Kaukolla vastuulliset teknologiat ovat osa arkea Kuva Mikko Törmänen

Vastuulliset teknologiat eivät ole myytti, vaan olennainen osa arkea

Kuluttajien kukkarot ohjaavat maailmamme vastuullisuutta: 68 % ammattilaisista odottaa, että kuluttaja on enemmän huolissaan maailmasta kuin aiemmin ja edellyttää yhä vastuullisempaa toimintaa yrityksiltä, joiden palveluita hän kuluttaa.

Kestävän kehityksen organisaatiot ovat myös sijoituskohde: eettiselle sijoittajalle merkitsee yhä enemmän, ettei oma vaurastuminen tapahdu muiden ihmisten tai luonnon tulevaisuuden kustannuksella.

Myymällä kestävää teknologiaa vaativiin työolosuhteisiin haluamme osaltamme olla osa muutosta, jossa yritykset tekevät vastuullisia, pitkän tähtäimen päätöksiä maapallomme tulevaisuus mielessään. Päämääränämme on rakentaa ratkaisut niin, että ne ovat kestäviä, korjattavia ja pitkäikäisiä.

Näin asiasta tuumivat omat kestävien ratkaisujen rakentajamme Juhan Nyman ja Janne Kolu - katso video!

Miten Kauko auttaa tekemään kestäviä teknologiahankintoja? Videolla asiasta keskustelemassa asiantuntijamme Juhana Nyman ja Janne Kolu. Video: Kauko Oy YouTube-kanava

 

Pitkäaikaisin vastuullinen teknologiakumppanimme - Panasonic Business

Pitkäaikaisin kumppanimme Panasonic Business on oivallinen esimerkki vastuullisesta, kestävän kehityksen teknologiakumppanista. Yhteinen historiamme alkaa 60-luvulta ja yhteistyömme perustuu luottamukseen ja aitoon auttamiseen. Heidän teknologiansa tunnetusti kestää niin aikaa kuin olosuhteita.

Yhtä tärkeä on heidän palveluasenteensa jatkaa teknologioiden ylläpitoa pidempään kuin normaalisti: yhdessä heidän kanssaan haemme ratkaisuja, joilla elinkaarta ei ole pakko päättää, jos ratkaisu on edelleen yritykselle toimiva.

Asiakasprojekteissa olemme huomanneet, että muun muassa tietokoneiden käyttöikä voidaan parhaimmillaan jopa tuplata tai triplata kuluttajalaitteisiin nähden. Tämä tuo liiketoimintajohdolle merkittäviä säästöjä niin taustajärjestelmien elinkaaren jatkuessa kuin uusien laitehankintojen lykkäytymisessä.

Onpa laitteita ollut jopa yli 8 vuotta käytössä, mikä on pitkä aika nykypäivän tietokoneelle.

 

500px-kuvituskuva-lassila_tikanoja_biokaasuauto_02062021-16Panasonic Toughbookit ovat malliesimerkki kestävistä ja pitkäikäisistä laitteista, jotka kuormittavat ympäristöä pitkän elinkaarensa aikana mahdollisimman vähän. Kuva: Valentina Morales Buschmann

Myös esimerkiksi Panasonic Businessin turvatekniikan tuotteet ovat osoittautuneet käytössä pitkäikäisiksi ja kestäviksi: 90-luvulla myytyjä valvontakameroita on edelleen toiminnassa ja käytössä asiakkaillamme. Vain 10 laitetta 20 vuodessa on käynyt huollossa, vaikka valvontakameroita on Kaukon historian aikana myyty yhteensä noin 20 000 kpl.

 

Tähtäimessä pidemmät elinkaaret, uusiokäyttö ja kierrätysmateriaalit 

Kun laitteita ei tarvitse vaihtaa joka vuosi, on se jo itsessään luontoa säästävä teko. Toisaalta vastaan voivat tulla järjestelmäpäivitykset ja tuen loppuminen valmistajataholta. Kaikkiin näihin löytyy ratkaisuja, kun kumppaniverkoston motivaatio hoitaa asiaa kanssamme on kunnossa.

Parantaaksemme osaltamme laitteiden elinkaarta, tarjoamme mahdollisuutta laitteiden uusiokäyttöön ja myymme second hand –koneita silloin, kun laitteen käyttöajanodote on vielä inhimillinen. Myös meille huoltoon tulevien koneiden tilalle tarjoamme toimivia second hand –laitteita.

Laitehallintamme, ylläpito ja huollot edistävät osaltaan laitteiden mahdollisimman pitkää elinkaarta. Annamme myös omat tietokoneemme kiertoon käytöstä poiston jälkeen.

Viranomaisasiakkaillemme olemme luotettava varaosatoimittaja ja autamme pitämään laitteiden elinkaaret pitkinä myös heille, jotka hoitavat kunnostustyötä itse. Komponenttipulan vaivatessa maailmaa olemme voineet toimittaa vanhoja, yhä käyttökelpoisia laitteita asiakkaille, jotka olisivat muuten voineet jäädä ilman konetta.

Muutamme käyttämättömät, asiakkaiden nurkissa lojuvat tavarat hyödykkäiksi ja toimitamme niitä eteenpäin käyttöön joko organisaation itsensä sisällä tai muille asiakkaille. Etsimme jatkuvasti myös uusia innovaatioita ja keinoja liittyä vahvemmin ketjuihin, jotka hyödyntävät kierrätysmateriaaleja jonkin uuden tuotteen tai palvelun luomiseen.

Kun teemme selvitystyötä, pääsemme luomaan vastuullisempia toimintamalleja, joita muutkin voivat toiminnassaan hyödyntää.

 

Vastuullinen liiketoiminta huomioi myös yksilön tarpeet ja pehmeät arvot

Omassa strategiatyössämme havainnoimme trendejä, jotka vaikuttavat ihmisten ja yritysten elämään. Emme tutki pelkästään teknologiamuutosta vaan myös ihmisten ajatteluun ja hyvinvointiin vaikuttavia trendejä.

Pyrimme saamaan nämä trendit kohtaamaan, jotta asiakkaamme tekevät hankittavan teknologian osalta hyviä päätöksiä ja voivat tuoda ratkaisuja myös yksilötason vaikuttimiin ja hyvinvointiin.

 

BrainLit-käyttökohde toimistot Kuva BrainLitEsimerkiksi biosentrisellä valaistuksella voimme auttaa asiakkaitamme kaikenlaisissa työympäristöissä pysymään valppaampina, nukkumaan yönsä paremmin ja vähentämään sairauspoissaoloja. Kuva: BrainLit

 

Esimerkiksi koronan vaikutukset turvattomuuteen ja juurettomuuteen ovat hyvin vahvasti nähtävissä. Ihmiset eivät voi hyvin, ja pandemia kerrannaisvaikutuksineen on luonut paljon henkistä pahoinvointia. Toisaalta se on tuonut mukanaan myös positiivisia arvovalintoja: etätyöläisen ei tarvitsekaan istua ruuhkassa ja saastuttaa päästäkseen töihin.

Tässä hetkessä pärjäävät parhaiten yritykset, jotka reagoivat muuttuneeseen tilanteeseen ja pahaan oloon. Työnantajien täytyy pystyä osoittamaan, että he pitävät huolta työntekijöistään yksilöinä muutenkin kuin pallotuoleilla, pitsoilla ja kesken työpäivän pidettävillä kuntosalihetkillä.

Työntekijöille on luotava puitteet tehdä työtä ilman työpaikkamatkailua, ja maalle muutto –trendiin pitää pystyä vastaamaan kunnon ratkaisuilla.

 

Kaikki lähtee perusteista – toiminnan edellytysten täytyy olla kunnossa

Varmistumme toiminnassamme aina siitä, että kaikki toimintaketjun pelurit toimivat kuten me.  Selvitämme aina taustat ja varmistamme auditoinneissa, ettei toiminnassa selviä mitään eettisten arvojen vastaista, kuten lapsityövoimaa tai huonoja työolosuhteita. Kumppaneidemme täytyy meidän lailla sitoutua toteuttamaan YK:n kestävän kehityksen ohjelmaa.

Jokainen työntekijämme käy vähintään kerran vuodessa koulutuksen, jossa vastuullista toimintaa testataan. Ylpeydellä voin todeta, että osallistuminen on sataprosenttista ja testeistä läpimeno myös. Jos kysyn mitä tahansa arvoihimme ja toimintatapoihimme liittyvää, vastaus tulee jokaiselta kuin tykin suusta.

Kun siis haluat tehdä vastuullisemman teknologiavalinnan, kumppaniverkostomme ja asiantuntijamme ovat aidosti apunasi – ota yhteyttä!

Ota yhteyttä 

Juha Rytkönen

Rytkönen toimi Kauko Oy:n toimitusjohtajana vuosina 2019-2022. Hänen aikanaan Kauko uudisti strategiaansa kohti kestävämpiä, asiakastarpeeseen kehitettyjä kokonaisratkaisuja. Tämä tapa toimia tunnetaan yhä nimellä #kaukokatse.

Background element