Karhu suolla -animaatio Keskisuomalaisuutta etsimässä -näyttelyssä Kuva Johanna Puhakka KeMu

Keski-Suomen museossa tarjotaan elämyksiä hyödyntäen AV-teknologiaa

Keski-Suomen museossa toteutettiin mittava museorakennuksen peruskorjaus, jonka myötä myös pysyvä näyttely uudistettiin. Osana sitä museoon toteutettiin AV-teknologialla kaksi teosta, joissa yhdisteltiin animaatiota, kuvaa ja ääntä kiinnostavalla tavalla. Toteutuksen yhteydessä korostui yhteistyön merkitys eri asiantuntijoiden kesken. Kaukon toimittamat Panasonic-laserprojektorit asensi asiantuntevasti Tecline Oy

Peruskorjausprojekti oli suuri hanke Keski-Suomen museolle. Alvar Aallon suunnittelema museorakennus on suojeltu, mikä vaikutti luonnollisesti myös korjaustöihin. Peruskorjauksen yhteydessä toteutettu pysyvän näyttelyn uudistaminen vaati museotyöntekijöiltä huolellista suunnittelutyötä.

– Näyttelyn käsikirjoitus oli mietittävä tarkkaan, ja käsikirjoituksessa huomioitiin tiedon lisäksi tarinallisuus sekä esineiden, ilmiöiden, valokuvien ja videoiden käyttö. Keskisuomalaisuutta etsimässä -nimisessä näyttelyssä pääsee perehtymään Keski-Suomen alueen kulttuuriperintöön esihistorialliselta ajalta aina 2000-luvulle saakka, kertoo Keski-Suomen museon näyttelyistä vastaava intendentti Tuula Vuolio-Vallenius.

 

Tekniikka tuo museoille mahdollisuuksia

Nykytekniikan huomioon ottaminen on tärkeää uudistettaessa museoiden näyttelyitä. Tekniikalla voidaan toteuttaa monia kiinnostavia esitysmuotoja, jotka mahdollistavat kävijöille elämyksellisiä ja innostavia oppimiskokemuksia.

 

Henkilökuva Tuula Vuolio-Vallenius Kuva Johanna Puhakka KeMu"Näyttelyn käsikirjoituksessa huomioitiin tiedon lisäksi tarinallisuus sekä esineiden, ilmiöiden, valokuvien ja videoiden käyttö", kertoo Tuula Vuolio-Vallenius. Kuva: Johanna Puhakka, KeMu

 

– Vaikka tekniikka on tärkeää, se ei kuitenkaan ole itseisarvo. Teknisten ratkaisujen tehtävä on toimia häiriöttömästi taustalla ja saada aikaan ihmisten huomion kiinnittyminen itse esiteltävään asiaan tai teokseen. Erilaiset kuvien ja videoiden projisoinnit ovat hyvin toteutettuna kiinnostavaa katseltavaa, Vuolio-Vallenius toteaa.

 

Liikkuvaa kuvaa kaarevalle pinnalle

Museon perusnäyttelyyn toteutettiin Karhu-teos, jossa kaarevalle taustavalaistulle heijastuspinnalle projisoidaan liikkuvaa kuvaa. Teoksessa on heijastettu takaa suomaisema, jonka päälle on heijastettu suolla liikkuva karhu. Toinen AV-teknologialla toteutettu teos on Alvar-pojan Jyväskylä, jossa esitellään liikkuvan kuvan, valokuvien ja äänien avulla Jyväskylän kaupunkia Alvar Aallon lapsuuden ajalta.

Karhu-teokseen liittyy lisäksi liikkeentunnistustekniikkaa sekä muinaisrunoista koostuva äänimaisema. Liikkeentunnistuksen avulla kuva ja ääni käynnistyvät, kun katsoja astuu tilaan. Kyseessä oli monelta osin haastava projekti, jossa oli tiettyjä erityispiirteitä. AV-järjestelmien asiantuntijayritys Tecline Oy oli mukana projektissa teknisenä toteuttajana. Projekti oli varsin mielenkiintoinen myös Suomen mittakaavassa, sillä teoksessa tarvittiin poikkeuksellisen tehokkaita projektoreja sekä erikoislinssejä.

– Ratkaisussa tuli huomioida arvokkaassa rakennuksessa sijaitsevan näyttelytilan sekä kaarevan heijastuspinnan asettamat vaatimukset. Taustavalaistu kaareva heijastuspinta imee valoa voimakkaasti. Tästä syystä päädyttiin lopulta Panasonicin tehokkaisiin laserprojektoreihin. Museon tiloissa oman haasteensa toi videokuvan lyhyt heittoetäisyys. ET-DLE020 UST -erikoislinssien avulla kuva saatiin täsmällisesti kohdalleen halutulla tavalla, selventää asennuksesta vastannut Tecline Oy:n Jani Kaukometsä.

 

Karhu suolla -animaatio Keskisuomalaisuutta etsimässä -näyttely Kuva Johanna Puhakka KeMuKarhu suolla -animaatiossa on heijastettu takaa suomaisema, jonka päälle on heijastettu suolla liikkuva karhu. Kuva: Johanna Puhakka, KeMu

 

Yhteistyö ja verkostot avainasemassa

Museoalalla nykytekniikan laajempi hyödyntäminen on vielä suhteellisen uutta, eikä museoiden työntekijöillä ole välttämättä riittävän laajaa osaamista teknisistä ratkaisuista. Vuolio-Valleniuksen mukaan on erittäin tärkeää, että yhteistyökumppanien verkostossa on teknisten toteutusten asiantuntijoita.

AV-laitteiden hankinnassa tarvitaan ymmärrystä sekä tekniikan mahdollisuuksista museomaailmassa että museokävijöiden odotuksista. Hyvien yhteistyökumppanien löytäminen ja monialaisen projektiryhmän kokoaminen varmistavat onnistuneen toteutuksen. Tecline oli meille juuri oikea yhteistyökumppani tässä projektissa. Oli helppo keskustella heidän kanssaan omista tavoitteistamme ja taiteilijan vaatimuksista. Meidän tukenamme oli lisäksi Jyväskylän kaupungin tietohallinnon tietotekniikka-asiantuntija Ari Pöytäkangas, kun AV-suunnittelun yhteistyökumppaneita kartoitettiin ja laitehankintoja tehtiin, Vuolio-Vallenius kertoo.

 

Kaukon kautta huippulaatua

Teclinella on jo ennestään ehtinyt kertyä kokemusta museoissa tehdyistä AV-asennuksista. Karhu- ja Alvar-pojan Jyväskylä -teoksissa käytettyjen projektorien toimittajaksi Keski-Suomen museolle valikoitui Kauko. Teclinella on takanaan kymmenien vuosien yhteistyö Kaukon Juha Lindqvistin kanssa.

– Kaukon kanssa asiat ovat aina sujuneet ketterästi. Meillä on pitkä yhteinen historia, ja mielestäni vuoropuhelu välillämme toimii hyvin. Olemme aina saaneet apuja suunnitteluun erikoisissakin tilanteissa. Museot ovat arvokohteita, joissa työn jälki on oltava huipussaan, Kaukometsä huomauttaa.

Kaukometsä korostaa museokohteissa laitteiden laatua ja pitkäikäisyyttä, koska näyttelyissä käyttötuntien määrä on suuri ja vikatilanteista johtuvat keskeytykset häiritsisivät toimintaa.

Panasonic-projektorien ominaisuudet taipuvat moniin tarpeisiin ja niitä voi hyödyntää erilaisissa näyttelyissä sekä muissa haastavissa kohteissa. Tämän tyyppisissä töissä tekniikan on venyttävä vaatimusten mukaan. Kuvan laatua arvioivat meidän lisäksemme taideteosten tekijät, museon ammattilaiset, valosuunnittelijat sekä tietysti museon yleisö, Kaukometsä kommentoi.

 

Millainen elämys teidän kanssanne toteutettaisiin? Ota yhteyttä, ideoidaan lisää! 

Ota yhteyttä

Pssst. Tutustu myös automaattiseen henkilömäärien laskemiseen anonyymillä mittauksella tai tekoälykkäillä turvakameroilla, joiden avulla voit helposti laskea ja hallita tiloihinne tulevien asiakkaiden tai vierailijoiden lukumäärää!

Kauko Oy

Rakennamme älykkäitä laite-, sovellus- ja palvelukokonaisuuksia, jotka varmistavat työntekijöiden arjen sujumisen tehokkaasti ja saumattomasti vaativimmissa työskentelyolosuhteissa. Koska monimutkaisimpia haasteita ei ratkota yksin, olemme verkostoituneet alan parhaimpien toimijoiden kanssa. Yhdessä kehitämme uusia, kestäviä työntekotapoja eri alojen huippuammattilaisille. Saamme laitteet, sovellukset ja palvelut puhumaan tavoitteellisen ja tehokkaan työnteon kieltä.

Background element