Langaton viestintä ja turvallisuusjärjestelmät

Reaaliaikaista, langatonta viestintää tarvitset, kun viesti täytyy saada varmasti ja nopeasti perille, et voi luottaa puhelin- ja kännykkäverkkoihin, tai et voi käyttää tavallisia viestintävälineitä melun tai muun syyn takia.

Langattoman viestinnän laitteilla, kuten radiopuhelimilla tai headseteillä viesti siirtyy helposti ja nopeasti lähettäjältä vastaanottajille tarvittaessa pitkienkin etäisyyksien päähän myös teollisissa, räjähdysvaarallisissa ja muissa haastavissa ympäristöissä maan päällä sekä alla. 

Lue lisää

nainen valvoo tehdasympäristöä viestintäkuulosuojaimet päässään Kuva: Peltor

Mitä langattoman viestintäverkon rakentamisesta on hyvä tietää?


Kysy asiantuntijaltamme vinkit langattoman teknologian valintaan tai tutustu tarjontaan verkkokaupassamme!

Sovi esittely asiantuntijamme kanssa tai varaa tapaaminen - jutellaan lisää tarpeistanne!

sovi esittely langattoman viestinnän ratkaisuista Janne Kolun kanssa

 


Langaton viestintä tuo nopeutta ja varmuutta

Langaton viestintä on tarpeen etenkin, kun henkilöiden turvallisuus edellyttää nopeaa ja varmaa viestin lähetystä ja perille menoa. Radiopuhelinviestin vastaanottamista ei voi estää, joten kaikki vastaanottajat saavat viestin heti. Oikein suunnitellulla järjestelmällä viesti saadaan kuulumaan 10 m - 5 km kantamalla, vaikka välissä olisi betonia tai viesti kulkisi maan alla.

Yksin työskentely -tilanteet

Henkilö kiipeää mastoon yksin viestintäkuulosuojaimet päässään Kuva: Peltor

Yksintyöskentelytilanteissa langaton viestintä tuo turvaa henkilön työpäivään. Jos jotakin sattuisi, avunpyyntö täytyy saada liikkeelle varmasti ja täsmällisesti. Eristyminen voi myös masentaa ja passivoida sekä alentaa työtehoa ja motivaatiota. Mahdollisuus yhteydenpitoon ja radion kuunteluun lisäävät viihtyvyyttä ja saavat työt sujumaan paremmin.

Väkivalta- ja uhkatilanteet

vartija puhuu radiopuhelimeen Kuva: Canva

Väkivalta- tai uhkatilanteissa esimerkiksi kassatyössä avunpyyntö on saatava helposti ja nopeasti viranomaisille tai vartijoille. Luotettavat yhteydet ja helppokäyttöiset hälytysratkaisut ovat päällekarkaustilanteissa elinehto. Ne auttavat vähentämään työntekijöiden pelkoa ja epävarmuutta uhkaavissa tilanteissa. 

Meluisat ympäristöt

Mies käyttää viestintäkuulosuojaimia meluisassa ympäristössä Kuva: Peltor

Melua ei voi helposti poistaa, mutta siltä voi suojautua. Vahingollista melua ovat esimerkiksi rakennuskohteiden, teollisuuden koneiden, tuotantotilojen ja tuliaseiden äänet. Kartoita työympäristöstäsi meluisat paikat ja käytä näissä aina asianmukaista kuulonsuojausta. Huomioi, että kuulonsuojain ei saa estää varoitusäänien tai työn kulkuun liittyvien äänien kuulemista.

Teollisuusympäristöt

Mies käyttää hallintalaitteita teollisuusympäristössä viestintäkuulosuojaimet päässään Kuva: Peltor

Kun henkilöstöä työskentelee laajalla pinta-alalla, etäisyydet ovat pitkiä ja kännykkäverkon kuuluvuus ei välttämättä ole luotettava, langattomalla viestinnällä on tärkeä rooli työn sujuvuudelle. Sen avulla tieto kulkee viivytyksettä kentältä työnjohtoon ja kaikki asianosaiset pysyvät tilanteen tasalla tehtaan, hallin, kaivoksen tai laitoksen tapahtumista.

Suuret väkijoukot

suuri väkijoukko ihmisiä Kuva: Canva

Suurissa väkijoukoissa esimerkiksi tapahtumissa ja lentokentillä kännykkään ja puhelinverkkoon ei voi luottaa hitauden, verkon katvealueiden ja muiden yhteysongelmien takia. Operaattoririippumaton radioverkko varmistaa, että tieto kulkee työntekijöiden välillä ja viesti menee välittömästi perille joka tilanteessa.

Räjähdysvaaralliset kohteet

Mies tekee töitä räjähdysvaarallisissa olosuhteissa kypärä ja kuulosuojaimet päässään Kuva: Peltor

Langaton viestintä on paras vaihtoehto työympäristöön, jossa tiedonkulku on ehdottoman tärkeää ja väärinymmärretty tai kuulematta jäänyt viesti voi pahimmassa tapauksessa aiheuttaa hengenvaaran. Räjähdysvaarallisissa kohteissa viestintälaitteilta vaaditaan ATEX-hyväksyntää ja man down -valmiutta. 


Kun suunnittelet viestintäjärjestelmää, varmista nämä asiat

Lupavapaita radiopuhelimia lukuunottamatta kaikki langattoman viestinnän järjestelmät ja laitteistot täytyy konfiguroida toimimaan oikein. Suunnittelemme ja räätälöimme laitteistot sekä järjestelmät aina kuhunkin toimintaympäristöön sopivaksi kokonaisuudeksi. Autamme laskemaan, paljonko tarvitset toistimia viestin välittämiseen, millaisia muutoksia tarvitset radiopuhelimiin ja niin edelleen. 

Varmista nykyisen käyttötarkoituksen toteutuminen

Järjestelmää suunnitellessa kannattaa pohtia, mitä radiopuhelimilla pitää tehdä. Tarvitsetko näytöllistä vai näytötöntä tekniikkaa, onko puheryhmiä paljon tai haluatko käyttää teknologiaa vain puheviestintään vai johonkin muuhunkin, esimerkiksi hälytyksien lähettämiseen? Tarvitsetko näkymän siihen, mikä puhelin hälyttää? Pohdi myös, haluatko välittää dataviestejä, tekstiviestejä tai toiminnanohjausviestejä, kuinka moni puhelimilla viestii ja kuinka monta erillistä puhekanavaa tarvitset.

Tarvitsetko vain radiopuhelimet, vai myös järjestelmän

Erilaisia radiopuhelimia on paljon ja ne ohjelmoidaan tietyllä tavalla. Radiot voivat tarvittaessa jutella keskenään, joten järjestelmää ei aina tarvita. Toistinasemien avulla rakentuu radioverkko - mitä enemmän radioita, sitä enemmän tarvitaan toistimia. Radiosäteily kimpoaa pinnoista ja menee läpi aukoista, joten tarvitaan testausta ja kartoitusta ja mittauksia, jotta tiedetään tarvittava määrä toistimia ja voidaan määrittää niille sopivat asennuspaikat. Radiopuhelimilla voi keskustella myös esimerkiksi IP- tai 4G-verkon yli. 

Laajeneeko järjestelmä tulevaisuuden tarpeisiin

Pohdi, onko puhelinjärjestelmä laajennettavissa myöhemmin esimerkiksi kantaman laajentamisen ja uusien puheryhmien tai toiminnallisuuksien kautta. 

Varmista radioverkon kuuluvuus

Jokainen radioverkon asennuspaikka on radiosignaalin kuuluvuuden kannalta erilainen: seinät, telineet, isot metalliesineet ja muut paikan ominaisuudet voivat häiritä ja heijastaa signaalia monella tavalla. Tämä voi johtaa katvealueisiin pienelläkin alueella, jos radioverkon kokoonpanoa ei ole suunniteltu sopimaan paikan tarpeisiin.

Kun kartoitat kanssamme signaalin kattavuuden, kuuluvuuden laadun, tukiasemien määrän ja antennien sijoituksen, saat suosituksen käytettävistä laitteista ja järjestelmästä, sekä ymmärrät kokonaisratkaisun mahdollisuudet organisaatiollenne.

Lisää kuuluvuuskartoituksesta

Male factory worker and supervisor are analyzing plans Image: Shutterstock

Hyödynnä testauspalvelumme!

Tulemme veloituksetta luoksenne esittelemään uusia laiteratkaisuja toimintanne kehittämiseksi. Pääsette testaamaan laitteita omassa ympäristössänne. 
 

Turvallisuusjärjestelmät

Henkilöstön turvallisuudentunteeseen vaikutat niin organisaation viestinnällä kuin jokaisen työntekijän oman työympäristön turvaamisella. Turvallisuusjärjestelmillä luot muun muassa välittömiä yhteydenpitomahdollisuuksia yksintyöskentelytilanteissa, hoidat organisaation kriittistä viestintää ja lähetät automaattisia hälytysviestejä

Tutustu erilaisiin turvallisuusjärjestelmiin

turvallisuusjärjestelmät tuovat yhteydenpitomahdollisuuden yksintyöskentelytilanteisiin Kuva Mikko Törmänen


Langattoman viestinnän laitteet haastaviin olosuhteisiin - radiopuhelimet, kuulosuojaimet ja headsetit

Kaikki langattoman viestinnän ratkaisumme on tehty kestämään haastavia olosuhteita. Saat kauttamme käsiradiot, autoradiot ja kiinteät radiot, kuulonsuojainheadsetit, kevyet headsetit ja erikoisheadsetit, tarvikkeet, kuten välijohdot, huolto-osat ja antennit, järjestelmät, kuten radioverkot niiden suunnittelusta valvontaan, ohjelmoinnit ja erikoisratkaisut (evakuointi, eri verkkojen liitokset) sekä näihin liittyvät palvelut joko kuukausihinnoiteltuna tai kerta- tai osamaksulla.

Millainen langaton viestintäkokonaisuus teille rakennetaan? 

Rakennamme ehdotuksen radioviestinnän laitteiden, kuuluvuuden, huoltojen sekä muiden palveluiden hoitamisesta joko kuukausihinnoiteltuna palveluna tai kerta- tai osamaksuna käyttötarpeesi mukaisesti. Ota yhteyttä!

Janne Kolu | Kauko Oy
Janne Kolu

Head of Sales

050 598 6001
janne.kolu@kauko.com

Logistiikka & kauppa
Kommunikaatio ja kuulosuojaus

Ota yhteyttä

LinkedIn

Suunnitellaan yhdessä tarpeisiinne sopiva ja luotettava langattoman viestinnän ratkaisu - jätä meille viesti ja kerro tarpeistanne lisää!