henkilö pakenee tummaa hahmoa joka kävelee hänen perässään alikulussa Kuva: Shutterstock

Kehokamera tuo työntekijälle turvaa uhkaavissa tilanteissa

On olemassa ammattiryhmiä, joiden työssä voi joutua uhkaaviin tilanteisiin. Esimerkiksi hoitajat, kassahenkilökunta, vartijat, poliisit, järjestyksenvalvojat ja pysäköinninvalvojat saattavat joutua erimielisyyksiin, kun kansalaisella on oma mielipiteensä esimerkiksi sääntöjen noudattamisesta. Kansalainen saattaa tällöin kokea oikeutenaan hyökätä työntekijää vastaan - verbaalisesti tai fyysisesti. 

Uhkatilanteisiin kouluttaudutaan näissä ammateissa huolellisesti, jotta hyökkäyksistä selviytyisi mahdollisimman vähällä ja töitä voisi tehdä turvallisin mielin. Teknologialla voi kuitenkin välttää tilanteiden kärjistymistä.

 

Excited fitness man shouting at camera over gray backgroundJoskus kansalainen voi olla ammattilaisen kanssa eri mieltä siitä, noudattiko hän sääntöjä vai ei. Kuva: Shutterstock

 

Tieto kuvauksesta vähentää häiriöitä 

Kehokamera on vaatekappaleeseen kiinnitettävä, haalarikameraksikin kutsuttu valvontakamera, jonka avulla voit tallentaa ääntä ja kuvaa uhkaavaksi kokemissasi tilanteissa. Kun laitat kameran päälle, siihen syttyvä valo kertoo kamerassa oleville kuvatuksi tulemisesta. Jo tieto kamerakuvassa olosta voi vähentää häiriökäyttäytymistä ja näin parantaa työturvallisuutta.

Toimitimme esimerkiksi Jyväskylän kaupungin pysäköinninvalvonnan käyttöön Zepcam T2+ bodycameja, jotka kuvaavat talteen jokaisen asiakaskohtaamisen. Palveluesimies Eija Rossin mukaan kamerat ovat selvästi siistineet asiakkaiden käytöstä.

Eräs tarkastajista oli taannoin unohtanut kameran, ja hänen takissaan oli ainoastaan magneettikiinnike. Asiakastilanteessa tarkastaja ihmetteli, miksi asiakas katsoi kiinteästi hänen rintapieleensä. Yhtäkkiä hän huomasi, ettei kamera ollut paikallaan. Pelkkä kiinnikekin siis riitti huomion herättämiseen.

 

Zepcam-Bodycam-T2-Front-viewZepcam T2+ bodycam. Kuva: Zepcam

 

Muista myös vastapuolen tietoturva

Kun haet kamerasta turvaa itsellesi, muista myös vastapuolen oikeus omaan tietoturvaansa. Varmista siis ennen kamerahankintaa yksityishenkilöiden kuvaukseen liittyvät lakipykälät. Julkisilla paikoilla kuvaamista ei ole kielletty, mutta yksityisillä alueilla kuvaamiseen täytyy erikseen olla lupa. Pidä huolta myös tallenteiden lainmukaisesta säilytyksestä ja katselusta jälkikäteen. 

Tutustu Jyväskylän kaupungin pysäköinnintarkastajien kokemuksiin haalarikameran käytöstä ja ota yhteyttä, kun tarvitset turvaa omaan työhösi!

Ota yhteyttä

Juhani Kartano

On inspiroivaa ratkaista haasteita henkilö- tai tilaturvallisuuteen, prosessinvalvontaan, rikosten tai vahingontekojen selvittämiseen liittyen. Nykypäivän kameratekniikkaa ja analyysitoimintoja voi hyödyntää turvakäytön lisäksi mm. markkinoinnin analysoinnissa ja apuvälineenä, tapahtumien toteutuksessa teattereissa ja konserteissa. Millainen kokonaisuus tehdään yhdessä?

Background element