Meiltä kysytään usein, mitä ruggeroitu tietokone tarkoittaa. Ruggeroidun kanssa synonyymejä ovat sanat lujitettu, vahvistettu ja vahvennettu. Kaikki nämä tarkoittavat tietokonetta, joka kestää kovaa käyttöä ja on normaalia kuluttajalaitetta lujarakenteisempi.
Tietokoneiden lisäksi vahvennettua tietotekniikkaa edustavat esimerkiksi jotkin puettavat älylaitteet, puettavat viivakoodinlukijat ja kehokamerat.
Ensimmäisinä vahvennettujen laitteiden tunnusmerkeistä tulevat mieleen roiskevedenkestävyys ja pudotuskestävyys, joita löytyy jo ominaisuuksina myös kuluttajalaitteista. Miten kuluttajalaitteista tutut ominaisuudet eroavat, kun käsissä on oikeasti vahvennettu tietokone, tabletti tai käsipääte?
Asiantuntijamme Juhana Nyman käy vahvennetun tietotekniikan ja erityisesti Panasonic Toughbookien perusteita läpi tällä videolla - tutustu!
Mitä tietokoneiden vahvennus konkreettisesti tarkoittaa?
Kun puhutaan oikeasti vahvennettuista laitteista, kestävyys on huomioitu laitteen rakenteissa ja lisälaitteissa kokonaisvaltaisesti. Vahvennetun laitteen jokainen osa kestää hyvin haastaviakin olosuhteita:
- kylmiä sekä kuumia lämpötiloja (esim. -29 °C:sta jopa +60 °C:een)
- lämpöiskuja siirryttäessä kylmästä kuumaan tai kuumasta kylmään tilaan
- tärinää esimerkiksi ajoneuvoon kiinnitettynä
Rugged-laitteita on kolmea eri luokkaa rakenteiden vahvennustasosta riippuen: täysin tai osittain vahvennettuja sekä business-ruggeroituja tietokoneita.
Täysin ruggeroitu tietokone noudattaa USA:n armeijan MIL-STD-810 ja IP -standardeja
Täysin ruggeroitu (fully rugged) on tunnetuin ruggeroinnin taso, jonka kriteerit noudattavat USA:n armeijan laatimaa ja käyttämää MIL-STD-810-standardia.
Täysin ruggeroitujen laitteiden täytyy läpäistä MIL-standardin vaatimusten mukaiset testit, joissa simuloidaan laitteen mahdollisen rikkoutumisen aiheuttavia riskejä armeijan toimintaympäristöissä:
- putoamista määritellyltä korkeudelta
- veden roiskumista
- tärinää ajoneuvossa
- sekä laitteeseen kohdistuvia iskuja
Kosteuden ja pölytiiveyden osalta käytetään IP-luokittelua, jota käytetään yleisesti elektronisten laitteiden tiiveyden osoittamiseksi vakioidulla tavalla.
Standardien ja luokitusten osoittaminen riippumattomien testilaitosten testeillä on olennainen osa laitteen kestävyyden varmistamista.
Vahvennettu tietokone tai tabletti kestää esimerkiksi pölyisissä ja kuumissa olosuhteissa. Kuva: Panasonic
Osittain vahvennetut laitteet ovat kevennettyjä versioita täysin vahvennetuista laitteista
Semi-rugged eli osin vahvennetut laitteet ovat kestävyydeltään kevennettyjä versioita täysin vahvennetuista laitteista. Osittain vahvennetut tietokoneet ja tabletit ovat erinomaisia valintoja vähemmän vaativiin kenttä- ja työskentelyolosuhteisiin esimerkiksi logistiikassa, jossa työnteko ei vaadi jatkuvaa ulkona oloa.
Osin vahvennetuissa laitteissa on normaaleja kuluttajalaitteita kestävämpi rakenne kolhuja vastaan, mutta ei samanlaista pudotuskestävyyttä ja sääolosuhteiden sietoa kuin täysin vahvennetuilla laitteilla.
Osin vahvennetuissa laitteissa käytetään yleensä joitakin MIL-STD-810-standardin testien osa-alueita osoittamaan tiettyjä kestävyysominaisuuksia, sekä IP-luokituksia.
Business-ruggeroidut laitteet ovat kevyimmin vahvennettuja kestäviä tietokoneita
Business-ruggeroidut laitteet ovat kaikista kevyimmin vahvennettuja, mutta silti rungoltaan kestävämpiä kuin tavalliset tietokoneet.
Business-ruggeroidut laitteet kestävät mekaanista rasitusta ja niissä on optimoitu keveys sekä akun kestävyys. Business-ruggeroidut tietokoneet ovatkin usein liikkuvan toimistotyöskentelijän valinta.
Mitä muuta hyvää vahvennetussa laitteessa on kuin rakenteellinen kestävyys?
Vahvennetuissa laitteissa on lisäksi huomioitu kattavasti erilaiset langattomat verkkoyhteydet, jotta työskentely onnistuu mutkitta ulkotiloissa. Näytön kirkkaus on riittävä niin kirkkaalla auringonpaisteella kuin pimeässäkin, ja laitteen käyttö onnistuu myös hanskat kädessä.
Kestävien laitteiden yksi ominaisuus on myös akkujen vaihdettavuus: vara-akku voidaan vaihtaa niin sanotulla hot-swap-tekniikalla suoraan kentällä. Katso videolta esimerkki hot swap -akunvaihdosta.
Kun vahvennettuja laitteita vastaavasti täytyy ladata, löytyy niihin hyvin monenlaisia latauslaitteita erilaisiin olosuhteisiin. Jotta lataus ja laitteen käyttö on turvallista esimerkiksi junassa, trukissa tai autossa, löytyy vahvennetuille laitteille kolaritestattuja ajoneuvotelakoita.
Erityisesti ulkona ja liikkuvassa työssä hyödyllisiä ovat myös ergonomiaa ja työturvallisuutta parantavat, puettavat kantotelineet ja käsihihnat.
Rugged-tietokoneilla on pitkä käyttöikä ja joustavat räätälöintimahdollisuudet
Vahvennettujen laitteiden elinkaari on hyvin pitkä: vahvennettu tietokone kestää käytössä keskimäärin 5-8 vuotta kuluttajalaitteen keskimääräisen 3 vuoden sijaan. Huolto- ja ylläpitotarve on kestävän rakenteen takia hyvin vähäinen, minkä ansiosta vahvennetun laitteen hankinnan kokonaiskustannus jää usein varsin pieneksi kuluttajalaitteisiin verrattuna.
Rugged-laitteiden tulevaisuus on erilaisissa modulaarisissa ratkaisuissa, joiden myötä tietokoneen ominaisuuksia voi vaihtaa niin laitteen hankintahetkellä kuin sen jälkeenkin. Monikäyttöisyyttä voi laajentaa esimerkiksi sensorien, tunnistimien ja muiden asiakaskohtaisten räätälöintien kautta. Joustavuus käytön laajentamisessa tuo mukanaan lisää säästöjä ja hankinnalle pidempää ikää.
Tutustu Panasonic Toughbookeihin ja ota yhteyttä, kun kova työ vaatii kovia työkaluja!