hyvä valvontajärjestelmä rakennetaan vastaamaan uhkatasoa - tallentamaan tai ennakoimaan

Hyvä valvontajärjestelmä vastaa uhkatasoon - tallennus vs. ennakointi

Vaihtoehtoja valvontajärjestelmän rakentamiseen on yhtä monta kuin käyttäjiäkin aina pelkästä videotallenteesta reaaliaikaiseen uhkien ennakointiin. Kun suunnittelet videovalvontaa, mieti millaisia uhkia valvottavaan kohteeseen liittyy, missä vaiheessa haluat ne tunnistaa ja miten haluat niihin reagoida.

Turvatekniikan hankinnassa täytyy huomioida kaikki niin laitteista asennuksiin kuin käyttöönkin vuosiksi eteenpäin.

Yksinkertaisimmillaan videovalvontaan riittää valvontakamera ja muistikortti, tai kameraan kytketty tietokone, jonka tehot ja sisäinen tallennuskapasiteetti riittävät videomateriaalin käsittelyyn. Laajimmillaan kyse voi olla tuhansien kameroiden, useiden toimipisteiden ja monipuolisten järjestelmäintegraatioiden kokonaisuudesta.

Kummastakin ääripäästä löytyvän ratkaisun tuoma turvallisuus voi olla käyttäjälleen ja kohteelleen täysin riittävä. Mistä siis tietää, millainen valvontajärjestelmä on itselle hyvä? Tässä muutama näkökulma pohdittavaksi.

 

Pidä videokuvan analysointi ja tallennus eri laitteistoissa

Aloitetaan tietoa keräävästä laitteistosta: lähtökohtaisesti kannattaa pyrkiä pitämään videokuvan analysointiin käytettävä laitteisto (client) ja tallennukseen käytettävä palvelinlaitteisto (serveri) erillään. Näin kaikki munat eivät ole samassa korissa, jos jotain tapahtuisi: esimerkiksi kahvi tai vesi kaatuisi työpöydällä ja rikkoisi laitteen.

Yksittäisen tietokoneen kapasiteetti ei välttämättä myöskään riitä isomman järjestelmän pyörittämiseen. Esimerkiksi keskikokoisessa myymälässä voi olla 30 kameraa. Jos näiden videokuvasta halutaan etsiä epäiltyä rikoksentekijää, tai hyödyntää tekoälyä muuhun haluttuun analyysityöhön, voi tehokastakin työasemaa alkaa nikotuttaa.

 

Videonhallintaohjelmisto auttaa hallitsemaan riskejä ja helpottaa päivittäistä käyttöä

Kun tavoitteena on reagoida uhkiin muutenkin kuin tallentamalla materiaalia pahan päivän varalle, kannattaa tietokoneelle hankkia ja asentaa videonhallintaohjelmisto. Sen avulla videokuvasta voi helposti analysoida tapahtumia, ja samalta laitteistolta voi katsoa useampaan tallentimeen liitettyjen kameroiden kuvaa sekä niiden tallenteita.

Videonhallintaohjelmisto auttaa myös hallitsemaan käyttäjätietoja, käyttäjäkohtaisia asetuksia sekä esimerkiksi järjestelmäparametrejä keskitetysti ja varmennetusti, eikä esimerkiksi jokaista uutta kameraa tai käyttäjää tarvitse lisätä järjestelmään erikseen jokaisella työasemalla.

Myös esimerkiksi työaseman, kameran tai tallentimen rikkoutuessa voidaan tiedot ohjelmiston avulla palauttaa helposti korvaaviin laitteisiin. Samaten tallenteiden keskittäminen ja varmentaminen palvelinkeskukseen kannattaa, sillä silloin tallenteet eivät häviä yksittäisen laitteen tai esimerkiksi kiintolevyn rikkoutumisen takia. 

Kuten kirjoitin blogissani kustannustehokkaasta valvontajärjestelmästä, videonhallintaohjelmistojen kustannusrakenteissa on valtavia eroja, jotka kannattaa ottaa järjestelmää hankkiessa huomioon. Myös käyttömahdollisuuksissa on eroja - niistä seuraavana.

 

Tarvitsenko valvomo-ohjelmiston vai videonhallintaohjelmiston?

Yksinkertainen valvomo-ohjelmisto riittää, kun videovalvontajärjestelmältä ei vaadita erityisiä ominaisuuksia, ja valvonta voidaan keskittää yhteen katselupisteeseen. Valvomo-ohjelmisto sopii useammankin kohteen valvontaan, kunhan erillistä palvelinta asetusten ja tallenteiden hallinnointiin ei tarvita.

Kattavamman VMS-järjestelmän kuten Video Insightin etu on, että järjestelmänvalvojat voivat käsitellä tallenteita ja hallinnoida asetuksia sekä käyttöoikeuksia kaikilta laitteilta, joilta ohjelmisto löytyy. Näin esimerkiksi osa valvomoista voi olla käytössä vain virka-aikaan, kun päävalvomoa käytetään ympäri vuorokauden. Myös ohjelmistopäivitysten lataaminen on helppoa: kun palvelimelle on päivitetty uusi ohjelmisto, tieto välittyy clienteille ja käyttäjät voivat päivittää laiteohjelmistonsa.

Video Insight VMS-järjestelmän suurin etu on sen lisenssivapaus ja ylläpitomaksuttomuus: muiden järjestelmien vuosittaisilla ylläpitokuluilla voi saada hankittua jopa ohjelmiston, kamerat, työaseman, palvelimen ja laajennuksetkin.

Kun hankkii maksuttoman Video Insight VMS:n Express-version, saa i-PRO-kamerat (ent. Panasonic) liitettyä ohjelmistoon ilmaiseksi. Maksullisella Enterprise-lisenssillä myös i-PRO-tekoälysovellusten käyttö on ohjelmistossa ilmaista, eikä VMS:n sekä analytiikkapalvelimen pyörittämiseen tarvita eri laitteistoja.

 

Video Insight VMS kasvaa käyttäjän tarpeiden mukana aina perusvalvonnasta mittavampiinkin järjestelmäkokonaisuuksiin. Video: Panasonic Connect Europe

 

Tekoälyohjelmistot ennakoivat uhkia ja nopeuttavat reagointia

Kun ihmishenkiä tai muuta arvokasta voi olla uhattuna, kannattaa pohtia myös tekoälyavusteista valvontaa, jolloin kamerat pystyvät hälyttämään uhkista reaaliajassa. Video Insightissa voi tällöin perinteisen liiketunnistuksen lisäksi käyttää kameroihin saatavilla olevia i-PRO-tekoälyohjelmistoja valvontaa tukemaan ja tarkentamaan. 

Tekoälyohjelmistot myös nopeuttavat analyysien tekoa sekä pienentävät palvelimen laskentakyvyn tarvetta kameroissa itsessään tapahtuvan analysointityön (Edge AI) avulla: kamerat murskaavat dataa ja analysoivat keräämäänsä tietoa, josta ne lähettävät metadatan VI-palvelimelle. Tämän perusteella VMS-ohjelmistossa voidaan esimerkiksi tehdä haluttuja hakuja: aikuinen mies, tummansininen t-paita, harmaat housut, parta, aurinkolasit ja niin edelleen.

Kamerat voivat lähettää metadataa myös muualle. Tekoälyn tekemästä havainnosta voidaan esimerkiksi laukaista rele, joka aiheuttaa hälytyksen, sytyttää valon tai sammuttaa linjaston. Kameran avulla voi myös lähettää esimerkiksi kuvakaappauksen haluttuun sähköpostiosoitteeseen, käynnistää tallennuksen, parantaa kuvanlaatua tai kuvanpäivitysnopeutta, kun jotain kiinnostavaa tapahtuu.

Reunalla tapahtuva analysointi on merkittävä apu esimerkiksi vartijoiden kutsumiseen paikalle jo ennen kuin uhkatilanne kärjistyy: tekoäly voi lähettää viestiä myyjän kännykkään tai kassan kupeessa olevaan näyttöön sekä vartijalle, kun varas havaitaan ensimmäisen kerran. Myyjä ehtii tarvittaessa turvaan taukohuoneeseen ennen kuin varas edes ymmärtää tulleensa huomatuksi.

Samalla kun viesti lähtee, kaupan ovet voidaan lukita tekoälyn antamalla käskyllä, eikä varas pääse karkaamaan myymälästä ennen vartijan paikalle tuloa. Toisaalta jo paikalla oleva vartija voi saada hälytyksen reaaliajassa esimerkiksi kaupassa rutiinikierroksia tehdessään, eikä hänen tarvitse seurata kameroita takahuoneessa itse.

 

uhkatilanteesta voi lähettää viestin myös kassan kupeessa olevalle näytölle Kuva ShutterstockTekoäly voi lähettää viestin kassan kupeessa olevaan näyttöön, kun varas havaitaan ensimmäisen kerran. Myyjä ehtii turvaan taukohuoneeseen ennen kuin varas ymmärtää tulleensa huomatuksi. Kuva: Shutterstock

 

Videonhallintaohjelmisto, joka tukee myös räätälöityjä ratkaisuja

Miten mittavaa kokonaisuutta videonhallintaohjelmisto voi palvella? Kameroita voi olla tuhansia, toimipisteitä useita, ja kameravalvontaan voi olla liitettynä esimerkiksi kulunvalvontaa, palo- ja murtohälytyksiä, kassavalvontaa, rekisteritunnistusta, henkilö- ja ajoneuvohakutoimintoja, kasvontunnistusta sekä mahdollisia muita räätälöityjä ratkaisuja, joita voidaan kaikkia hallita Video Insightin käyttöliittymästä.

 

Video Insight käyttömahdollisuudet Kuva PanasonicVideo Insight kasvaa valvontatarpeidesi mukana: voit liittää siihen valvontakameroiden lisäksi esimerkiksi kulunvalvontaa, virtualisointiratkaisuja, tekoälysovelluksia ja paljon muuta. Kuva: i-PRO

 

Näin mittavassa, virtualisoidussa kokonaisuudessa tekoäly ja reunalla analysointi ovat omiaan säästämään palvelinkustannuksissa ja tiedonsiirtokustannuksissa. Jos esimerkiksi sata kameraa lähettäisi jatkuvasti parhaan laatuista striimiä palvelimelle, pitäisi serveriraukan pystyä analysoimaan kaikkia striimejä kerrallaan. Vähemmästäkin loppuu happi.

Esimerkiksi tyhjillään olevia käytäviä kuvatessa riittää lähettää heikkolaatuisempaa kuvaa. Kun vain kiinnostavia asioita sisältävä videomateriaali siirretään täysikokoisena kameralta palvelimelle, vaatimukset palvelimien määrälle ja tehokkuudelle putoavat. 

Myös kuvanpakkausta tehostava mutta kuvanlaadun erinomaisena pitävä H.265-pakkaus tuo säästöjä tiedonsiirtokuluissa, joten sitä kannattaa etsiä kameroiden ominaisuusluettelosta valvontakameravalintaa tehdessä. 

 

Valvontakamerat niin kiinteään kuin liikkuvaan valvontaan

Esimerkiksi i-PRO-valvontakameravalikoimassa on vaihtoehtoja niin perustason kuin laajemmankin valvontajärjestelmän rakentamiseen tekoälyllä tai ilman. Valmiita tekoälysovelluksia on saatavilla jo kymmeniä, ja lisää tulee koko ajan. Lisäksi kameroihin on mahdollista tehdä täysin räätälöityjä sovelluksia.

Pähkinänkuoressa kameravalintaa voisi ajatella näin: Jos koskaan ei ole tarvetta hyödyntää tekoälyä kamerassa, U-sarja on fiksuin valinta. Jos jossain vaiheessa on odotettavissa tarvetta tekoälylle, kannattaa valita S-sarja. Jos tekoälylle on heti käyttöä ja kaksi sovellusta per kamera ei riitä, valinta on X-sarja. Video Insight -ohjelmistoon voi liittää myös erilaisia kameroita riippuen siitä, missä kaikkialla tekoälyanalyyseja tarvitaan.

Video Insightiin on mahdollista kytkeä myös i-PRO-kehokameroita, joiden avulla perinteisen videovalvonnan voi ulottaa myös katvealueille ja liikkuvaan työhön. Kun kameroita on käytössä alle 32, käyttöön riittää maksuton Video Insight Express ja uusien kameroiden käyttöönotto palvelussa on helppoa.

 

Ota yhteyttä, tarvitsitpa yksinkertaista tai laajempaa videovalvontajärjestelmää!

Kiinteistön tai organisaation valvonnan tarpeisiin ja uhkatasoon vastaavan valvontajärjestelmän rakentaminen riippuu aina käytettävästä budjetista, halutuista toiminnoista, valaistus- ja muista olosuhteista sekä odotetuista vasteajoista. Yhteistyökumppaneidemme tuella autamme kaikenlaisten videovalvontajärjestelmien tarvemäärityksissä, suunnittelussa ja asennuksissa - ota yhteyttä, olipa tarpeesi miten suuri tai pieni tahansa!

Ota yhteyttä

Juhani Kartano

On inspiroivaa ratkaista haasteita henkilö- tai tilaturvallisuuteen, prosessinvalvontaan, rikosten tai vahingontekojen selvittämiseen liittyen. Nykypäivän kameratekniikkaa ja analyysitoimintoja voi hyödyntää turvakäytön lisäksi mm. markkinoinnin analysoinnissa ja apuvälineenä, tapahtumien toteutuksessa teattereissa ja konserteissa. Millainen kokonaisuus tehdään yhdessä?

Background element