KV1_1348 copy (002).jpg

Mobiilivaunussa kulkeva tutkimusmenetelmä tehostaa dysfagian hoitoa

Kauko Oy ja HUS -Tietohallinto aloittivat joulukuussa 2016 kehityshankkeen nielemisvaikeuksien eli dysfagian (nielemisen häiriö) tutkimisen ja hoidon tehostamiseksi. Keväällä 2017 käyttöönotettu videoendoskooppiseen -tutkimukseen tarkoitettu mobiilivaunu voidaan viedä potilaan luo, seurata ja kirjata tulokset suoraan potilasjärjestelmään reaaliaikaisesti. 

KV1_1348 copy (002).jpg

”Määräykset ja HUS -Tietohallinnon tuotteistustyö lähtevät perusolettamasta, että laitteiden tulee olla käyttötarkoitukseen sopivia eivätkä vaaranna potilaan, käyttäjän tai muun henkilön terveyttä tai turvallisuutta. Tiivis yhteistyö ja jatkuva tuotekehitys laitteiden valmistajien, HUS-Tietohallinnon ja loppukäyttäjän kanssa takaavat työn todellisen tehostumisen luotettavasti” tuotepäällikkö Kati Nyman HUS -Tietohallinnosta kertoo.

Haastattelimme puheterapeutti Asta Tuomenoksaa HUS Lohjan neurologian yksiköstä.

Nielemistä tutkitaan tähystyksellä vuoteen äärellä 

”Useimmat päivän potilaistani ovat neurologisia potilaita, joilla on nielemisvaikeutta. Monesti kyseessä on aivoinfarkti- tai aivoverenvuotopotilas”, Asta Tuomenoksa kuvailee.

Näissä tilanteissa puheterapeutti tekee vuoteenvieriarvion siitä, onko potilaalle turvallista antaa ruokaa suun kautta. Nielemistä tutkitaan muun muassa kuuntelemalla nielemisääniä. Jos nielemisen sujuvuudessa on yhtään epäilyksiä, osastolla tehdään uuden teknologian mahdollistama nielemistoiminnon tähystystutkimus.

Teknologia mahdollistaa sen, että potilasta ei tarvitse liikuttaa

Röntgenissä tehtävät nielemisen videotutkimukset edellyttävät, että tutkittava jaksaa istua tutkimuksen aikana. Mobiilivaunu mahdollistaa tutkimuksen tekemisen ilman että potilaan tarvitsee itse liikkua, eikä häntä myöskään tarvitse liikutella, kun laitteen voi tuoda helposti osastolle potilaan luokse.

”Puheterapeutti voi tehdä tutkimuksen potilaan luona lyhyelläkin varoitusajalla, kun taas röntgenin aikataulu on kiinni siitä, että paikalle saadaan myös röntgenhoitaja ja -lääkäri” Asta Tuomenoksa kiteyttää.

Reaaliaikainen potilastieto kulkee puheterapeutin mukana

Potilasosastolle kuljetettavalla vaunulla voidaan kirjata tulokset heti ja kirjoittaa niistä raportti poistumatta potilaan luota. Samalla kuvamateriaali dokumentoituu ja potilastieto on reaaliajassa saatavilla ja päivitettävissä. Tutkimuksissa otetut kuvat ja videot tallentuvat suoraan verkkoasemalle ja varmuuskopioituvat. Hoitopäätökset voidaan selittää käytännönläheisesti potilaalle jo tutkimuksen yhteydessä. ”Kuvien ja videon avulla pystyy havainnollistamaan, mitä nielemisessä tapahtuu ja miksi ruoan koostumusta mahdollisesti on muokattava”, Asta kertoo. ”Nielemisvaikeudet ovat ihmiselle aina uusi ja pelottava tilanne, johon esimerkiksi aivoinfarktipotilas ei ole voinut ole voinut mitenkään ennakkoon varautua. Kuvantamismenetelmät havainnollistavat potilaalle, miksi syöminen ei ole turvallista ja miksi on mahdollisesti otettava käyttöön mahaletku.” Asta Tuomenoksa jatkaa.

Sähköiset potilastiedot (sähköinen potilaskertomus) sekä tutkimustiedot ovat tehokkaasti, yhtaikaa puheterapeutin käytettävissä. Potilasjärjestelmät mahdollistavat hoidon järjestämisen ja hoidon dokumentoinnin sähköisesti kaikkina vuorokauden aikoina. Vaunun tietokoneeseen asennetaan kaikki perusohjelmistot, kuten toimistosovellukset Office ja O365 sähköpostipalvelu sekä muut tuetut verkkopalvelut, kuten turvatulostus ja internet. Tutkimuslaitteen lisänä työasemaan voidaan liittää langaton viivakoodilukija.

Liikkuvassa työpisteessä voi tehdä kaikki samat asiat kuin kanslian kiinteällä työpisteellä.

Papereita ja mappeja ei tarvitse enää kuljetella paikasta toiseen. Sähköturvallinen, langaton työpiste toimii potilaskierroilla perinteisesti käytettävän Kiertokärryn rinnakkaisratkaisuna. Ratkaisu toimii kannettavien työasemien korvaajana.

Liikkuvan työpisteen saa aina optimaaliseen asentoon

Tähystys-laitteisto kulkee puheterapeutin mukana osastoille liikkuvassa työpisteessä. Vaunun kiinteä kiinnitysteline varmistaa tähystyslaitteiston turvallisen säilytyksen sekä käytön.

Vaunun Medical-suko vähentää virtajohtojen viidakkoja ja lisää näin merkittävästi turvallisuutta. Puhdistettavassa mobiilivaunussa on ergonomiaa parantava portaaton säätö, jolloin on helppoa valita, työskenteleekö istuen vai seisaaltaan. Näytön voi asettaa oikealle korkeudelle potilaan sängyn kohdalla, niin että valojen heijastukset eivät häiritse työtä.

Kauko ja HUS Tietohallinto tekevät jatkuvasti terveydenhuollon ammattilaisten työtä tehostavaa, käyttäjätarpeista lähtevää tuotekehitystä, jossa mukana on aina myös käyttäjä. Kauko helpottaa terveydenhuollon ammattilaisten työtä toimittamalla kriittisiin hoitoalueen ympäristöihin ja liikkuvaan tietotyöhön räätälöityjä laitteisto- ja palveluratkaisuja.


Lisätietoa | Terveydenhuollon IT-ratkaisut

Virve Aarnio

Sales Manager, Medical IT -laitteet

0400 588 595
virve.aarnio@kauko.com

Ota yhteyttä

Kauko Oy

Rakennamme älykkäitä laite-, sovellus- ja palvelukokonaisuuksia, jotka varmistavat työntekijöiden arjen sujumisen tehokkaasti ja saumattomasti vaativimmissa työskentelyolosuhteissa. Koska monimutkaisimpia haasteita ei ratkota yksin, olemme verkostoituneet alan parhaimpien toimijoiden kanssa. Yhdessä kehitämme uusia, kestäviä työntekotapoja eri alojen huippuammattilaisille. Saamme laitteet, sovellukset ja palvelut puhumaan tavoitteellisen ja tehokkaan työnteon kieltä.

Background element