nainen tuntee olonsa vapautuneeksi riisuttuaan kasvomaskin Kuva: AdobeStock

Inhimillisiä kohtaamisia arkipäiväisissä ympäristöissä

Keväällä 2020 maailma muuttui. Yhtäkkiä arkipäiväisissä kohtaamisissa alkoi näkyä hengityssuojaimia, kumihanskoja ja visiirejä. Kaikkeen asiointiin ja tapaamisiin alkoi liittyä epävarmuutta omasta ja läheisten terveydestä. Otimme etäisyyttä toisistamme ja opettelimme hygieniasta huolehtimista käsidesien ja henkilösuojainten turvin. 

Samaan aikaan saimme lukea, että yleensä pahempana jylläävä kausi-influenssa on ollut hyvin pieni kiusa tänä vuonna. Opimme siis kiinnittämään paremmin huomiota hygieniaan ja huolehtimaan itsemme ja läheistemme turvallisuudesta. Mutta millä hinnalla? On ihan hanurista käyttää hiostavia hengityssuojaimia kaupassa, desinfioida käsiä pintojen koskettamisen jälkeen, ja varoa hengittämästä samaa ilmaa yskivien tai aivastelevien ihmisten kanssa.

Löytyisikö meille inhimillisempi keino huolehtia hygieniasta osana jokapäiväistä arkea?

 

Unohdukset huonontavat hygieniaa 

Kliinisissä ympäristöissä, kuten sairaaloissa ja muissa terveydenhuollon yksiköissä, hyvästä hygieniasta huolehtiminen on aina ollut normaalia. Käsien desinfiointi on tunnistettu tärkeimmäksi keinoksi ehkäistä hoitoon liittyviä infektioita. Myös pintojen puhtaudesta huolehditaan tarkasti ja helppo puhdistettavuus on huomioitu esimerkiksi sairaalaympäristöihin kehitetyissä IT-laitteissakin: näytöissä, näppiksissä, hiirissä ja mobiilivaunuissa

 

Scientists team at modern hospital lab, group of doctors

Kliinisissä ympäristöissä henkilöiden ja ympäristön hygieniasta huolehditaan normaalioloissakin hyvin. Kuva: Shutterstock

 

Vaikka käsihygienian tärkeys tiedostetaan erityisen hyvin terveydenhuollossa, on sen noudattamisessa yhä puutteita. Ne johtuvat pääosin inhimillisistä virheistä tai unohduksista, joiden pois kitkeminen on haastavaa. Samat inhimilliset virheet ja unohdukset vaivaavat meitä poikkeusolojen toimintatavoissa: väsymme pitämään etäisyyttä, emme muista pestä tai desinfioida käsiämme tarpeeksi tai hieraisemme silmiämme likaisilla käsillä.

 

Turvallinen ja hygieeninen ympäristö on uusi normaali 

Pitäisi olla normaalia huolehtia turvallisen ja hygieenisen ympäristön luomisesta: puhtaasta ilmasta, puhtaista pinnoista, henkilökohtaisesta suojauksesta ja henkilökohtaisesta puhtaudesta. Eikä meidän tarvitse odottaa viruksia, pöpöjä tai niiden aiheuttamia epidemioita, jotta löydämme syyn näistä huolehtimiseen: esimerkiksi puhtaan ilman myötä ihmisten energiatasot ovat korkeammalla, sairaspoissaolopäivät vähenevät ja olemme terveempiä. 

Yksilön ei kuitenkaan pitäisi joutua muistelemaan toimintatapoja, joilla turvallinen ympäristö luodaan. Meillä kaukolaisilla onkin haave: haluamme tehdä arkipäiväisistä kohtaamisista taas huolettomia ja inhimillisiä. Etsimme teknologioita ja keinoja, joiden turvin ihmiset voivat palata omiin rutiineihinsa. Haluamme luoda ympäristön, jossa poikkeuskäytäntöjen unohtaminen ei ole niin traagista ja arki on taas turvallista, mutta sujuvaa. 

 

Woman smiling arms raised up to blue sky, celebrating freedom. Positive human emotions, face expression feeling life perception success, peace of mind concept. Free Happy girl on beach enjoying nature

Kun voi luottaa ympäristön puhtauteen, on huoletonta käydä kaupassa tai kylässä. Kuva: Shutterstock 

 

Kohtaamisille, jotka eivät vaadi suojavarustusta

Rakenna siis kanssamme turvallinen ja hygieeninen asiointi- ja työympäristö kestävän kehityksen mukaisilla, ekologisilla ratkaisuilla niin, ettei arki olennaisesti vaikeudu ratkaisujen käytön myötä:

Toivomme, että jonain päivänä voimme varmuudella todeta, että meidän rakentamallamme kokonaisuudella olet suojassa kaikilta pöpöiltä mitä maailma eteesi kantaa - myös ilman fyysisiä suojaimia. Mutta kunnes tutkimustuloksia on riittämiin, voimme varmuudella todeta vain tämän: ainakin nämä edesauttavat turvallisten kohtaamisten järjestämistä. 

Millainen kokonaisuus teille kasataan?

 

Meilibanner 620x150px

 

Juha Rytkönen

Rytkönen toimi Kauko Oy:n toimitusjohtajana vuosina 2019-2022. Hänen aikanaan Kauko uudisti strategiaansa kohti kestävämpiä, asiakastarpeeseen kehitettyjä kokonaisratkaisuja. Tämä tapa toimia tunnetaan yhä nimellä #kaukokatse.

Background element