Veljekset Keskinen tehostaa viivakoodinlukua puettavilla skannereilla Kuva Tuukka Kiviranta

Veljekset Keskinen tehostaa viivakoodinlukua puettavilla skannereilla

Suomen suurimman tavaratalon ja suositun matkailukohteen tiloissa riittää vilinää. Veljekset Keskisen yli kuusi miljoonaa vuosittaista kävijää takaavat, että logistiikan hyllytyksestä vastaavan tiimin arki on vauhdikasta viikosta toiseen.

Hyllytyksessä luetaan viivakoodeja kuukaudessa noin 8 000 kertaa. Veljekset Keskinen Oy:n logistiikkapäällikkö Olli-Pekka Hautamäki on halunnut tehostaa työtä, sillä viivakoodinlukemisen kanssa on ollut paljon haasteita.

 

Veljekset Keskisen logistiikkapäällikkö Olli-Pekka Hautamäki pitää ProGlovesta Kuva Tuukka KivirantaVeljekset Keskinen Oy:n logistiikkapäällikkö Olli-Pekka Hautamäki on tehostanut logistiikan hyllytystä puettavilla viivakoodinlukijoilla. Kuva: Tuukka Kiviranta

 

Viivakoodinlukijan valinnassa painotettu käytettävyyttä

Logistiikassa on testattu erilaisia lukijoita ahkerasti. Tavoitteena on ollut löytää ratkaisu, jossa käytettävyys ja käyttömukavuus ovat kunnossa. “Meillä työskennellään työntömastotrukilla, joten lava ei ole aina vieressä, kun viivakoodeja pitäisi lukea. Trukkia on työlästä siirrellä viivakoodinluvun takia, joten skannerin valinnassa lukuetäisyys on valttia”, Hautamäki summaa.

Aikaisemmin käytössä oli muun muassa johdollinen, trukin kannettavaan tietokoneeseen kiinnitetty skanneri. Johdon päässä työskentely kuitenkin rajoitti tekemistä ja aiheutti ylimääräistä kantamis- ja siirtelytyötä.

Bluetooth-lukijat toivat käyttöön merkittäviä parannuksia. “Niitä sai pidettyä koko ajan mukana ja lukuetäisyyskin oli kohtuullinen. Lukija oli kuitenkin aina etsittävä taskusta mattopuukon ja avainten seasta tai napattava jojon päästä käteen viivakoodin lukua varten”, Hautamäki jatkaa.

Seuraavana testausvuorossa oli sormilukija. “Miinusta tuli siitä, että lukija tarttui laatikon reunaan, kun viivakoodia kaivoi laatikosta. Lisäksi lukija oli painava käyttää yhdessä sormessa ja saattoi vääntää sormea kiinni tarttuessaan”, Hautamäki toteaa.

 

Puettava viivakoodinlukija Veljekset Keskisen oma testivoittaja

Kun Hautamäki kuuli puettavasta viivakoodinlukijasta, hän oli alkuun skeptinen. Kämmenen päälle puettavan lisäasusteen käytettävyys mietitytti, joten lukija otettiin aluksi ilmaiseen testikäyttöön. Käyttöä jopa alkuun vierastettiin.

 

logistiikkapäällikkö Olli-Pekka Hautamäki hoitaa kirjauksia trukkipäätteellä Kuva Tuukka KivirantaPuettava viivakoodinlukija kulkee näppärästi työntekijän mukana, ja on heti käytettävissä tarpeen vaatiessa. Kuva: Tuukka Kiviranta

 

Lukemisesta kuitenkin katosi rasittavuus, kun lukija vaihtui sormesta kämmeneen. “Käyttöön tottui äkkiä ja ProGloven lukija osoittautui näppärämmäksi kuin ajattelimme. Käyttömukavuus parani oleellisesti: lukijan hallinta peukalolla on luontevaa, käyttö on loogista, lukija on kevyt, eikä se ole tiellä työnteossa”, hän kertoo.

Hyllytyksessä lukijaa tarvitaan jatkuvasti. Puettavan skannerin nopea saatavilla olo on Hautamäen mukaan ehdoton plussa työn tehokkuutta ajatellen. Myös laitteen käytön opastaminen uudelle työntekijälle on osoittautunut helpoksi.

“Olemme tykänneet ProGloven lukijasta valtavasti. Vaikka otimme vain kohtuulliseen lukuetäisyyteen pystyvän lukijan, se lukee koodit riittävän kaukaa, eikä lukijan tarvitse olla ihan tuotteessa kiinni”, hän jatkaa.

 

logistiikkapäällikkö Olli-Pekka Hautamäki esittelee ProGloven lukuetäisyyttä Kuva Tuukka KivirantaLogistiikkapäällikkö Olli-Pekka Hautamäki lukee viivakoodia hyllystä ja esittelee puettavan skannerin maksimilukuetäisyyttä. Kuva: Tuukka Kiviranta

 

Hyllyttäjät ovat kehuneet ProGloven käytettävyyttä ja ergonomian parantumista

Pitkän lukuetäisyyden lisäksi ProGlove-viivakoodinlukija on käytännössä osoittautunut erinomaiseksi muovin läpi lukemisessa. “Joissain lukijoissa muovin pintaan tulevat heijastumat haittaavat skannausta, mutta ProGloven kanssa ei ole sitä ongelmaa”, Hautamäki toteaa.

Näppärämpi viivakoodien lukeminen jättää työstä pois paljon turhia kumarteluja, kurkotuksia ja kyykistelyjä. “Työn rasittavuuteen vaikuttaa paljon se, kuinka helppoa ja vaivatonta lukijaa on käyttää - ProGloven kanssa käyttöergonomia on ehdottoman hyvä”, Hautamäki kiteyttää.

 

puettava ProGlove-skanneri lukee viivakoodit muovin läpi Kuva Tuukka KivirantaProGloven puettava viivakoodinlukija lukee viivakoodeja erinomaisesti myös muovipintojen läpi. Kuva: Tuukka Kiviranta

 

Hyllyttäjät ovat kiitelleet myös akunkestoa, joka riittää työpäivän ajan. Päivän päätteeksi lukijat palautetaan lataustelakkaan, josta ne haetaan taas työvuoron alettua täyteen ladattuina mukaan. Muut langattomat lukijat ProGlove on peitonnut hyllyttäjien mukaan sillä, että sitä ei tarvitse kaivaa erikseen taskusta käyttöön.

Hautamäki arvioi, että ajallista säästöä tulee 1-2 sekuntia per skannaus, mikä tarkoittaa noin 2-4 tunnin ajansäästöä kuukaudessa. “Tärkeintä meille on, että työn tekeminen on tehostunut, helpottunut ja työergonomia parantunut ProGloven käyttöönoton myötä”, hän kiittelee.

 

Puettavan skannerin käyttö suunnitteilla keräilyyn ja pukeutumisen logistiikkaan

Hyllytyksessä havaitut hyödyt ovat tuoneet ideoita näppärän lukijan jatkokäyttöön muissakin logistiikan työtehtävissä, esimerkiksi keräilyssä sekä pukeutumisen logistiikassa. 

“Pienen ohjelmistokehityksen myötä pääsemme hyödyntämään lukijoita laajemmin ja tehostamaan toimintaamme lisää”, Hautamäki kertoo.

 

puettava viivakoodinlukija kulkee mukana hyllyttäjän työssä Kuva Tuukka Kiviranta

Puettavasta viivakoodinlukijasta halutaan jatkossa apuja muun muassa keräilyyn ja pukeutumisen logistiikkaan. Kuva: Tuukka Kiviranta

 

Yhteistyössä Kaukon kanssa Hautamäki kiittää täsmällisyyttä ja ongelmanratkaisua. “Olemme viestitelleet ja pyytäneet apua jonkin verran, ja aina olemme apua saaneet. Toimitukset ovat aina sovitunlaisia ja yhteistyö on muutenkin toiminut hyvin tähän saakka”, hän kertoo.

 

Kutkuttelisiko testata puettavaa skanneria omassa työympäristössänne? Ota yhteyttä asiantuntijaamme!

sovi esittely tai varaa tapaaminen tietotyön teknologioista Janne Kolun kanssa

Kauko Oy

Rakennamme älykkäitä laite-, sovellus- ja palvelukokonaisuuksia, jotka varmistavat työntekijöiden arjen sujumisen tehokkaasti ja saumattomasti vaativimmissa työskentelyolosuhteissa. Koska monimutkaisimpia haasteita ei ratkota yksin, olemme verkostoituneet alan parhaimpien toimijoiden kanssa. Yhdessä kehitämme uusia, kestäviä työntekotapoja eri alojen huippuammattilaisille. Saamme laitteet, sovellukset ja palvelut puhumaan tavoitteellisen ja tehokkaan työnteon kieltä.

Background element