Airpo bluetooth kuulokkeet

Lennonlähettäjä vapautui johdoista

Uusi langaton tekniikka varmistaa, että lähettäjällä säilyy puheyhteys lentäjään suihkuturbiinien pauhussa ja matkustajakone pääsee turvallisesti lähtemään.

Norwegianin matkustajakone Arlandasta rullaa aamulla Helsinki–Vantaan asematasolle. Kone telakoidaan ständille, matkustajat poistuvat ja seuraavat saapuvat sisään. Kentän pinnassa Airpron ryhmä purkaa matkalaukut ja pakkaa uuden lastin ruumaan. Jos kyseessä olisi pidempi lento, myös vessat tyhjennettäisiin ja vesisäiliöt täytettäisiin. Aikataulu on tiukka, sillä reilun puolen tunnin päästä kone on jo valmis lentämään takaisin Tukholmaan.


Kone_1.jpg

Kun kone saapuu, alkaa Airpron työ. Kääntöprosessi kestää keskimäärin 40 minuuttia, jonka aikana lasti puretaan ja uusi pakataan, vessat tyhjennetään ja vedet tankataan.


Lähettäjä, Ramp Supervisor Lasse Ikonen-Lokkila ohjaa koneen rullaustielle. Päässään hänellä on bluetooth-yhteydellä varustetut kuulokkeet, joilla hän on yhteydessä ohjaamoon. Ne suojaat myös turbiinimelulta.
”Lähettäjä toimii kapteenin silminä ja korvina maassa. Hän valvoo moottorien käynnistykset ja varmistaa, että kone pääsee lähtemään ilman vaaratilanteita”, Ikonen-Lokkila kuvailee.

 

Lasse_3.jpg

Langaton viestintä on olennainen osa lähettäjän ja lastausesimiehen työtä. Lasse Ikonen-Lokkilan työkaluja ovat muun muassa
Hyteran käsipuhelimet ja Peltorin bluetooth-headsetit.

Yhteyksien täytyy toimia

Airpro tarjoaa asiakkailleen kaikki maapalvelut siitä, kun kone rullaa putkipaikalle ja lähtee takaisin. Lähettäjä toimii myös lastausesimiehenä ja nostelee laukkuja muiden kanssa. Pienessä tiimissä tarvitaan pomonkin käsiä.
”Lähettäjän ei tarvitse seistä piuhan päässä koneen nokalla, vaan loadmaster voi siirrellä matkalaukkuja koneen peräpäässä ja olla silti puheyhteydessä ohjaamoon. Varsinkin jos kone tankataan, kun matkustajat ovat kyydissä, kapteenilla pitää olla koko ajan puheyhteys maahenkilökuntaan”, Ikonen-Lokkila sanoo.

Vaikka tekniikka on periaatteessa samaa kuin kuluttajalaitteissa, lentokentällä käytettävä ykköstason Bluetooth on huomattavasti tehokkaampaa ja kantaa jopa 200 metriä. ”Lentokenttä on erittäin haastava ympäristö, jossa toimii monta verkkoa päällekkäin. Puheen lisäksi verkoissa kulkee dataviestejä, kuten statusviestejä ja hälytysviestejä. Viestien varmistaminen on poikkeuksellisen tärkeää”, sanoo Kaukon myyntipäällikkö Janne Kolu.

Kauko on toimittanut Airprolle Peltorin bluetooth-kuulokkeiden lisäksi muun muassa Hyteran radiopuhelinverkon sekä käsi- ja ajoneuvopuhelimia kenttäviestintään. Huoltosopimukseen kuuluu yli 50 erilaista tuotetta.

 

Matti_2.jpg

Työn ytimessä. Päällekkäiset verkot, puhe- ja tietoliikenteen yhdistäminen, viestien varmistaminen ja melulta suojautuminen
tekevät lentokenttäviestinnästä haastavaa, tietää Kaukon myyntipäällikkö Janne Kolu.

Kovaa työtä vaativissa oloissa

Laitteiden täytyy kestää kaikenlaista kohtelua ja säätä: iskuja, pudotuksia ja kosteutta.
”Koneen kääntöaika on keskimäärin 40 minuuttia, jossa ladataan 120 laukkua ulos ja 120 sisään, päälle vielä vesi- ja vessapalvelut. Ruumat eivät ole niin kuin amerikkalaisessa elokuvissa, vaan 180-senttinen mies joutuu konttaamaan. Siinä on kalustokin kovilla”, sanoo Ikonen-Lokkila.

Pakkaus_1.jpg

Heti kun kuorma on purettu, pakataan uudet laukut koneeseen.

Ruumassa_3.jpg

Kuormaajan täytyy työskennellä polvillaan matalassa ruumassa.

Ylläpitosopimukseen kuuluu, että Kauko dokumentoi, varastoi ja huoltaa laiteet kaikilla Suomen lentokentillä, joissa Airpro toimii. Kauko on yhtenäistänyt laitekantaa, ja jo lähes tuhat laitetta on uusittu. ”Huoltokin on toiminut hyvin. Kun jotain lähetetty Kaukolle, niin nopeasti on posti tuonut laitteet takaisin. Eikä näitä ole paljon tarvinnut korjata.”

Hellettä väreilevässä ilmassa leijuu lievä kerosiinin katku, kun Norwegianin kone katoaa taivaalle. Pian tulee jo seuraava käännettävä, joita Airprolla on noin parikymmentä päivässä. Voi vain kuvitella, millaista työ purevassa viimassa tai räntäsateessa.

 

 

Luurit lujilla lentokentällä


Airpro

  • Kuuluu Finavia-konserniin
  • Suomen vanhin maapalveluiden tuottaja
  • Toimii 16 lentoasemalla Suomessa
  • 1400 työntekijää
  • Myös logistiikkaa ja matkustajapalveluita

Airpron langattomat työkalut

  • Hyteran digitaalinen radiopuhelinverkko
  • Hyteran tukiasema, käsi- ja ajoneuvopuhelimia
  • Peltorin bluetooth-kuulokkeita
  • Peltorin bluetooth-puhepainikkeita
  • Peltorin mikrofonikuulokkeita ja suojaimia


Haluatko kuulla lisää? Ota yhteyttä, niin mietitään parhaat ratkaisut sinun yrityksellesi!

Ota yhteyttä

 

Kauko Oy

Rakennamme älykkäitä laite-, sovellus- ja palvelukokonaisuuksia, jotka varmistavat työntekijöiden arjen sujumisen tehokkaasti ja saumattomasti vaativimmissa työskentelyolosuhteissa. Koska monimutkaisimpia haasteita ei ratkota yksin, olemme verkostoituneet alan parhaimpien toimijoiden kanssa. Yhdessä kehitämme uusia, kestäviä työntekotapoja eri alojen huippuammattilaisille. Saamme laitteet, sovellukset ja palvelut puhumaan tavoitteellisen ja tehokkaan työnteon kieltä.

Background element