onnistunut teknologiauudistus vaatii kuuntelua arjen tarpeista Kuva Mikko Törmänen

Kun haluaa, pystyy mahdottomaan – teknologiauudistus vaatii kuuntelua

Milloin olet viimeeksi kellottanut, kuinka pitkään ihan pienenkin tietokoneongelman tai muun työssä eteen tulleen haasteen ratkomiseen kuluu? Varmasti olet siinä hetkessä miettinyt, kuinka paljon mieluummin vain hoitaisit keskeneräiset hommat sinä aikana, kun odottelet kollegan apua tai vastausta tukipyyntöösi.

Vaikka kansana innostumme ilmaisista ämpäreistä ja alekampanjoista, pitäisi meidän lakata ihannoimasta halpaa hintaa ostamisen kriteerinä. Hankintojen arvo kun harvoin on yhtä suuri hintalappunsa kanssa: etenkin työympäristöissä täytyy ymmärtää ajatella toimimattoman arjen kustannuksia. 

 

Jos et ole varma, toimiiko nykyinen teknologiaratkaisu arjessa, kysy käyttäjiltä

“Voi, kun voisin tehdä tämän fiksummin”-kommentti saa usein toistua monta kertaa ennen kuin asiantuntija kutsutaan paikalle. Joskus työntekotavat jämähtävät vanhojen järjestelmien tai vanhojen käytäntöjen tasolle, ja niiden mittavampi uudistaminen voi olla haastavaa ilman ulkopuolista kumppania. Omalle tekemiselle sokeutuu ja ongelmia tottuu kiertämään.

Milloin viimeksi kysyit työntekijöiden mielipidettä arjen toimivuudesta? Usein toimivan järjestelmän rakentaminen edellyttää kuuntelua: niin työntekijöiden haastatteluja kuin asiantuntijan perstuntumalla terästettyä havainnointia arkisen aherruksen haasteista.

 

puettavat älylaitteet helpottavat esimerkiksi huoltotyötä Kuva Mikko TörmänenEsimerkiksi huoltotyötä helpottaa, kun ohjeistukset voi avata puettavalla älylaitteella suoraan silmien eteen sitä mukaa, kun työ etenee. Tarvittava dokumentti löytyy ja aukeaa äänikomentoja käyttäen - ilman käsiä. Kuva: Mikko Törmänen 

 

Toimivan IT- tai muun järjestelmän rakentaminen ei ole vain oikeiden laitteiden valintaa tiettyyn käyttötarkoitukseen: toimivassa järjestelmässä huomioidaan niin eri taustajärjestelmien kuin ihmisen, laitteen ja työnkin yhteentoimivuus nyt sekä tulevaisuudessa

Kun kuuntelee ja ymmärtää, millaisen kokonaisuuden parissa ihmiset työskentelevät, millaiset käyttöjärjestelmät, sovellukset ja laitteet ovat käytössä, ja miten paljon tarvitaan ylimääräistä työtä, välivaiheita tai vimpaimia työn tekemiseen, voi aidosti löytää tapoja tehdä työstä järkevämpää, sujuvampaa ja samalla tuottavampaa.

 

Sujuva työ tarkoittaa vähemmän katkoksia ja leveämpää hymyä

Ihmisille sujuva työ tarkoittaa vähemmän työkatkoksia, avun saamista nopeasti, parempaa tehokkuutta ja työkalujen käyttöä. Tämä johtaa työrauhaan, parempaan työtyytyväisyyteen ja arvostuksen tunteeseen. Kaikki nämä karsivat sivukuluja pois pöydältä.

Myös koulutuskustannukset pienenevät, kun ylimääräinen selvittely, ohjeistus ja koordinointi jäävät pois. Sujuvuus vaikuttaa ennen pitkää myös työpaikan ilmapiiriin, huhupuheisiin, kahvipöytäkeskusteluihin - puhumattakaan viivanalaisista luvuista.

Kun hommat toimivat ja prosessit ovat mietittyjä, arjen toimivuus ja työn sujuvuus eivät riipu siitä, onko Make töissä vai ei, tai onko henkilö tehnyt kyseisiä työtehtäviä ennen vai ei. Kaiken saa järjestymään, kun haluaa saada - myös mahdottoman. Tarvittaessa hoidamme talon sisäisiä selvityksiä, jos ihmistä ei tähän omasta tiimistä löydy - ja hoidamme handoverin asiallisesti, kun sen aika koittaa. 

 

hyvin suunniteltu arki parantaa työn tuottavuutta haastavissa työympäristöissä Kuva Mikko TörmänenKun välimatkat ovat pitkiä, oikeiden työkalujen tai toimintaohjeiden nopea löytyminen ongelmatilanteissa on erityisen tärkeää. Hyvin suunniteltu arki parantaa niin työn tuottavuutta kuin turvallisuuttakin. Kuva: Mikko Törmänen

 

Pyydä asiantuntija kylään ulkopuoliseksi havainnoijaksi

Jos omasta aikataulusta ei löydy koloa laatikon ulkopuolelle hyppäämiseen ja kollegan työn seuraamiseen, mitä jos seuraavan kehitysprojektin koittaessa pyytäisitkin meidät kylään? Saisit kyläilyn päätteeksi hyvin pureskellut ja konkreettiset ajatukset työnteon kehittämisestä fiksumpaan suuntaan, sekä kustannus- ja toimitusarvion siitä, mitä tämä vaatisi. Sen jälkeen päätös on sinun, edetäänkö suunnitelmien kanssa vai ei.

Meillä asiakasprojektit rakennetaan aina asiakasyrityksen prosesseja vastaaviksi – ei Kaukon omiin prosesseihin sopiviksi. Saamme monesti kiitosta joustavuudestamme ja aidosta ratkaisukeskeisyydestämme: haemme käyttäjien toiveisiin ratkaisuja niin, että käyttö työn aikana on mahdollisimman helppoa.

Myös tulevaisuudessa esiin nousevat ongelmat pyrimme ratkaisemaan aina kestävästi, jottei sama ongelma tulisi eteen uudelleen ja kokonaisratkaisu toimisi jatkossa entistä paremmin. 

Kestävyys tarkoittaa meille sekä laitteiden fyysistä kestävyyttä että järjestelmien ja arkkitehtuurien pitkäikäisyyttä. Esimerkiksi tärkeä yhteistyökumppanimme Panasonic on valmis jatkamaan kehitystyötä järjestelmien kanssa, vaikka käyttöikä normaalisti päättyisikin. Käyttöjärjestelmien ja sovellusten kohdalla etsimme myös pitkäikäisiä tuotteita ja versioita, jotta "turhat" versiopäivitykset eivät sekoita normaalia toimintaa, ja muutoksen riskitekijät pysyvät hanskassa.

 

Loppukäyttäjän kuuleminen on avain toimivaan ratkaisuun

Kun saamme vainun työtä tukevan ratkaisun rakentamiseen, meitä on hankala voittaa. Parasta polttoainetta meille on, kun pääsemme katsomaan ja kyselemään, mikä mättää ja miten oman alansa ammattilaiset haluaisivat hommat hoitaa – se on paras pohja mahdottomankin toteuttamiseen. 

Kun siis etsit luotettavaa, innovatiivista ja palveluhenkistä kumppania teknologiaprojektiisi, ota yhteyttä asiantuntijoihimme

Ota yhteyttä 

Juhana Nyman

Innostun ihmisten ja tarpeiden kuuntelusta, sekä niihin vastaamisesta työtä tukevalla teknologialla. Aito uteliaisuuteni erilaisia prosesseja ja työympäristöjä kohtaan sekä haluni löytää järkevin tapa toimia ovat voittamaton kombo kestävien ratkaisujen rakentamisessa asiakkaillemme.

Background element