Suomen tunnetuin tapahtumatalo on jo vuosikymmenet luottanut Kaukon toimittamaan esitystekniikkaan. Projektorin ei tarvitse aina olla uusin, mutta sen on oltava luotettava – mieluiten Panasonic.
Kesällä 2018 Finlandia-talo toimi presidenttien Trump ja Putin huippukokouksen lehdistökeskuksena. Loppuvuodeksi 2019 talo muuntautui Suomen EU-puheenjohtajuuskauden keskukseksi. Suurten tapahtumien näyttämönä toimiva Finlandia-talo edellyttää esitystekniikaltaan käyttövarmuutta ja joustavuutta.
Kummallisiinkin toiveisiin on yritettävä vastata. Eräs asiakkaamme halusi maansa lipun heijastettavaksi kattoon.
”Aina kun asiakkaalta tulee erikoinen pyyntö, tekisi mieli hankkia kalustoa, jolla se toteutetaan. Todennäköisesti tällaisia pyyntöjä tulee kuitenkin vain yksi. Tässäkin tapauksessa tarjosimme korvaavaa vaihtoehtoa, joka on mielestämme parempi”, Finlandia-talon AV-mestari Kimmo Heikkinen kertoo.
AV-mestari Kimmo Heikkinen arvostaa Panasonicin tarjoamaa jatkuvuutta. Tarkkaamon ruudulla avautuu näkymä Helsinki-saliin, joka on yksi kameralla varustetuista suurista saleista.
Kestävää kehitystä
Mielihaluista huolimatta Finlandia-talo on hankinnoissaan varsin konservatiivinen ja jopa merkkiuskollinen. Heikkinen arvostaa Panasonicin tarjoamaa jatkuvuutta. “Kuten EU-puheenjohtajuuskauden teemaankin sopii, hankittujen laitteiden täytyy kestää käytössämme pitkään. Ne vaihdetaan vasta sitten, kun aihetta on”, hän toteaa.
”Panasonicin linssit ovat jo toistakymmentä vuotta sopineet kaikkiin uusiinkin tykkimalleihin. Linssit eivät varsinaisesti kulu. Meille on iso säästö, kun ei tarvitse hankkia uutta neljän tonnin linssiä jokaiseen uuteen projektoriin”, Heikkinen perustelee.
Koska projektorit eivät ole 24/7-käytössä, ominaisuudet vanhenevat nopeammin kuin osat.
Esimerkiksi kuvasuhde muuttui 4:3:sta 16:9:ään ennen kuin laitteiden tunnit tulivat täyteen. Samoin kävi vaihdossa teräväpiirtoon (Full HD). Nykyisiä lasereitakaan ei ehditä kuluttaa loppuun, kun jo siirrytään 4K-tekniikkaan.
Projektoreiden tehot ja tarkkuus ovat kasvaneet vuosien saatossa. Kuvassa 2011 valmistuneet Veranda 1 ja 2 -salit yhdistettynä, katossa toinen projektorisukupolvi.
Silti tärkeämpää on luotettavuus kuin aivan viimeiset hienoudet.
”Pyrimme ostamaan tekniikkaa, jolla päästään maaliin. Kokeiluja ei kannata tehdä, kun ostot ovat isoja. Eikä ole mukava tehdä töitä laitteilla, joita ei hallitse ja joihin ei saa kunnon tukea.”
Kestävää kierrätystä
Kun laitteilla on käyttöikää jäljellä, kannattaa teknologiapäivityksissä harrastaa kierrätystä. Esimerkiksi kun saleihin tulee uusia 4K-kameroita, nykyiset siirtyvät saleihin, joissa ei vielä ole tekniikan tarkkailukameraa.
Keväällä 2018 Kauko etsi Finlandia-saliin uuden projektorin.
”Saatiin juuri se, mitä haettiin: sopivan ikäinen ja valovoimainen tykki. Edellinen kokoluokka, 13 000 ANSIa oli jo salin kehittyneen esitysvalaistuksen kanssa alakynnessä.”
Heikkinen kiittää muutenkin Kaukolta saamaansa huoltoa ja tukea.
”On helppo toimia, kun tuntee ihmiset pitkältä ajalta.”
Kaikissa 25 salissa on projektorit ja isoissa, vähintään 250 hengen saleissa myös kamerat. Nyt siirrettävissäkin projektoreissa on riittävästi tehoa, joten seuraavaksi päivitysvuorossa ovat kankaat.
Finlandia-talossa järjestettiin vuonna 2018 yhteensä 810 kokousta, näyttelyä, juhlaa ja konserttia, joissa vieraili 200 000 ihmistä.
Finlandia-talon esitystekniikkaa
Finlandia-talo on hankkinut Kaukolta Panasonicin esitysteknikkaa toistakymmentä vuotta. Tällä hetkellä käytössä ovat muun muassa nämä AV-laitteet:
- Projektorit 3-chip, 16 kpl
- Projektorit 1-chip, 7 kpl
- Projektorit LCD, 17 kpl
- 65” Full HD -näytöt, 4 kpl
- Kamerat, 10 kpl
- Kameraohjaimet, 6 kpl
- Videomikserit, 2 kpl
EU-puheenjohtajuuskauden kokouskäytössä on lukuisa määrä Panasonic-robottikameroita. Kuvaus- ja esitystekniikasta vastaa Bright Group ja kokoustilat tarjoaa Finlandia-talo.
Kysy meiltä lisää Panasonicin kuvaus- ja esitystekniikasta:
Löydät tarkempaa teknistä tietoa projektoreista ja muista AV-laitteista verkkokaupastamme.