Panasonic FZ-G1 -tabletti käytössä peittyneenä hiekkaan

Rakenteeltaan kestävä on myös ekologisesti kestävä

Tiesitkö, että vie jopa kolme ihmiselinikää (25-232 vuotta) ennen kuin yhden älypuhelimen valmistuksen, kuljetuksen ja jätteen hävityksen tuottamat kasvihuonepäästöt on kompensoitu? Hyvästi parin vuoden vaihtosykli: puhelimen, jonka olet viimeeksi ostanut, tulisi olla käytössä sinun lisäksesi lapsellasi ja lapsenlapsellasi - mielellään läpi heidän elämänsä. 

Näin pitkä käyttöikä on ainakin nykyhetkellä utopiaa, mutta selvää on myös, ettei kulutusjuhlamme voi jatkua. Kuten meidän Kössikin blogissaan kirjoitti, älypuhelinten ja muiden päätelaitteiden elinkaaren aikana valmistus ja logistiikka tuhlaavat eniten luonnonvaroja ja aiheuttavat eniten hiilidioksidipäästöjä.

Valmistukseen tarvitaan fossiilisia polttoaineita, tonneja raaka-aineita kaivoksilta ja vielä enemmän puhdasta vettä. Yhden kannettavan tietokoneen valmistus tuottaa muun muassa 1,2 tonnia kaivos- ja metallijätettä.

 

vedenpuhdistuslaitos kuvattuna ylhäältä Credit: Ivan Bandura UnsplashVettä tarvitaan mm. mineraalien rikastukseen. Siitä syntyvä jätevesikin tarvitsee käsittelynsä. Kuva: Ivan Bandura, Unsplash

 

Laitteiden raaka-aineita tuotetaan olosuhteissa, jotka eivät täytä sosiaalisen kestävän kehityksen kriteerejä. Laitevalmistajat eivät yleensä kerro raaka-aineidensa alkuperää - tai eivät välttämättä edes tiedä sitä. Tietäviäkin toki löytyy: esimerkiksi Panasonic pyrkii hankkimaan raaka-aineensa aina vastuullisista lähteistä.

 

Lompakko kiittää ekologisesta valinnasta

Suomessa laitteiden vastuullisuutta ei vielä oteta hankintapäätöksissä tarkoituksellisesti huomioon. Isoissa yliopistokaupungeissa pohditaan jo esimerkiksi käytettyjä laitteita hankintojen osana, mutta muualla painavat enemmän helppo saatavuus, valmistajan tunnettuus ja ostohinta.

Ymmärrettävää sinänsä - pitäähän meidän kuluttajinakin miettiä rahojemme riittävyyttä, vaikka kuinka haluaisimme toimia ympäristön kannalta oikein. 

Fiksut yritykset miettivät onneksi jo myös laitteiden luotettavuutta, sopivuutta käyttötarkoitukseensa sekä elinkaaren aikaista kokonaishintaa. IT-hankinnoissa rakenteellisesti kestävä kun tarkoittaa myös lopulta pulleampaa kukkaroa.

80 % laitteen kuluista syntyy muusta kuin ostohinnasta: laitetuesta, vikaantumisten huoltokuluista, menetetystä työajasta, huoltologistiikasta ja niin edelleen. Mitä kestävämpi eli "vähävikaisempi" laite on, sitä vähemmän lompakko - sekä ympäristö - rasittuvat. 

 

Kestävän kehityksen malliesimerkkejä

Yhden vuoden lisäys laitteiden käyttöikään Euroopassa vastaa hiilidioksidipäästöjen vähentymisenä samaa kuin poistaisimme kaksi miljoonaa bensa- tai dieselautoa liikenteestä.

Tämä tekee edustamastamme Toughbookista kestävän kehityksen mallikoneen. Tiedämme lukuisia esimerkkejä koneista, jotka ovat olleet käytössä 7-14 vuotta.

Yksi näistä on seikkailujuoksija Jukka Viljasen CF-19, joka on niellyt autiomaan hiekkaa ja jatkanut silti toimintaansa 10 vuotta. Lapissa jälleenmyyjämme asiakkaan ulkomailta ostettu Panasonic on kestänyt yli 20 vuotta.

 

Jukka Viljanen Kauko-päivä 2020Kauko-päivässä 2020 sisäisestä draivista puhunut Jukka Viljanen on kuljettanut Toughbookeja ympäri aavikoita ja jäätiköitä - laitteiden siitä häiriintymättä. 

 

Jo emoyhtiömme Aspon eettiset ohjeet edellyttävät meiltä vain vastuullisten kumppanien kanssa toimimista. Liikkuvaan tietotyöhön tarkoitettujen Toughbookien lisäksi valikoimassamme on Panasonicin AV-laitteita ja turvatekniikkaa, joiden kehitystä ohjaavat myös kestävyys ja vastuullisuus.

Terveydenhuollon ratkaisuissa noudatamme samaa toimintamallia: valitsemme partnereita, jotka pyrkivät toiminnassaan kestävään kehitykseen. Huomioimme ratkaisuissa myös ennen kaikkea turvallisuuden niin potilaiden kuin työntekijöidenkin näkökulmasta. 

 

Kierrätys kunniaan

Arvomaailmamme alkaa hiljalleen muuttua: uutta laitetta ei enää hankita vain siksi, että on kiva saada uusi. Nykyään tehdään tietoisesti valintoja, jotta vanha laite päätyy hyötykäyttöön. Kumppanimme Atea kuitenkin tietää, että elektroniikkajätteestä kierrätetään tällä hetkellä vain noin 20 %. Arvokasta raaka-ainetta menee siis hukkaan valtavia määriä.

Harrastamme kaikkea muutakin kierrätystä - miksi toimisimme IT-laitteiden suhteen toisin? Vaikka kuoret olisivatkin laitteissa uusia, sisältä voisi löytyä kierrätettyjä osia. Monet laitevalmistajat ovatkin muuttamassa tuotteidensa suunnittelua, jotta laitteisiin voi tulevaisuudessa tehdä remontteja kuten autoihin. Kun joku osa menee rikki, vaihdetaan uusi tilalle. 

Kierrätyksestä ja kestävän kehityksen valinnasta pitäisi ennen kaikkea tehdä helppoa. Esimerkiksi jos parempi vaihtoehto on kalliimpi ja ostajan budjetti hakkaa rajoittajaan, pantti tai Kössin ehdottama sakko voisi auttaa tekemään vastuullisen valinnan hinnasta huolimatta.

Julkisiin kilpailutuksiin on hallitusohjelmassa pohdittu kriteeriksi laiteominaisuuksien ja hinnan lisäksi ympäristövaikutuksia. Ei ole helppo löytää yksiselitteistä tapaa niiden kilpailuttamiseen, mutta tärkeintä on aloittaa etsinnät. 

 

pieni poika kokoaa laitetta osista Credit: Kevin Jarrett UnsplashJos joku osa rikkoutuu, vaihdetaan uusi tilalle. Kuva: Kevin Jarrett, Unsplash

 

Mitä me voisimme tehdä vastuullisuuden hyväksi?

Kaukon näkökulmasta kestävyys voisi tulevaisuudessa tarkoittaa, että myisimme esimerkiksi Toughbookeja tai muita laitteita 3-5 vuoden mittaisena palveluna. Tukisimme käyttöä Kaukohallinnalla ja paikallinen huoltomme auttaisi käytön aikaisissa pulmissa. Elinkaari päättyisi siihen, että ehjät laitteet palautuvat meille uusiokäyttöön ja menisivät esimerkiksi lahjoituksena kouluihin tai sairaaloihin.

Palautuksesta saisi pienen korvauksen, jotta viallisetkin laitteet päätyisivät kierrätykseen ja niiden ehjät osat uusiokäyttöön. Kun saisimme laitteesta vielä paremman hyödyn irti kuin nyt, olisimme entistä ehompia kestävän kehityksen lähettiläitä. 

 

Miten sinä toivoisit meidän jatkossa toimivan kestävän kehityksen edistäjänä? Ota yhteyttä ja kerro meille!

Ota yhteyttä

Juha Rytkönen

Rytkönen toimi Kauko Oy:n toimitusjohtajana vuosina 2019-2022. Hänen aikanaan Kauko uudisti strategiaansa kohti kestävämpiä, asiakastarpeeseen kehitettyjä kokonaisratkaisuja. Tämä tapa toimia tunnetaan yhä nimellä #kaukokatse.

Background element