sairaalahuone jossa neljä sänkypaikkaa Credit: Adhy Savala Unsplash

Hyvä hoitoalueen hygienia ulottuu myös IT-laitteisiin

THL:n mukaan hoitoon liittyviä infektioita esiintyy Suomessa vuosittain arviolta 100 000, joista puolet tapahtuu sairaaloissa. Hoitoon liittyvät infektiot myötävaikuttavat 1 500-5 000 henkilön kuolemaan. Käsihygienia ja sen suositusten mukainen noudattaminen on tärkeä tekijä hoitoon liittyvien infektioiden välttämisessä. Ainakin joka viides infektio olisi estettävissä hyvällä käsihygienialla.

 

IT-laitteetkin kaipaavat säännöllistä puhdistusta

Mikrobien leviämistä kannattaa estää myös hoitoalueella käytettävien laitteiden huolellisella puhdistuksella. Laitteiden pinnat voivat kontaminoitua potilaskontaktissa ja levittää bakteereja käyttäjiensä käsiin tai huoneesta toiseen. Lääkinnällisten ja potilaaseen suorassa kontaktissa olevien laitteiden puhdistustarve on itsestäänselvä, mutta samaa huomiota kaipaavat myös esimerkiksi hoitoalueella käytettävät tietokoneet. 

Alle 1,5 metrin säteelle potilaasta kuuluvat vain medical-hyväksytyt IT-laitteet, kuten näppäimistöt, hiiret, näytöt, mobiilivaunut, tabletit ja tietokoneet. Ne on kehitetty käytettäväksi nimenomaan mikrobien leviämiselle alttiissa ympäristöissä: esimerkiksi medical-tietokoneissa ei ole tuulettimia lainkaan, jotta bakteerit eivät leviä huoneen ilmatilassa. 

 

Lüfterloser_Medical_Micro_PC_left-1

Medical-tietokoneissa ei ole tuulettimia, jotta bakteerit eivät leviä ilmatilassa.

 

Laitteissa käytetään antibakteerisia pinnoitteita ja ne ovat rakenteeltaan helposti puhdistettavia: usein ulkokuori on helposti puhdistettavan muotoinen, sekä laitteen rakenne on kaikkinensa vesi- ja pölytiivis. Ne kestävät vahvoja puhdistusaineita, joten ne on helppo puhdistaa hoitoalueelta poistuttaessa. 

 

Nanohopea on terveysriski

Hoitoalueen laitteiden valinnassa kannattaa kiinnittää huomiota siihen, mihin antibakteeriset ominaisuudet perustuvat. Esimerkiksi joidenkin näppäimistöjen rakenteissa ja suojissa käytetään antibakteerista nanohopeaa. Se estää infektioiden leviämistä vapauttamalla hopeaioneja, jotka tuhoavat rikki- ja fosforipitoisia yhdisteitä, kuten bakteereja, sieniä tai viruksia sisältävää DNA:ta ja proteiineja. 

Mikro-organismit voivat kuitenkin kehittyä vastustuskykyisiksi nanohopealle, mikä kasvattaa entisestään antibioottiresistenssin tuomaa uhkaa maailman väestölle. Nanohopean tehoa ja turvallisuutta kliinisessä desinfioinnissa ei ole tutkittu ja todennettu, ja hopean kertyminen elimistöön on terveysriski ihmisille. Kannattaa siis valita käyttöön laitteet, jotka on helppo desinfioida pyyhkimällä tai pesemällä samaan tapaan kuin muutkin hoitoalueella käytetyt välineet.

 

Kun haluat parantaa hoitoalueen hygieniaa sairaalassasi, ota yhteyttä asiantuntijoihimme! 

 

Ota yhteyttä

Rakennamme älykkäitä laite-, sovellus- ja palvelukokonaisuuksia, jotka varmistavat työntekijöiden arjen sujumisen tehokkaasti ja saumattomasti vaativimmissa työskentelyolosuhteissa. Koska monimutkaisimpia haasteita ei ratkota yksin, olemme verkostoituneet alan parhaimpien toimijoiden kanssa. Yhdessä kehitämme uusia, kestäviä työntekotapoja eri alojen huippuammattilaisille. Saamme laitteet, sovellukset ja palvelut puhumaan tavoitteellisen ja tehokkaan työnteon kieltä.

Background element