Raskoneen asentaja lukee hyllystä viivakoodia Panasonic-käsipäätteellä ja TOUGHBOOK Omnia -mobiilisovelluksella Kuva: Paula Ojansuu

Nopea sovelluskehitys ja helppo käyttöönotto ylittivät odotukset

Raskone Oy on raskaan kaluston autokorjaamo, jossa huolletaan ja korjataan kuorma- ja pakettiautoja, perävaunuja, työkoneita sekä henkilöautoja. Raskone on Suomen suurin monimerkkikorjaamo, joka palvelee asiakkaitaan 19:ssä toimipisteessä ympäri Suomen. Muun muassa nopeus, monipuolisuus ja ympärivuorokautiset huoltopalvelut ovat sen kilpailuvaltteja.

Kun varaosien kirjaukseen käytettävä Windows CE -sovellus sekä käsipääte tulivat tiensä päähän, TOUGHBOOK Omniasta löytyi apu sovelluksen nopeaan siirtoon Android-käyttöjärjestelmälle. "Ohjelmistoprojektiksi aikataulu ylitti odotukseni", kiittelee Raskoneen IT Team Manager Maxim Demin, joka vastasi uudistusprojektista ja sen tarvemäärittelystä.

 

Vanhan käsipäätteen ja sovelluksen ongelmat aiheuttivat varastohävikkiä

Näin varaosien kirjaus Raskoneella toimii: kun asentaja saa työmääräimen, hän kerää varastosta huoltotilaukseen liittyvät osat ja kirjaa ne järjestelmään lukemalla tuotteiden viivakoodit. Sovelluksesta tiedot puretaan tietokoneelle, josta ne siirtyvät taustajärjestelmään ja sieltä edelleen työmääräimelle. Näin varastosaldot pysyvät ajan tasalla ja työhön tarvitut osat eivät jää kirjaamatta työlle. 

Aikaisemmin varaosien viivakoodit luettiin Windows CE -pohjaisella käsipäätteellä. Sekä laitteen että sovelluksen elinaika ja tietoturva tulivat tiensä päähän keväällä 2020. "Käyttöjärjestelmään ei saanut enää päivityksiä ja tukea, eikä päätelaitteitakaan enää myyty. Lisäksi laitetta oli vaikea käyttää: fyysisen näppäimistön merkinnät olivat kuluneet, ja näyttö sekä näppäinkoko olivat pieniä", Maxim kertoo.

 

Raskoneen IT Team Manager Maxim Demin seisoo varastohyllyjen vieressä Kuva Paula OjansuuRaskoneen IT Team Manager Maxim Demin vastasi sovelluksen ja päätelaitteiden uudistusprojektista ja tarvemäärittelystä. Kuva: Paula Ojansuu

 

Muitakin ongelmia oli: vanha käsipääte ja sovellus hukkasivat langattoman verkon asetukset ja jo kerätyt tuotteet, jos laitteen akku loppui kesken työnteon. "Asetusten uudelleenkonfigurointi oli hankalaa, koska näppäimistömerkinnät olivat niin kuluneet: käytännössä näppäinten toiminnallisuudet täytyi muistaa ulkoa. Jos kerätyt tuotteet katosivat listalta, keräystyö piti aloittaa alusta, mikä oli turhauttavaa. Yleinen käyttökokemus oli siis heikko", Maxim kiteyttää.

Tästä johtuen myös viivakoodinlukijan käyttöaste oli huono: joissain toimipisteissä se jäi lähes käyttämättömäksi, minkä takia varastosaldot eivät välttämättä pitäneet paikkaansa. Myydyt varaosanumerot kirjattiin kappalemäärineen käsin lapulle tai suullisesti kertomalla työnjohtajalle ja siitä tietokoneelle. Tämä vei sekä asentajien että työnjohtajien aikaa, ja pahimmassa tapauksessa kirjaukset unohtuivat kokonaan. 

 

TOUGHBOOK Omnialla toiminnot siirtyivät Androidiin parissa kuukaudessa

Windows-pohjainen käyttöjärjestelmä päätettiin vaihtaa Androidiin. "Otin Kaukoon yhteyttä ja pidimme aiheesta palaveria jo samalla viikolla. He tarjosivat vaihtoehtoa siirtää vanhan sovelluksen toiminnallisuudet Android-pohjaiseen käyttöliittymään TOUGHBOOK Omnian avulla", Maxim kertoo. Omnia-kehitysympäristön ketteryyden ansiosta sovelluksen tekoa aloitettiin jo ensimmäisessä palaverissa valmiiden toiminnallisuuksien ja käyttöliittymäelementtien avulla.

 

TOUGHBOOK Omnialla kehitetty mobiilisovellus auki Panasonic FZ-T1llä Raskone Kuva Paula OjansuuTOUGHBOOK Omnia -kehitysympäristön ketteryyden ansiosta sovellusta voitiin alkaa kehittää jo ensimmäisessä tapaamisessa. Kuva: Paula Ojansuu

 

Maxim kysyi tarjousta myös aiemmalta käsipäätetoimittajaltaan. "Sovellus olisi pitänyt koodata alusta lähtien uudelleen ja hintalappu oli yli viisinkertainen Omnialla tehtävään kehitystyöhön nähden - toteutusaikataulusta puhumattakaan. Olisimme olleet toimittajariippuvaisia, emmekä olisi saaneet koodia itsellemme hallinnoitavaksi, mikä tuntui kohtuuttomalta", hän toteaa.

Ensimmäisen palaverin ja tarvemääritysten jälkeen Kaukolta käytiin tutustumassa vanhan sovelluksen ja laitteen toimintaan myös paikan päällä. "Kaikki kävi tosi helposti - kahden viikon jälkeen meillä oli jo demo ja reilun parin kuukauden päästä julkaisukelpoinen versio sovelluksesta. Toiminta oli tosi ripeää, eikä meillä ollut lopulta tarvetta miettiä muuta ratkaisua", kiittelee Maxim.

 

Etuina helppo käyttöönotto ja ajantasainen tieto laitekannasta

Toimitusaikataulun lisäksi käyttöönoton helppous on yllättänyt Maximin. "En odottanut, että kehitys käyttöönottoineen olisi ollut näin nopeaa näin kilpailukykyisellä hinnalla. Laitteen käytöstä ei tarvinnut edes pitää koulutuksia mekaanikoille, eivätkä kaikki ole lukeneet ohjeitakaan - käyttö on niin suoraviivaista. Työnkulku on samankaltainen kuin vanhassa järjestelmässä, mutta käyttöliittymä on kutsuvampi ja käyttökokemus parempi", Maxim sanoo.

 

Raskoneen asentaja lukee viivakoodia varaosahyllystä TOUGHBOOK Omnialla kehitetyllä mobiilisovelluksella ja Panasonic-päätelaitteella Kuva Paula OjansuuOmnian ansiosta lukijat voi päivittää verkkoyhteyden yli ja niiden paikkatietoa voi seurata - näin käytöstä saadaan entistä paremmin tietoa. Kuva: Paula Ojansuu

 

"Aiemmin emme tienneet, missä laitteet ovat, ovatko ne edes päällä ja verkossa. Kun ne lähtivät toimipisteille, ne jäivät herran haltuun", Maxim naurahtaa ja jatkaa: "Omniaan kuuluu paljon muutakin kuin sovellus kehitysympäristöineen: voimme nyt etähallita lukijoita, nähdä niiden GPS-koordinaatit ja seurata näin investointimme käyttöä paremmin."

Uusi sovellus on tuonut mukanaan läpinäkyvyyttä ja tietoa laitekannasta, mutta myös parantanut huoltotoiminnan tuloksellisuutta. "Heti kun tuote otetaan varastohyllystä, se lisätään samalla työlle. Sovellus vähentää asentajien käyttämää aikaa tuotteiden kirjauksiin, pienentää varaston hävikkiä, parantaa saldojen tarkkuutta ja sitä kautta myös myyntiä", Maxim toteaa. 

 

Käytettävyys saa kiitosta sekä IT-osastolta että loppukäyttäjiltä

Maxim on ollut tyytyväinen myös uusien ominaisuuksien lisäysnopeuteen. Ensimmäisessä käyttöönotossa huomattiin puute, joka piti korjata mahdollisimman pian. "Reagointi pyyntöömme oli hyvin nopea - saimme uuden ominaisuuden lukijoihin muutamassa päivässä. Kehitys on hyvin ketterää, eikä muutosten teko vaadi koodiosaamista - voisimme halutessamme tehdä niitä myös itse", hän kertoo.

 

Raskoneen asentaja Teemu Glumov lukee viivakoodia varaosahyllystä TOUGHBOOK Omnialla kehitetyllä mobiilisovelluksella ja Panasonic-päätelaitteella Kuva Paula OjansuuRaskoneen asentaja Teemu Glumov pitää uutta päätelaitetta ja sovellusta vanhaa nopeampana ja helpompana käyttää. Kuva: Paula Ojansuu

 

Päätelaitteet ovat aina päällä ja verkossa, ja sovelluspäivitykset ajetaan laitteille Omnia-kehitysalustan kautta. "IT:n taakka helpottuu päivityksissä huomattavasti: meidän ei tarvitse tehdä lukijoille mitään, ei ohjeistaa loppukäyttäjiä päivitysten tekoon eikä postitella laitteita edestakaisin - tämäkään ei olisi ollut mahdollista entisillä laitteilla", Maxim kiittelee. 

Myös asentajilta tulee kiitosta uuden ratkaisun käytettävyydestä. "Uusi sovellus ja laite ovat paljon nopeampia ja helpompia käyttää kuin vanha lukija", Raskoneen asentaja Teemu Glumov toteaa. Omnia-laitehallinnan ansiosta huomataan nyt myös, jos päätelaitteeseen tulee vika, se varastetaan tai se putoaa muusta syystä pois verkosta. Näin arjen ongelmatilanteisiin voidaan reagoida proaktiivisesti. 

 

Raskone ja Kauko - luottamusta yli 15 vuotta

Keräilysovelluksen ja TOUGHBOOK Omnia -kehitysympäristön lisäksi toimitukseen kuuluivat myös viivakoodinlukijalliset Panasonic-käsipäätteet, niiden pistoolikahvat, lataus- ja purkutelakat sekä sovelluksen päivityspalvelu. Ensimmäiset testaukset sovelluksesta tehtiin Vantaa Airport -toimipisteessä ja ratkaisu otetaan tulevina kuukausina käyttöön myös muilla Raskoneen korjaamoilla. 

 

Raskoneen IT Team Manager Maxim Demin seisoo varaston portailla Panasonic-päätelaite kädessään Kuva Paula OjansuuMaxim on kiitollinen pitkästä yhteistyöstä Kaukon kanssa ja saamastaan tuesta vuosien varrella. Kuva: Paula Ojansuu

 

"Uskon, että käyttöönotto menee sutjakkaasti maaliin. Olemme tehneet Kaukon kanssa yhteistyötä jo 15 vuoden ajan: hankkineet heiltä laitteita ja saaneet niille tukea ja huoltoa. Kaikki on mennyt erittäin hyvin myös uuden projektin parissa: sovelluksen teon, sekä laitteiden käyttöönoton suhteen. Ollaan aina saatu Kaukolta ensiluokkaista palvelua", Maxim kiteyttää.

 

Kun teilläkin on tarvetta ketterälle mobiilikehitykselle, tutustu TOUGHBOOK Omniaan ja ota yhteyttä liikkuvan tietotyön asiantuntijoihimme!

Tutustu Omniaan

Kauko Oy

Rakennamme älykkäitä laite-, sovellus- ja palvelukokonaisuuksia, jotka varmistavat työntekijöiden arjen sujumisen tehokkaasti ja saumattomasti vaativimmissa työskentelyolosuhteissa. Koska monimutkaisimpia haasteita ei ratkota yksin, olemme verkostoituneet alan parhaimpien toimijoiden kanssa. Yhdessä kehitämme uusia, kestäviä työntekotapoja eri alojen huippuammattilaisille. Saamme laitteet, sovellukset ja palvelut puhumaan tavoitteellisen ja tehokkaan työnteon kieltä.

Background element