Panasonic-WV-U1532L-turvakamera-varastoympäristössä

Kustannustehokas valvontajärjestelmä ei tingi turvallisuudesta

Oletko lykännyt valvontakameroiden hankkimista kiinteistöösi kalliin hinnan tai huonon laadun takia? Usein ensimmäiseltä turvajärjestelmää hankkiva tai perustason valvontaratkaisua etsivä pettyy hankintakustannuksiltaan edullisten järjestelmien suorituskykyyn tai ominaisuuksiin. Joko kuvanlaatu ei riitä, tallennusmahdollisuudet eivät palvele käyttötarkoitusta riittävän hyvin tai ylläpitokustannukset nousevat liian suuriksi. 

Olipa tavoitteenasi valvoa tyhjillään olevaa tilaa, pitää huolta työympäristön tai asiointiympäristön turvallisuudesta, tai saada rötöstelijät tallennettua videolle, valvontajärjestelmän rakennukseen kannattaa perehtyä huolella. Markkinoilta löytyy järjestelmiä, jotka saat halutessasi hälyttämään vaikka tontille kakkivan hanhen ilmaantumisesta kamerakuvaan (mielelläni autan myös tällaisen rakentamisessa!). Mutta jos tavoitteena on saada kiinteistöön perusvalvontaa, löytyy järjestelmän toteutukseen kustannustehokkaampiakin tapoja.

 

Hand about to bang gavel on sounding block in the court room

Videovalvonta auttaa syyllisten kiinni saamisessa. Kuva: Shutterstock

 

Oikeanlainen kamera säästää kustannuksissa

Järjestelmää hankkiessa kustannuksia tulee niin kameroista ja videonhallintaohjelmistosta kuin koko järjestelmän suunnittelusta, kameroiden asennuksesta ja kaapeloinnista, järjestelmän ja sen osien ohjelmoinnista sekä konfiguroinnista. Ei pidä unohtaa myöskään ylläpidollisia huolto- ja korjaustöitä, videomateriaalin tallennukseen tarvittavia kiintolevyjä tai verkkolevyjä, sähkökuluja, sekä mahdollisia tiedonsiirtokustannuksia ulkoverkossa olevilta kameroilta. 

Kun valitset valvontakohteeseen hyväresoluutioisia ja laajalla kuvakulmalla tai laajasäätöisellä objektiivilla varustettuja kameroita, voit usein vähentää kameroiden lukumäärää. Kun kameroita tarvitaan kappalemäärällisesti vähemmän, tarvitaan myös vähemmän kaapelointia ja asennusaika lyhenee. Järjestelmälle riittää pienempi tallennin tai tallennuskapasiteetti. Hyvän kameravalinnan myötä siis järjestelmän kokonaishintakin laskee. 

 

Corridor in a modern building

Pitkien käytävien kuvaaminen voi vaatia useamman valvontakameran - ellei kamerasta löydy käytäväkuvaustoimintoa. Kuva: Shutterstock

 

Muun muassa sopivien kameroiden ja asennuspaikkojen valintaan, sekä tiedon tallennuskapasiteetin laskentaan löytyy ilmainen kameravalvontajärjestelmän suunnittelutyökalu. Kun lisäät työkaluun valvottavan kohteen pohjapiirroksen, voit testata eri kameravaihtoehtoja ja kohteiden näkyvyyttä niiden kuvaamilla alueilla, sekä laskea tarvittavan levytilan määrän rakentamallesi valvontajärjestelmälle.

 

Älä maksa videonhallintaohjelmistosta liikaa

Raudan lisäksi tarvitset valvontaan videonhallintaohjelmiston (VMS), jonka lisenssimaksut voivat yllättää. Yleensä ohjelmistojen käyttö tarkoittaa, että valmistaja veloittaa palvelinohjelmasta, jokaisesta ohjelmistoon liitettävästä kamerasta, sekä mahdollisesti käyttäjämäärän (client) kasvusta tietyn rajan yli. Ohjelmistoihin voi lisämaksusta olla myös saatavilla lisäominaisuuksia esimerkiksi analytiikalle, integraatioita kulunvalvontaan, ja niin edelleen.

Tämän lisäksi ohjelmistopäivitykset voivat olla maksullisia tai ohjelmistosta täytyy maksaa vuosittaista ylläpitomaksua. Jos kameroita on 32 kpl ja kamerakohtainen lisenssimaksu on 50-100 euroa, pelkät lisenssimaksut kameroiden osalta olisivat vuodessa 1 600 – 3 200 euroa. Lisäksi joudut maksamaan vähintään VMS-ohjelman hankintahinnan noin 500 – 2 000 euroa sekä ylläpidon, jonka suuruus voi olla esimerkiksi 15-20 % VMS:n hinnasta.

 

Businessman breaking stone dollar symbol with karate punchÄlä anna ylläpitokulujen yllättää - tutustu valvontajärjestelmän kokonaiskustannuksiin jo etukäteen. Kuva: Shutterstock

 

Ammattitason valvontajärjestelmä, joka sopii myös ensikertalaiselle 

Panasonic U-sarjan valvontakamerat tuovat kustannustehokkaan ja laadukkaan ratkaisun videovalvontajärjestelmän hankintaan. Ne vastaavat suorituskyvyltään ammattilaistason i-PRO EXTREME -valvontakameroita, mutta niiden käyttöönotto on helppoa ja nopeaa ensikertalaisellekin. Kameroissa on hyvät perusasetukset jo laatikosta otettaessa, mutta ne on myös helppo säätää kohdilleen ottamatta kameraa paketista pois.

U-sarjan kamerat ovat ominaisuuksiltaan riittäviä perusvalvontaan, mutta niissä ei ole tingitty ammattitason kuvanlaadusta. Kamerakuvasta erotat kohteet ja värit heikossakin valaistuksessa (2-5 luksia) ja vastavalossa, ja kohteet näkyvät jopa säkkipimeässä infrapunakuvauksen avulla. Käytäväkuvausominaisuuden avulla saat kuvattua pitkiäkin käytäviä esimerkiksi sairaaloissa, kaupoissa, terminaaleissa, jakelukeskuksissa tai toimistorakennuksissa yhdellä kameralla. 

 

corridor-mode-h265-U-series-security-camera-Panasonic

Käytäväkuvausominaisuus vähentää pitkän käytävän kuvaamiseen tarvittavaa kameramäärää. Kuva: Panasonic

 

Älykäs, kestävä ja helppo

U-sarjan kamerat käyttävät H.265-kuvanpakkausteknologiaa, joka säästää tallennustilaa ja kuluttaa vähän tiedonsiirtokaistaa, mikä tekee videoista helppoja säilyttää tallessa pidempiäkin aikoja. Älykäs kuvanpakkaus säästää dataa muun muassa silloin, kun kuvassa ei havaita liikettä lainkaan tai kun vain osa videokuvasta sisältää liikettä. Liikkeentunnistusominaisuuksien avulla seuraat kohdetta tarvittaessa kameranäkymästä toiseen. Kameran asetukset säätyvät automaattisesti, jotta esimerkiksi liikkuvien kohteiden ympärille ei tule epätarkkaa kuvaa.

Mallistosta löytyy kameroita sekä sisä- että ulkotiloihin. Ulos asennettavat kamerat kestävät niin huonoja sääolosuhteita kuin ilkivaltaakin. Asennukseen löytyy monipuolisesti erilaisia kiinnikkeitä, joten kamerat saa helposti kuvaamaan erilaisia tiloja ja tilanteita.

 

 

 

 

Yhdessä vielä vahvemmat

Panasonic U-sarjan valvontakamerat ja Video Insight VMS ovat yhdessä erittäin kustannustehokas vaihtoehto perusvalvonnan toteuttamiseen. Kameroihin saat Video Insight VMS -ohjelmiston käyttöösi ilman lisenssimaksuja, mikä pudottaa kamerajärjestelmän hankintakustannusta. Käyttäjämäärä (client) ei vaikuta hintaan, eikä ohjelmistosta tule päivitys- tai ylläpitomaksuja.

Ohjelmisto on ilmainen 32 kameraan saakka. Vasta jos järjestelmään on tarpeen kytkeä muun merkkisiä kameroita tai kameramäärä on suurempi, on ohjelmiston käyttö maksullista. 

Autan mielelläni tarpeisiisi sopivan valvontaratkaisun suunnittelussa. Kun haluat kokeilla Video Insight VMS-ohjelmistoa nykyisten kameroidesi kanssa, ota yhteyttä! Lähetämme sinulle latauslinkin, josta voit ladata Video Insight VMS:n ilmaiseen testikäyttöön 60 päivän ajaksi.

Ota yhteyttä

Juhani Kartano

On inspiroivaa ratkaista haasteita henkilö- tai tilaturvallisuuteen, prosessinvalvontaan, rikosten tai vahingontekojen selvittämiseen liittyen. Nykypäivän kameratekniikkaa ja analyysitoimintoja voi hyödyntää turvakäytön lisäksi mm. markkinoinnin analysoinnissa ja apuvälineenä, tapahtumien toteutuksessa teattereissa ja konserteissa. Millainen kokonaisuus tehdään yhdessä?

Background element