Panasonic-projektorit Oodin pääsisäänkäynnin yläpuolella

Oodi luottaa Panasonic-kameroihin ja -projektoreihin

Oodi on palkittu maailman parhaana uutena yleisenä kirjastona, se on päässyt World’s Greatest Places -listalle ja valittu Suomen kauneimmaksi rakennukseksi. Ehdokkuuksien ja tunnustusten lista vain jatkuu. Ensimmäisenä vuonna meni rikki kolmen miljoonan kävijän raja - eikä ihme, sillä nähtävää ja tehtävää kaupungin uudessa olohuoneessa riittää: Oodista löytyy kirjasto, studioita, editointihuoneita, ryhmätyö- ja oppimistiloja sekä elokuvateatteri. 

 

Panasonic-projektori Oodin valoisassa sisääntuloaulassaPT-RZ31K 3DLP™ -projektori Oodin valoisassa sisääntuloaulassa.

 

Kiinteistöä ja sen toiminnallisuuksia on suunniteltu yhteistyössä sen tulevien käyttäjien kanssa. Suunnittelun perustana ovat olleet luotettavat ja elinkaarikustannuksiltaan järkevät materiaali- ja laitteistovalinnat. ”Panasonic-projektorien erityisiä vahvuuksia ovat valikoiman laajuus ja elinkaarikustannusten ennakoitavuus. Tilakohtaiset projisointitarpeet, minimivalotehot ja muut tekniset vaatimukset pystyttiin toteuttamaan vain kahdella mallisarjalla”, kertoo ICT-asiantuntija ja Oodin AV-tekniikasta vastaava Urpo Nylander.

 

Arkkitehtuuri ja suuret ikkunat loivat haasteita

Oodista löytyy yhteensä 31 Panasonic-laserprojektoria, joista 14 hyödyntää lähiprojisointilinssejä (UST, Ultra-Short Throw). Lisäksi kirjaston tiloihin tarvittiin seitsemän Panasonicin 4K PTZ-kameraa, kaksi kuvamikseriä, yksi kameroiden ohjauspaneeli ja yksi 360-asteen 4K-kamera. “Pääsimme haluttuun lopputulokseen kokonaisuuden suhteen - joka tilaan löytyi kohtuullisen helposti sopiva ratkaisu. Poltinvalinnassa laser oli ehdoton, koska meidän käyttötunneilla lamppuja saisi olla vaihtamassa usein”, kertoo Nylander.

 

ICT-asiantuntija ja Oodin AV-tekniikasta vastaava Urpo Nylander Oodin kahvilan vieressäNylander ja koko projektitiimi tekivät tarkkaa työtä projektorien sijoituspisteiden ja asennuskulmien valinnassa. Nylanderin taustalla näkyy PT-RZ970 1DLP™ -projektorien ja ET-DLE030-UST-linssien suurtaideprojisio Oodin kahvilan vieressä.

 

Arkkitehtuuriltaan palkitussa rakennuksessa projektorien asennukset olivat erityisen haastavia, mikä osaltaan asetti vaatimuksensa tekniikalle. Sijoituspisteet ja asennuskulmat täytyi miettiä tarkkaan, jotta halutut kuvapintojen koot ja kirkkaudet toteutuivat. Muun muassa kattomaailma, sähkö- ja LVI-asennukset sekä käytävätilat ja ikkunat vaikuttivat asennuspaikkojen valintaan. 

Nylander kehitytti Oodin rakennusvaiheessa aurinkotyökalun, jonka avulla hän mallinsi tykkien valotehon riittävyyttä eri vuorokaudenaikoina ja näki eri kokoisten projisointien asettumisen pinnoille. Esimerkiksi ensimmäisessä kerroksessa auringonvaloa pääsi suurista ikkunoista sisään niin paljon, että sisääntuloaulan suurprojisointiin tarvittiin 30 000 lumenin tykit. 

 

Taidetta, elokuvia ja tapahtumia kameroilla ja projektoreilla

Sisääntuloaulan PT-RZ31K 3DLP™ -projektoreilla esitetään pääasiassa suurtaideprojisioita. Aulan projektorit on myös kiinteästi kytketty Maijansaliin asennettuihin AW-HE40S-PTZ- ja 4K-kameroihin striimausta varten. Kameroita ajetaan kuvamikserillä ja niillä striimataan ja tallennetaan kuvaa salissa järjestettävistä tapahtumista. Salista löytyy myös PT-RZ970 1DLP™ -projektori ja sinne on tulossa kiinteä 360° livekamera (AW-360B10 & AW-360C10) yksikköineen striimaamaan VR-laseihin sopivaa sisältöä etäosallistujille. “Kamera kuvaa esitystä yhdeltä istuinpaikalta. Kun laittaa VR-lasit päähän, voi kuvitella olevansa livenä katsomossa vieruskaverien keskellä”, Nylander kertoo. 

 

Oodin Maijansalissa käytössä PTZ-kamerat ja AV-HLC100-kuvamikseri sekä AW-RP50-ohjauspaneeliMaijansalin AW-HE40S-PTZ-kamerat nauhoittavat ja striimaavat tapahtumia. Striimaukseen käytetään AV-HLC100-kuvamikseriä ja kameroita hallitaan AW-RP50-ohjauspaneelilla. Luennot, tapahtumat ja konferenssit hyödyntävät esityksissään PT-RZ970 1DLP™ -projektoria. Saliin asennetaan myös 360° livekamera (AW-360B10 & AW-360C10).

 

Liukuportaiden alla on ET-D75LE95 (UST) -lähiprojisointilinssillä varustettu PT-RZ21K 3DLP™ -projektori taidenäyttelyitä varten. Oodin elokuvateatterin Kino Reginan PT-RQ13K 3DLP 4K+ -projektorilla on monta käyttötarkoitusta: sillä striimataan elokuvateatteriin tilaisuuksia, esitetään 4K-elokuvia ja käytetään myös muilla projektoreilla esitettävien elokuvien tekstittämiseen. 

Kiinteiden asennusten lisäksi Oodissa on liikuteltavia tykkejä, AW-UE70 4K PTZ-kameroita ja AV-HLC100-kuvamiksereitä erilaisia taidenäyttelyprojisointeja ja esimerkiksi ulkona järjestettäviä tapahtumia, kuten elokuussa 2019 pidettyjä maailman paras uusi yleinen kirjasto -juhlia varten. 

 

Erikoisprojisointeja ja älylasia

Oodin immersiivitilassa Kuutiossa kaksi seinää on tehty älylasielementeistä, joissa on läpinäkyvät projisointikalvot sekä kosketusominaisuus. Älylasiin projisoidaan ulkopuolelta videokuvaa seitsemällä ET-DLE030-UST-linssillä varustetulla PT-RZ970 1DLP™ -laserprojektorilla. “UST-linssien avulla saimme asennettua projektorit kapealle käytävälle niin, etteivät ohikulkevat ihmiset varjosta projisointia”, Nylander toteaa. Lisäksi Kuution sisällä on kaksi projektoria tilan sisällä pidettäviin esityksiin. 

 

Oodin Kuutio-immersiivitilan älylasiseinätKuutio-immersiivitilan kaksi seinää on tehty älylasielementeistä. Ohikulkevat ihmiset eivät varjosta projisointia edes kapealla käytävällä - kiitos kuuluu ET-DLE030-UST-linsseille.

 

UST-linsseillä on tuotettu erikoisprojisointeja myös ensimmäisen kerroksen kahvilan läheisyyteen: kolmella PT-RZ970 1DLP™ -projektorilla ja ET-DLE030-UST-linsseillä tuotetaan yksi suuri panoraamakuva tai kullakin projektorilla yksittäinen oma kuvansa seinälle. Lapsille tarkoitetussa monitoimitilassa viidellä projektorilla voidaan tuottaa kahdelle seinälle yksi suuri kuva. Yhtä projektoreista voi myös käyttää erikseen esimerkiksi elokuvien katseluun. Lisäksi Panasonic-projektoreita löytyy useista neuvotteluhuoneista. 

 

Kolmen miljoonan kävijämäärä edellyttää toimintavarmuutta

Oodi on normaalisti auki arkisin klo 8-22, joten kameroille ja projektoreille kertyy vuorokaudessa paljon käyttötunteja. Huoltotöille on aikaa vain öisin. Tämä edellyttää laitteilta toimintavarmuutta ja vähäistä huoltotarvetta. “Esimerkiksi aulan projektorit täytyy huoltaa henkilönostimen avulla, koska ne sijaitsevat sisäänkäynnin yläpuolella. Onneksi sinne ei ole ollut tarvetta kiivetä. Tykit ovat toimineet hiljaisesti ja luotettavasti, kuten odotinkin”, Nylander toteaa. 

 

Panasonic-projektorit Oodin pääsisäänkäynnin yläpuolellaPT-RZ31K 3DLP™ -projektorit pääsisäänkäynnin yläpuolella. Helppo huollettavuus oli tärkeä valintakriteeri laitteille, jotka asennettiin vaikeasti saavutettaviin paikkoihin. 

 

Kirjaston hengen mukaisesti suurin osa Oodin tiloista ja laitteista on kirjastokortilla “lainattavissa”, joten myös koulutusnäkökulma oli tärkeä ottaa huomioon laitteita valittaessa. Suuremmista tiloista löytyvät logiikkapaneelit, joilla ohjataan koko tilan tekniikkaa. Ammattikäyttäjille löytyvät myös valopöydät ja mikserit. “Peruskäyttäjälle riittää, kun opettaa kaukosäätimen käytön”, Nylander toteaa.

 

Helppoa laitehallintaa ja kustannusten ennakointia

Koska kaikki projektoritarpeet pystyttiin täyttämään vain kahdella mallisarjalla, tarvittiin AV-logiikan ohjauskomennoille ja toiminnallisille asetuksille vain kaksi variaatiota. Etähallintamonitorointi kaikille malleille onnistuu samalla ohjelmistolla ja kaikille projektoreille on sama takuuhuoltoprosessi. Kiinnitystelineissä oli vain kaksi erilaista pohjakiinnitysratkaisua, mikä helpotti asennustöitä. 

Nylander edellytti ratkaisuilta myös helppoa ohjattavuutta. “Panasonicin ohjauspöydän kautta tämä on toteutunutkin, kuten ajattelin. Paria nappia painamalla striimin saa lähetettyä haluamaansa palveluun ilman kikkailua. Kaikki projektorit toimivat samalla kaukosäätimellä, mikä helpottaa arkea”, hän kertoo. 

 

Panasonic-projektorien UST-linssien suurtaideprojisio Oodin kahvilan vieressäPT-RZ970 1DLP™ -projektorien ja ET-DLE030-UST-linssien suurtaideprojisio Oodin kahvilan vieressä.

 

Projektorien elinkaarikustannukset on helppo ennakoida: 1DLP-malleihin ei tarvitse vaihtaa suodattimia, sillä niiden optinen blokki on pölyumpioitu ja nestejäähdytetty. 3DLP-mallien rungon sisäiselle optiselle alueelle ei muodostu pölyä, sillä se on estetty long life eco-filttereillä. “Myös tykkien laajennettu viiden vuoden takuu tuo kummasti mielenrauhaa”, Nylander naurahtaa.

 

100 % käyttöaste uusilla tiloilla

Elämykselliset suurprojisiot ja varsinkin Kuutio-immersiivitila ovat kiinnostaneet Oodin kävijöitä. Projektorien kuvan kirkkaus on saanut käyttäjiltä kehuja ja Kuution lasinen seinäpinta on ollut ainutlaatuinen kokemus monelle. Myös pitkään alalla toimineelle ja monenlaisia AV-toteutuksia tehneelle Nylanderille yhteistyö on ollut inspiroivaa.

 

ICT-asiantuntija ja Oodin AV-tekniikasta vastaava Urpo Nylander“Yhteistyömme tulee varmasti olemaan hyödyllistä molemmille osapuolille vuosien saatossa”, Nylander kehuu.

 

“Kun Panasonicin ratkaisuihin tutustuu, saa paljon ideoita. Täytyy toppuutella kuitenkin itseään - vanhatkin pitäisi saada hyödynnettyä. Jouduimme ottamaan rakennuksen keskeneräisenä vastaan ja nyt 3 miljoonan asiakkaan keskellä otamme epätoivoisesti uusia tiloja käyttöön. Kun avaamme uuden tilan, käyttö on alusta asti sataprosenttista. Yleensä seuraavat vapaat ajat löytyvät vasta parin viikon päästä. Yhteistyömme tulee varmasti olemaan hyödyllistä molemmille osapuolille vuosien saatossa”, Nylander kehuu. 

 

Kun haluat lisätietoja Oodin AV-ratkaisujen toteutuksesta, ota yhteyttä AV-asiantuntijaamme Juha Lindqvistiin!

Ota yhteyttä

Kauko Oy

Rakennamme älykkäitä laite-, sovellus- ja palvelukokonaisuuksia, jotka varmistavat työntekijöiden arjen sujumisen tehokkaasti ja saumattomasti vaativimmissa työskentelyolosuhteissa. Koska monimutkaisimpia haasteita ei ratkota yksin, olemme verkostoituneet alan parhaimpien toimijoiden kanssa. Yhdessä kehitämme uusia, kestäviä työntekotapoja eri alojen huippuammattilaisille. Saamme laitteet, sovellukset ja palvelut puhumaan tavoitteellisen ja tehokkaan työnteon kieltä.

Background element