin isot yritykset voisivat pistää itsensä likoon toimimalla kestävämmin.

Ei ole ympäristön kannalta yhdentekevää, rikkoutuuko koneista vuosittain käyttöaikana 2 % vai 15 %. Esimerkiksi akun ennenaikainen loppuun kuluminen ei varsinaisesti ole ympäristöteko, kun tilalle joutuu hankkimaan uuden akun ja hoitamaan koko vaihtoprosessin välivaiheineen. Jotkut laitteet puolestaan ovat rakenteeltaan niin integroituja, ettei niitä ole edes suunniteltu korjattavaksi. 

 

laatikon särkyvää-varoitusteksti ja -merkinnät Credit: Stephane Yaich UnsplashKuten laite itse, myös vaihtoakku valmistetaan, kuljetetaan ja lopulta hävitetään ympäristöä kuormittaen. Kuva: Stephane YAICH, Unsplash

 

Myös liiketoiminnan kustannukset kasvavat rikkoutuvien laitteiden takia niin korjausten kuin menetettyjen työtuntienkin kautta. En usko, että yrityksissä selvitetään tai pystytään edes seuraamaan laitteiden elinkaarikustannuksia: vikaantumisia, huoltoon viennistä ja ihmisten liikkumisesta aiheutuvia välillisiä kustannuksia tai vaihtolaitekuluja. Jos tiedät yrityksesi IT-laitteiden elinkaarikustannukset ja pystyt todistamaan sen, tarjoan lounaan! 

 

Lyhyt käyttöikä käy ympäristön ja lompakon päälle

Laitteiden hankinta ei ole enää samanlaista prosessorikilpajuoksua kuin ennen, niillä on käyttöarvoa pidempään. Silti tablettien käyttöikä ammattikäytössä on noin 1-2 vuotta, tietokoneiden usein 3-4 vuotta. Miltä kestävän kehityksen maailmassa näyttää yritys, joka hyväksyy 1-2 vuoden käyttöajan mobiililaitteille, jotka sen jälkeen menevät kierrätykseen ja romuksi? 

Erään tutkimuksen mukaan kannettavaa tietokonetta pitäisi käyttää jopa 20-44 vuotta ja älypuhelinta 25-232 vuotta, jotta sen valmistuksen, kuljetuksen ja jätteen hävityksen tuottamat kasvihuonepäästöt saataisiin kompensoitua. Tällaisiin käyttövuosimääriin tuskin tulevaisuuden laitteetkaan pystyvät, mutta älypuhelimille yli 4 vuoden ja kannettaville yli 7 vuoden käyttöikäkin jo riittäisi. 

 

robotti katsoo kameraan Credit Franck V UnsplashEi riitä, että laite kestää isältä pojalle - sen pitäisi kestää isältä robotille. Kuva: Franck V., Unsplash 

 

Määritellään minimikäyttöikä laitteille

Pitäisikö tietokoneille ja tableteille määritellä minimikäyttöikä, jonka jäädessä liian lyhyeksi, kilahtaa romutuksesta kunnon sakkomaksu - siis rangaistus ympäristön kuormittamisesta ja luonnonvarojen tuhlaamisesta? Se pakottaisi ajatteluamme elinkaarikustannusten suuntaan, kun tiedossa on jo varmoja kuluja, jotka voi välttää vastuullisilla valinnoilla.

Joskus laitehankinnat ulkoistetaan alihankkijalle, joka toimittaa laitteet yritykselle tietyn budjetin ja tarvemäärittelyn raameissa. Ostaja voi määrätä alihankkijalle sanktioita, jos sen toimittamat laitteet rikkoontuvat käytössä. Kestävyysnäkökulma kiinnostaa siis alihankkijaa, mutta entä budjetista päättävää? Sakko pitäisi määrätä nimenomaan laitteiden ostajalle, jotta se motivoi oikeaa tahoa vastuullisiin hankintoihin. 

Yritysten investoinneissa kestävän kehityksen valinnat kun eivät lisää kustannuksia, vaan tuovat elinkaarisäästöjen lisäksi hyvän mielen ja lisää selkänojaa yrityksen vastuullisuuteen. Kannattaisi olla etujoukoissa ottamassa tällä yritykselle mainetta.

 

pieni puinen kirstu Credit: Jouwen Wang UnsplashKiinnostaako kestävyys kirstunvartijaa? Kuva: Jouwen Wang, Unsplash

 

Hyvä ympäristölle, huono myyjälle

Ollakseni rehellinen: pitkän elinkaaren tuotteet eivät ole meille myyjille herkkua. Kaupasta seuraavaan laiteuusintaan menee helposti 4-5 vuotta, joskus pidempääkin. Onpa vastaan tullut valituksia, ettei 8 vuotta palvelleeseen ruggeroituun tablettitietokoneeseen saa enää päivityksiä tai varaosia. Tällaista konetta, joka hankittaessa tuntui kalliilta, ei jälkikäteen voi sanoa kalliiksi. 

Päinvastoin: päiväkustannus on naurettavan pieni verrattuna mihin tahansa tietokoneeseen. Kustannuksia vikaantumista ei työkäytössä juurikaan tule, ja saattaa se konevanhus vielä jatkaa elämäänsä harrastekäytössä maastoautossa tai mönkkärissä. Valmistuskustannukset ja valmistuksen ympäristövaikutukset on ulosmitattu parhaalla mahdollisella tavalla. 

 

Panasonic fully rugged FZ-G1-tabletti käytössä hiekan peittämänä Credit: PanasonicRuggeroitu tabletti kestää vähän pölyisempiäkin olosuhteita. Kuva: Panasonic

 

Mistä sitten meille myyjille töitä? Uskon lujasti, että jatkossa valintoja IT-hankinnoissakin ohjaavat yhä enemmän vastuullisuus ja kestävän kehityksen mukaiset päätökset. Tietotekniikalla haetaan tuottavuuden kasvua ja sitä varten tarvitaan oikeat työkalut oikeaan paikkaan: ammattimiehelle ammattilaisen laitteet, kotinikkarille harrastevehkeet. Myyjän tehtävä on auttaa valitsemaan oikea laite oikeaan käyttöympäristöön, jotta laitteen elinkaari on mahdollisimman pitkä ja vikaantumiset jäävät minimiin. 

Me teemme tätä jo - ota yhteyttä!

 

Ota yhteyttä

Kyösti Ollila

Pitkän työuran aikana huomaa, kuinka maailma ympärillä muuttuu ja tarjoaa uusia haasteita ja mahdollisuuksia. On upeaa olla aitiopaikalla mukana! Päämiesten kanssa luottamusta luovat samat arvot vastuullisuudesta ja kumppanuudesta. Parasta on, kun pääsee toteuttamaan hankkeita, kokeilemaan rohkeasti uutta ja innostamaan asiakkaita tiimissä, jossa on eri alojen osaajia ja kansainvälisyyttä.

Background element