Ergotron CareFit Slim -mobiilivaunu sairaanhoitajan käytössä Kuva Ergotron

Mitä tulee ottaa huomioon terveydenhuollon mobiilivaunun valinnassa?

Olemme Kaukona toimittaneet ratkaisuja terveydenhuoltosektorille jo pitkään: mobiilivaunut, muut liikuteltavat ratkaisut, sekä seinä -ja kattotelineet, ovat parantaneet sairaanhoitajien ja lääkäreiden työergonomiaa huomattavasti.

Mobiilivaunujen kanssa olemme työskennelleet vuodesta 2013 saakka. Räätälöimme vaunun ja siihen liitetyt medical IT -laitteet aina käyttötarpeeseensa sopivaksi kokonaisuudeksi. Olemme saaneet paljon positiivista palautetta helposta liikuteltavuudesta, tukevuudesta ja hyvästä säädettävyydestä. 

Millaisia asioita mobiilivaunussa ja sen ympärille rakennetussa tietoteknisessä ratkaisussa kannattaa ottaa huomioon, jotta vaunu on käyttötarkoitukseensa sopiva ja tukee niin hyvää työergonomiaa kuin työtehoakin erilaisissa terveydenhuollon työympäristöissä

Katso videolta vinkkini pähkinänkuoressa ja lue lisää aiheesta alla.

 

Videolla käyn läpi, millaisia asioita mobiilivaunussa ja sen ympärille rakennetussa tietoteknisessä ratkaisussa kannattaa ottaa huomioon. Video: Kauko Oy YouTube-kanava 

 

Leikkaussalikäytössä mobiilivaunun tulee olla puhdistettava ja käyttövarma

Erilaisiin käyttötarkoituksiin on järkevää valita erilainen vaunu. Esimerkiksi kun valitsee vaunua leikkaussaliin, kannattaa painottaa erityisesti puhdistettavuutta, käyttövarmuutta ja hiljaisuutta tietokoneen ja muiden laitteiden valinnassa. Liikuteltavuus ei leikkaussalikäytössä ole niin tärkeä valintakriteeri, sillä vaunu laitteineen sijaitsee usein samassa paikassa koko toimenpiteen ajan.

Leikkaussaliin paras valinta on akuton mobiilivaunu all-in-one-tietokoneella, jossa tietokone ja näyttö ovat samassa paketissa: yhden laitteen puhdistaminen kahden sijaan on helpompaa ja säästää aikaa.

Lisäksi all-in-one-tietokoneen rakenne on erinomainen leikkaussalikäyttöön: suljettu kotelointi ilman tuuletinta tarkoittaa, ettei tietokone ime eikä puhalla bakteereja tai muita mikrobeja käynnissä ollessaan. Myös puhtaanapito on helppoa, kun kotelo on suljettu.

Mobiilivaunua käytetään all-in-one-tietokoneen akuilla tai kiinteällä sähköjohdolla. Kiinteä johto on varmin ratkaisu etenkin pitkäkestoisissa leikkauksissa, joissa akku ei saa loppua kesken työn. 

 

Sairaanhoitajan päivittäiseen työhön ja lääkärikierroille tarvitaan liikuteltava kiertokärry

Sairaanhoitajan päivittäiseen työhön ja lääkärikierroille taas on hyvä valita helposti liikuteltava vaunu. Myös vaunun ja siihen liitettyjen laitteiden helppokäyttöisyys merkitsee kiireisessä työpäivässä paljon. 

Koska sairaanhoitajan työssä ja lääkärikierroilla käytössä on useita eri ohjelmia ja järjestelmiä, täytyy tietokoneen suorituskyvyn riittää niiden vaivattomaan, yhtäaikaiseen käyttöön. Kiertokärryiksi räätälöidyissä mobiilivaunuissa onkin yleensä erillinen mini-PC ja erillinen näyttö

Näyttö valitaan aina kunkin osaston käyttötarpeisiin. Esimerkiksi röntgenkuvien tarkkaan katsomiseen tarvitaan riittävän kirkas näyttö. Kun lääkärikierroilla saman näytön ääressä voi olla montakin henkilöä, täytyy näyttökoon olla riittävän suuri, jotta sisällön näkee kauempaakin ja jotta näytön ympärille mahtuu useampia katsojia. 

Liikuteltava mobiilivaunu tarvitsee akun, joka kestää koko työpäivän ajan, tai on nopeasti vaihdettavissa ilman yllättävää keskeytystä työhön. Uusissa vaunuissa on mahdollista käyttää hot swap -akkuja, joiden ansiosta akun voi vaihtaa uuteen kesken työskentelyn.

Uusimpien mobiilivaunujen etupaneelissa on myös näyttö, josta akun varauksen näkee koko ajan ja vaunu alkaa hälyttämään, kun akun varaus on liian alhainen. Näin akun loppuminen ei pääse yllättämään, eikä työ keskeydy suotta.

 

ergotron-carefit-mobiilivaunu-nayttaa-akun-varaustilanteen-kuva-ergotronErgotronin CareFit-mobiilivaunun näytöltä näkee akun varaustilanteen, ja vaunu hälyttää jos varaus laskee liian alhaiseksi. Näin akku ei pääse loppumaan yllättäen. Kuva: Ergotron

 

Ergonomian kannalta mobiilivaunussa on hyvä olla riittävät korkeussäädöt

Perusergonomian kannalta on hyvä valita vaunu, jossa korkeussäätö on riittävä eri pituisille käyttäjille. Uutta Ergotron CareFit -mobiilivaunua löytyy sekä sähköisellä korkeudensäädöllä että manuaalisella hissillä.

Ja koska me kaikki olemme erilaisilla mittasuhteilla varustettuja, myös erillisellä näytön korkeuden säädöllä on väliä, jotta työasennosta saa tehtyä itselleen ergonomisen.

Uudessa akullisessa mobiilivaunussa on vielä entisestään paremmat säädöt ja kiinnitetty enemmän huomiota pieniin turvallisuutta ja käyttömukavuutta lisääviin yksityiskohtiin:
näyttö sekä näppäimistötaso kiertyvät 180 astetta.

Jos siis haluaa esimerkiksi näyttää sängyssä makaavalle potilaalle kuvaa näytöltä, ei tarvitse kääntää koko vaunua, vaan pystyy kääntämään pelkän näytön. Näin vaunua operoiva henkilö säästää työaikaa, kun ei tarvitse avata pyörien lukitusta ja kääntää koko vaunua. Pienissä ja kapeissa tiloissa hyvästä säädettävyydestä on myös etua.

 

Mobiilivaunun valaistus helpottaa työntekoa hämärässä ja öisin

Hämärässä tilassa tai esimerkiksi yöllä työskennellessä on kätevää, jos vaunusta löytyy tarvittavaa lisävalaistusta.

Muistiinpanojen tai merkintöjen tekeminen papereihin helpottuu kun työskentelytaso on valaistu. Näppäimistön käyttö on myös helpompaa kun siihen kohdistuu valo, eikä tarvitse hankkia taustavalaistua näppäimistöä. Vaunun liikuttelu hämärässä helpottuu, kun valo valaisee lattian. Samoin valot lisäävät turvallisuutta, ja vaunun käyttäjän on helpompi löytää esimerkiksi lattialle pudonnut lääke.

Esimerkiksi uudessa CareFit-vaunumallissa on integroidut valot työskentelytasolla, näppäimistötasolla sekä pyörille. Valojen kirkkautta pystyy näppärästi säätämään etupaneelista yhdessä tai yksitellen, tai sammuttamaan ne kokonaan.

 

Varmista myös mobiilivaunun liikuteltavuus ja käytettävyys eri tiloissa ja tilanteissa

Isot, lukittavat pyörät ovat turvalliset ja vaunua on helppo liikutella myös epätasaisilla ja pehmeämmillä pinnoilla. Uusimmassa mallissa kaikki pyörät ovat lukittavia, ja yhdessä pyörässä on vielä erikseen puolilukitustoiminto.

Akullinen Ergotronin CareFit-vaunumalli on myös Imprivata-yhteensopiva: etupaneelissa (sisäpuolella) on pieni kolo, johon on mahdollista integroida RFID-lukija. Kortti asetetaan etupaneeliin, ja se avaa automaattisesti käyttäjälle sallitut ohjelmistot, mikä nopeuttaa vaunun ja työkalujen käyttöönottoa.

Kaikkiin vaunumalleihin on saatavilla paljon erilaisia lisävarusteita: desinfiointipullon teline, erilaisia skanneri -tai tulostintelineitä, koreja ja laatikostoja. Vaunujen muokattavuus käyttäjän vaatimusten mukaan on meidän leipätyötä.

 

ergotron-carefit-mobiilivaunu-hoitajan-kaytossa-kuva-ergotronEsimerkiksi CareFit-mobiilivaunuun saa telineitä ja eri kokoisia laatikostoja tavaroiden helppoon säilytykseen. Kuva: Ergotron


Olet lämpimästi tervetullut tutustumaan Kaukon tarjontaan demostudiollemme Espooseen - ota yhteyttä niin sovitaan esittelyaika!

Ota yhteyttä

Virve Aarnio

Avoin ja rehellinen keskustelu työolosuhteista ja -välineistä on tärkeää: hyvin pienilläkin asioilla voi saada aikaan erittäin suuren muutoksen työn sujumiseen. On inspiroivaa löytää yhdessä asiakkaan kanssa tavat toteuttaa jopa tarpeet ja toiveet ylittäviä, kestäviä ratkaisuja.

Background element