silmät katsovat graafeja ja valvovat tietoa Kuva Shutterstock

Mobiilit kamerat turvaavat työtä ja tekoäly tehostaa valvontaa

Työympäristöjen turvallisuus kehittyy uusien teknologioiden myötä: puettavat valvontakamerat tuovat turvaa liikkuvaan työhön ja tilanteiden dokumentointi helpottuu mobiililla kameravalvonnalla.

Kameroiden tekoäly tehostaa valvontaa turvallisuudessa, mutta samaa älyä voi hyödyntää tehostamaan esimerkiksi valmistusprosesseja. Myös eettisyys ja tietoturvallisuus ovat turva-alaa ohjailevia trendejä.

Mitä turvatekniikkaan kuuluu vuonna 2021? Alla muutamia ajatuksia meidän ja asiakkaidemme arjesta.

 

Puettavat valvontakamerat tekevät liikkuvan työn turvaamisesta helpompaa

Julkaisimme aiemmin jutun kehokameroiden vaikutuksesta pysäköinninvalvojien työn turvallisuuteen: pelkkä kameran läsnäolo ja tieto kuvatuksi tulemisesta voivat auttaa välttämään uhkaavien tilanteiden kärjistymiset.

Haalarikamerat ovat erinomainen turva esimerkiksi hoitotyöhön, viranomaistyöhön, lastensuojeluun, vartiointitehtäviin, yksintyöskentelyyn ja muihin tilanteisiin ja ammatteihin, joissa on olemassa riski uhkaaviin kohtaamisiin. 

Kiinteä kameravalvonta ei aina näe kaikkiin paikkoihin - puettavat valvontakamerat sen sijaan kulkevat henkilöiden mukana myös katvealueille ja saavat tallennettua lattiatason tietoa tapahtumista niin kuvana kuin äänenäkin. Ne ovat siis mainio jatke olemassa olevaan valvontaan ja sen keräämään tietoon.

 

kehokamerat liikkuvaan työhön Kuvat Kedacom ja ZepcamRintapieleen kiinnitettävät bodycamit sekä napinläpeen kiinnitettävät kamerat kuvaavat suoraan eteenpäin, korvakoukkukamerat kuvaavat katsontasuuntaan. Kuvat: Kedacom ja Zepcam

 

Kehokameroita on erilaisia: rintapieleen kiinnitettävät, striimaavat bodycamit sekä napinläpeen kiinnitettävät kamerat kuvaavat suoraan eteenpäin, kun taas korvakoukkukamerat kuvaavat henkilön katsomaan suuntaan.

Bodycamit ovat usein näkyvissä, jolloin kuvattava henkilö tiedostaa kuvatuksi tulemisen. Joissain kameroissa on myös näyttö, joka näyttää kuvattavalle henkilölle peilinomaisesti, mitä kamera on tallentamassa.   

Napinläpikamerat ja korvakoukkukamerat sen sijaan ovat hyvä valinta huomaamattomampaan kuvaukseen. Napinläpikameraa on vaikea saada napattua irti kantajaltaan, eikä se tartu helposti kiinni esimerkiksi oksiin tai muihin kulkureitillä oleviin esteisiin.

Korvakoukkukamera voi katsojalta sekoittua kännykän handsfreehen, mikä auttaa kuvaamaan huomaamattomasti esimerkiksi epäiltyjen rikollisten jäljitystä. Handsfreen lailla korvakoukkukamera tarjoaa myös helpon puheyhteyden kollegoihin tai valvomoon.

 

Mobiili kameravalvonta tuo ketterästi tilannekuvaa tapahtumapaikoilta 

Kehokameroiden lisäksi mobiiliin valvontaan voi hyödyntää kääntöpääkameroita, jotka striimaavat reaaliaikaista tilannekuvaa esimerkiksi onnettomuustilanteista tai tallentavat tapahtumista materiaalia opetuskäyttöä varten.

Kameran voi kiinnittää magneeteilla esimerkiksi auton päälle tai kolmijalkaan, ja virran kamera saa akusta - se on siis aidosti mobiili valvontakamera, jonka voi ottaa mukaan tilanteisiin ja napata yhtä nopeasti kainaloon paikalta lähtiessä.

Kolmijalan päälle sijoitettuna kamera voi kuvata sivustalta koko tapahtuma-aluetta, tai sen voi ottaa esimerkiksi potilaan viereen lähettämään livekuvaa etänä työskentelevälle lääkärille. Kedacomin mobiili PTZ-kamera näkee myös haastavissa olosuhteissa infrapunakuvauksen ansiosta ja 30-kertainen optinen zoomaus auttaa näkemään yksityiskohdat tarkasti. 

 

Kedacom mobiili kääntöpääkamera kolmijalkaan kiinnitettynä Kuva KedacomMobiili kääntöpääkamera on näppärä pystyttää tapahtumapaikoille - ja ottaa mukaan, kun kuvaustarvetta ei enää ole. Kuva: Kedacom

 

Mobiilivalvonnalla voi onnettomuus- ja opetustilanteiden lisäksi kuvata esimerkiksi rikospaikkoja - ja ehkä saada paikalle palaavan rikollisen kasvot talteen videolle!

Mobiilia valvontaa voi toisaalta hyödyntää esimerkiksi teollisuuden kunnonvalvontaan tai poikkeustilanteiden syiden kartoittamiseen: sen sijaan, että vedettäisiin kaapeleita kiinteitä valvontakameroita varten, mobiilin valvontakameran voi viedä paikalle, jossa valmistuu huonolaatuista tuotetta, kuvata videota poikkeamasta ja tutkia materiaalin avulla, mistä prosessin ongelmat johtuvat.

 

Tekoäly tehostaa toimintaa kameraan integroituna tai lisävarusteena

Kirjoitin aikaisemmin mahdollisuuksista hyödyntää konenäkeviä turvakameroita ihmisen tekemän tarkkailutyön korvaajana, sillä kone on tarkkailijana väsymätön ja intressitön. Konenäön hyödyntäminen tehostaa ja tarkentaa valvontatyötä, mutta soveltamiskohteita on turvavalvonnan lisäksi niin paljon kuin vain mielikuvitusta riittää.

Valmiita sovelluksia löytyy jo liuta, mutta uusia kehitämme tarpeen mukaan. Voit hyödyntää useaa sovellusta yhden kamerastriimin monipuoliseen analysointiin tai yhdistää usean eri kameran striimit yhteen analyysisovellukseen - järjestelmä mukautuu tarpeisiisi. 

 

Tekoälysovelluksia voi hyödyntää liiketoiminnan kehittämiseen monella tapaa - katso videolta muutama esimerkki. Video: A.I. Tech YouTube-kanava

 

Uutena mahdollisuutena konenäön hyödyntämiseen mainittakoon A.I. Techin tekoälyboksi, joka tuo tekoälyn hyödynnettäväksi myös vanhoihin, "älyttömiin" turvakameroihin. Boksi kytketään kiinni vanhan kameran striimiin, josta se tarkkailee tekoälysovellusten avulla samaa kuin älykkäät kameratkin. Tekoälyä voi pyytää esimerkiksi hälyttämään sallitun henkilömäärän ylittymisestä valvotussa tilassa, tai kertomaan mikäli se havaitsee kaatuneen henkilön. 

Kun liität tekoälykkäät valvontakamerat tai tekoälyboksin videonhallintajärjestelmään, saat kaikki hälytykset valvomon hallintapaneeliin. Voit asettaa hälytykset näkymään myös mobiilisovelluksessa, jolloin saat välitettyä tiedot uhkatilanteista myös esimerkiksi kentällä liikkuville vartijoille. 

 

Tekoälyboksi vai uudet tekoälykamerat?

Kun punnitset vaihtoehtoja tekoälyboksien hankkimisen tai uusien valvontakameroiden välillä, ota huomioon ainakin tämä: Tavalliset analyysiohjelmistot kuormittavat tietoverkkoa ja palvelinta striimaamalla kaiken valvontakameran kuvaaman materiaalin valvomoon ja tekemällä analyysityön vasta siellä. Myös tekoälyboksi hyödyntää valvomoon jo lähetettyä raakadataa. 

Tekoälykkäät i-PRO-valvontakamerat (ent. Panasonic) taas hyödyntävät niin kutsuttua Edge AI:ta, joka tarkoittaa kameroissa itsessään tapahtuvaa analyysityötä. Edge AI kuormittaa tietoverkkoa mahdollisimman vähän: kun analyysit tehdään kamerassa itsessään, voidaan tallennukseen lähettää vain hyvin kevyttä videostreamia, kun videolla ei tapahdu mitään kiinnostavaa. Kun kamera näkee jotain kiinnostavaa, se käynnistää täyden videostriimin lähetyksen palvelimelle. Raakadatan lähettämiskuluissa siis säästetään niin kauan kuin mitään ei tapahdu. 

 

Mitä enemmän dataa, sitä tärkeämpää on huolehtia tietoturvasta

Esineiden internetin, sensoritekniikan ja tekoälyn myötä käsittelemämme tiedon määrä kasvaa. Tämä tarkoittaa myös tietoturvan tärkeyden korostumista: kun tietoa keräävää teknologiaa ripotellaan ympäristöön enemmän, tulee tiedon suojamuuriin myös enemmän mahdollisia aukkoja. 

Jokainen lenkki datankeruuketjussa täytyy varmistaa: onhan käytetty teknologia tietoturvallista ja noudattaahan se hyväksi koettuja alan standardeja? Ei riitä, että käyttäjä itse on valveilla - myös valmistajan täytyy seurata aktiivisesti tietoturva-asioita, korjata maailman kehittyessä löytyneitä ohjelmointivirheitä, ja jaeltava niiden pohjalta tehtyjä ohjelmistopäivityksiä.

Lähes kaikista i-PRO-kameroista (edullista U-sarjaa lukuunottamatta) löytyy valmiina DigiCertin auditoima ja sertifioima Secure Communication -teknologia. Se salaa sekä videostriimin kameralta tallentimelle että kiintolevyltä löytyvän materiaalin. AES 256-bittinen salaus vastaa tiukimpiinkin tietoturvatarpeisiin. 

 

Secure Communications -teknologia pitää tietosi turvassa. Video: Panasonic Connect Europe YouTube-kanava

 

Monesti salauksen takia kuvan perillemenoon tulee viivettä ja kaistantarve kasvaa. i-PRO:n salausteknologiassa striimi jaetaan 10 osaan ja vain 1/10 salataan. Kun salausalgoritmi kryptaa vain kymmenesosan liikenteestä, kaistantarve nousee vain muutaman hassun prosentin. Koko paketin salaus taas voisi aiheuttaa muutamien kymmenien prosenttien kaistantarpeen kasvun - salaustavalla on siis väliä.

 

Valvonnan eettisyys riippuu meistä kaikista

Useassa länsimaassa on vihdoin herätty valvonnan eettisyyteen ja siirrytty poliitikkojen puheista tekoihin. Yritystoiminnan vastuullisuuden lisääntyminen alkaa näkyä siis ilahduttavasti myös valvontapuolella. Turva-alan yritykset katsovat nyt toimitusketjua taaksepäin ja edellyttävät omien arvojensa noudattamista myös kumppaneiltaan. Tämä vähentää eettisesti arveluttavien valmistajien turvavalvontatuotteiden OEM-käyttöä ja myyntiä. 

Ja hyvä niin - valvonnan eettisyys kun riippuu meistä kaikista vähintään niin kauan, että yhteiskuntamme sääntely on valmis teknologian tuomien mahdollisuuksien systemaattiseen ja oikeudenmukaiseen valvontaan.

 

Turvatekniikka siirtyi digitaaliaikaan - luovuimme analogikameroista 

IP-kameroiden dominanssia on odotettu jo 20 vuotta, ja pitkän kituuttamisen jälkeen analogikameroiden arkkuun on vihdoin lyöty viimeinen naula. Moni valmistaja on jo lopettanut niiden valmistuksen, koska kysyntä on romahtanut. Eikä ihme - IP-kamerateknologia tuo säästöjä niin käyttöönotossa, käytössä kuin ylläpidossakin. 

IP-kamerajärjestelmän laajentaminen ei vaadi piuhojen vetoa jokaiselle kameralle erikseen, vaan kameran kytkeminen lähimpään kytkimeen riittää. Myös ylläpito on helpompaa: Analogikamerat täytyi käydä yksitellen päivittämässä kameran omasta valikosta käsin. IP-järjestelmässä riittää, että lähettää päivityskäskyn vaikka kotikonttorilta koko maan kameroihin kerralla. 

Kameroiden määrässäkin tulee selvää säästöä: yksi HD-tasoinen IP-kamera kuvaa 4-5 analogikameran alueen kerralla, vieläpä paremmalla resoluutiolla ja kuvantarkkuudella. Kun kameramäärä on pienempi, myöskään tallentimen tai muun keskuslaitteen ei tarvitse olla niin suuri.

IP-kamerat mahdollistavat myös edge-tallennuksen, jossa video tallennetaan kameroiden SD-korteille eli erillistä tallenninta ei tarvita. Kuvaa voi katsoa suoraan kortilta selainpohjaisen ohjelmiston, VMS-ohjelmiston tai muun videonhallintaohjelmiston avulla.

Analogikameroita siis et meiltä enää saa. Jos kiinteistössänne on kuitenkin vielä vanha analogijärjestelmän vaatima ja toimiva koaksiaalikaapelointi, voi siihen kytkeä IP-kameroita koaksiaali-LAN-muuntimilla. Näin kameroille ei tarvitse vetää uutta kaapelointia, mikä säästää paljon aikaa ja rahaa. 

 

Heräsikö kysymyksiä tai ideoita uuden turvateknologian hyödyntämiseen ja turvallisuuden parantamiseen liittyen? Jutellaan lisää!

Ota yhteyttä

Juhani Kartano

On inspiroivaa ratkaista haasteita henkilö- tai tilaturvallisuuteen, prosessinvalvontaan, rikosten tai vahingontekojen selvittämiseen liittyen. Nykypäivän kameratekniikkaa ja analyysitoimintoja voi hyödyntää turvakäytön lisäksi mm. markkinoinnin analysoinnissa ja apuvälineenä, tapahtumien toteutuksessa teattereissa ja konserteissa. Millainen kokonaisuus tehdään yhdessä?

Background element