seikkailujuoksija Jukka Viljanen ja Panasonic Toughbook juoksu Arabian hiekkaerämaan halki Kuva Ali Kesanto

Seikkailujuoksu Arabian hiekkaerämaan halki - Toughbook matkassa

"Olis kyllä tosi eeppistä, jos meidän matkalle sattuisi hiekkamyrsky. Mun matka kestää siis 25 juoksupäivää plus toivottavasti yks myrskypäivä", laski seikkailujuoksija Jukka Viljanen tulevan aavikkojuoksunsa kestoa. 

Itsenäisyyspäivänä 6.12.2021 alkaa matka, jollaista kukaan muu ei ole koskaan kokenut. Viljanen aikoo juosta ensimmäisenä ihmisenä maailmassa Arabian hiekkaerämaan halki. Maailman suurin yhtenäinen hiekkaerämää tunnetaan myös nimillä Rub' al-Khali ja Tyhjä neljännes. Se sijaitsee Saudi-Arabian eteläosassa ja reunustaa Jemeniä, Omania ja Arabiemiirikuntia.

 

Ennen lähtöään Viljanen vieraili Kauko Studiolla kertomassa tulevasta juoksumatkastaan. Katso videolta Jukan terveiset ja syy Panasonic Toughbookin valintaan!

 

Toiset kutsuvat Viljasta hulluksi, toiset edelläkävijäksi. Itse hän käyttää itsestään nimitystä seikkailujuoksija. "En varmaan lähtisi tälle reissulle, jos joku muu olisi kyseisen aavikon jo korkannut. Luvassa on oikea seikkailu, johon olemme valmistautuneet tiimin kanssa 7 vuotta - tai oikeastaan 90-luvulta saakka. Mun juoksu on vain pieni osa matkaa", hän toteaa.

 

Juoksua reilu maraton päivässä 25 päivän ajan 

Pieneltä se ei kuitenkaan kuulosta: juoksumatkan kokonaispituus tulee olemaan noin 1 300 kilometriä ja Viljanen etenee sen 50 kilometrin päivävauhdilla. Matka taitetaan kurinalaisesti aina samalla päiväohjelmalla ja rutiineilla: juoksu alkaa aamun sarastaessa ja kun 50 km on täynnä, loppupäivä on omistettu kehonhuollolle, levolle, ravinnolle sekä kuulumisten kertomiselle

Ensimmäinen juoksupäivä on Viljasen sanojen mukaan rennompi, sillä juoksumatkaa tulee vain 40 kilometriä. Kropan täytyy tottua vallitsevaan kuumuuteen ja myös tiimin yhteistyötä täytyy harjoitella aidossa ympäristössä. "Vaikka yksin juoksenkin, tämä on tiimityötä mitä suuremmassa määrin. Yleensä menee muutama päivä, että yhteistyöstä hioutuu saumatonta ja ymmärrämme toisiamme jo puolesta lauseesta", Viljanen kertoo.

 

seikkailujuoksija-jukka-viljanen-saharassaPäivän juoksumatkan jälkeen on aika huoltaa kehoa. Vuonna 2012 Saharan autiomaassa hiekkaa riitti sukkien täytteeksi - niin tulevallakin juoksulla. Kuva: Jukka Viljanen

 

"Mun rinnalla kulkee yksi ajoneuvo ja kahdessa muussa kulkevat tiimiläiset hoitavat esimerkiksi leirien pystytystä ja purkua. Mulla on 30 minuutin taktiikka: pysähdyn puolen tunnin välein huoltoautolle juomaan vettä ja suoloja, sekä syömään jotain. Sitten jatkan seuraavat 30 minuuttia. On parempi pilkkoa matka tällaisiin osiin, eikä ajatella kokonaismatkaa - siinä onnistumisen kaava myös muille, joilla on isoja haasteita edessä", Viljanen vinkkaa.

 

Odotettavissa upottavaa ja pöllyävää hiekkaa 

Ääriolosuhteissa juokseminen ei ole Viljaselle uusi juttu. Saharaan ja Kalahariin verrattuna Arabian hiekkaerämaan juoksuolosuhteet ovat kuitenkin aiempaa vaikeammat. "Saharasta 20-25 % on hiekkaa, loput kivikkoa ja kovempaa alustaa. Rub' al-Khalissa on ensimmäisten päivien jälkeen pelkkiä dyynejä ja pehmeää hiekkaa, josta ei pääse kunnolla ponnistamaan. Kun alusta ei palauta liike-energiaa takaisin askeleeseen, saan tehdä paljon enemmän töitä", Viljanen kertoo.

Varautuminen on avain koko reissun onnistumiseen: pehmeiden dyynien halki juoksemista helpottavat juoksusauvat, jotka tulivat Viljaselle tutuksi jo Grönlannin lumipeitteillä. Matkaan on lisäksi lähdössä muun muassa neljät eri tyyppiset juoksukengät, 1-2 paria juoksusukkia per päivä, juoksuhousuja, -paitoja, -takki ja -laseja, putkihuiveja, lippiksiä ja muutama litra aurinkorasvaa. Ruuat ja vedet hankitaan paikan päältä ja ne kulkevat mukana retkikunnan ajoneuvoissa. 

 

Aavikon halki jälkiä jättämättä - teemana Leave No Trace

Juoksun teema Leave No Trace kertoo, että jokainen mukaan otetuista tavaroista tulee retkikunnan mukana myös takaisin. Sama teema on kulkenut mukana aikaisemmilla reissuilla, sillä roskaamattomuus on Viljaselle sydämen asia. Muun muassa Pohjoisnavalla käydessään Viljanen oli retkikunnan ainoa, joka iski maansa lipun maahan ja otti sen saman tien pois mukaansa.

"Kalaharin autiomaassa edestäni kipitti eräänä päivänä koppakuoriainen. Pysäytin huoltoauton, ettei se ajanut kuoriaisen päälle: ne olivat aavikolla ekana, me olimme heidän vieraitaan. Grönlannin jäätiköllä juoksin kiinni pienen keksipaketin muovin, joka tipahti kädestäni ja kulkeutui tuulessa puolen kilometrin päähän ennen kuin tavoitin sen", Viljanen muistelee. 

seikkailujuoksija-jukka-viljanen-leave-no-trace-merkki-kai-kortelainenLeave No Trace -merkin Viljaselle on suunnitellut Kai Kortelainen.

 

Saudi-Arabiassa aavikot dyyneineen ovat viikonloppureissukohteita siinä missä Suomessa kesämökit. Aavikkomaisemissa grillataan ja vietetään aikaa. Viljanen on matkoillaan nähnyt, kuinka paljon roskaa sikäläiset ajanviettäjät jättävät jälkeensä - aivan kuten Suomessakin tehdään.

"Roskaaminen lievästi sanottuna harmittaa. Aion puhua aiheesta Riadissa lehdistötilaisuudessani 2.12.2021, koska paikalla on Saudi-Arabian mediaa ja saan aika paljon näkyvyyttä projektini aikana. Käytän tilaisuuden hyödykseni, koska tällä hetkellä maapallo hukkuu roskaan", Viljanen kertoo. 

 

Toughbookin merkitys juoksumatkalla suurempi kuin koskaan

Viljanen kuvaa itseään dyynifriikiksi ja tulevaa juoksumatkaansa aurinkolomaksi. "Dyynien kuumus ja pöllyävä hiekka vaativat tietokoneilta turnauskestävyyttä. Minulla on yhä käytössä vuonna 2010 saatu Panasonic Toughbook CF-19. Se ei lähde mukaan, vaikka kirjoittelenkin sillä yhä blogejani. Päästän sen jossain vaiheessa eläkkeelle ja kunniapaikalle kirjahyllyyn - ei se helppoa tule olemaan, koska ollaan koettu yhdessä niin paljon", Viljanen kertoo.

Viljasen mukaan pöllyävään dyynimaastoon lähtee veden- ja pölynkestävä Panasonic Toughbook CF-20 -tietokone, jolla hän päivittää reissultaan kuulumisia ja lähettää videoita, valokuvia ja tekstejä satelliittiyhteyden yli Ylelle. "Halusin juuri CF-20:n, koska se on kompakti, kestävä ja suorituskykyinen ja palvelee meidän tarpeita hyvin tällä reissulla", Viljanen toteaa.

 

Seikkailujuoksija Jukka Viljanen ja uuden Panasonic Toughbook CF-20:n luovutus Kaukolla Kuva Ali KesantoKauko Oy:n myyntijohtaja Kyösti Ollila ja toimitusjohtaja Juha Rytkönen luovuttivat Jukka Viljaselle uuden Panasonic Toughbook CF-20:n Arabian hiekkaerämaan seikkailujuoksulle. Kuva: Ali Kesanto

 

"Toughbook on hemmetin luotettava laite"

"Kaikki tällä retkellä ja elämässä yleensä perustuu luottamukseen, joka on ansaittava. Toughbook jos joku on sen tehnyt. En voi ottaa riskiä ja lähteä matkaan toiseksi tai kolmanneksi parhaalla laitteella - ero Toughbookeihin on yhä valtavan suuri", Viljanen toteaa.

"Mitä enemmän teen retkiä, sitä enemmän osaan ehkä myös osoittaa omaa kiitollisuutta ihmisille ja yrityksille, jotka tukevat unelmieni toteuttamista. Haluan kiittää koko Kaukon henkilökuntaa, joille olen saanut olla puhumassa matkoistani, ja Juhaa ja Kössiä siitä, että ovat taas mukana kun olen lähdössä reissuun - isoiso kiitos", Viljanen kertoo.

Seuraamme Viljasen seikkailujuoksua ja päivitämme uutisia etenemisestä aktiivisesti omissa some-kanavissamme - ota siis meidät seurantaan!

Päivitys 9.12.2021: Viljasen seikkailujuoksu päättyi polvivamman aiheuttamaan keskeytykseen 120 kilometrin ja kolmannen juoksupäivän jälkeen. Haaveen toteuttaminen siirtyy vuodella eteenpäin - seuraava hiekka-aavikon ylitysyritys on joko joulukuussa 2022 tai tammikuussa 2023. Keskeytyksestä lisää Ylen verkkosivuilla.

» Kauko Oy LinkedInissä
» Kauko Oy Twitterissä
» Kauko Oy Facebookissa

» Ylen live-seuranta Jukka Viljasen aavikkojuoksusta - kuulumiset lähetetään Toughbookilla

» Lue seikkailujuoksija Jukka Viljasen omaa blogia

 

Vahvennetut tietokoneet kaikkiin ääriolosuhteisiin - Panasonic Toughbook

Kauko Oy

Rakennamme älykkäitä laite-, sovellus- ja palvelukokonaisuuksia, jotka varmistavat työntekijöiden arjen sujumisen tehokkaasti ja saumattomasti vaativimmissa työskentelyolosuhteissa. Koska monimutkaisimpia haasteita ei ratkota yksin, olemme verkostoituneet alan parhaimpien toimijoiden kanssa. Yhdessä kehitämme uusia, kestäviä työntekotapoja eri alojen huippuammattilaisille. Saamme laitteet, sovellukset ja palvelut puhumaan tavoitteellisen ja tehokkaan työnteon kieltä.

Background element