Liikkuvassa tietotyössä laitteet kulkevat työntekijöiden mukana laukuissa tai muissa kantovälineissä. Laitteisiin kohdistuu kantaessa tärinää ja pieniä kolhuja, mutta myös lämpötilavaihteluita, kun niitä siirretään esimerkiksi kesähelteillä ilmastoituun autoon tai pakkasesta sisätiloihin. Kun laite kohtaa äkillisen lämpötilanvaihtelun, kohdistuu siihen lämpöisku, joka voi vahingoittaa massamuistia, näyttöä tai muita laitteen komponentteja. Lämpöiskun vaikutuksesta laitteen sisään voi myös kondensoitua vettä, mikä rikkoo herkän elektroniikan.
Äärimmäinen kylmyys talvipakkasessa tai kuumuus autossa auringonpaisteessa voivat aiheuttaa laitteen komponenttien tuhoutumisen tai estää käynnistymisen kokonaan. Syksyllä haasteena ovat vesisateet: jos laite ei ole vedeltä suojattu tai kosketusnäyttö ei toimi sateessa, sillä ei voi tehdä töitä taivasalla. Talvella kosketusnäyttöjä täytyy käyttää hanskat kädessä, mikä ei välttämättä onnistu yleisesti käytössä olevilla kapasitiivisilla kosketusnäytöillä.
Vikaantunut tabletti tai kannettava pitää lähettää testattavaksi ja korjattavaksi, ja käyttäjän on tehtävä siitä vikaraportti korjaajille. IDC:n ja Panasonicin asiantuntijoiden tekemän tutkimuksen mukaan keskimäärin 18 % yritysten kannettavista tarvitsee vuoden aikana korjausta. Mitä useammin työvälineet vikaantuvat, sitä enemmän käyttäjää turhauttaa ainainen raportointi ja työnteko estyy. Vikaantuneen laitteen korjauksen ajaksi työntekijän on saatava korvaava laite käyttöönsä. Korvaavassa laitteessa ei välttämättä ole hänen tunnuksiaan tai kaikkia sovelluksiaan, joten sovelluslatauksiin ja tunnusten etsimiseen voi mennä aikaa.
Jotta liikkuvan tietotyön tekijä voi luottaa laitteeseensa, sen täytyy olla mekaanisesti kestävä niin kuoren materiaalin, saranoiden kuin laitteen sisällä olevien komponenttienkin osalta. Vaativiin käyttöympäristöihin tarkoitetuissa tableteissa, kännyköissä ja kannettavissa tietokoneissa iskunkestävyyden täytyy olla peruslaitteita parempi, koska laitteet kulkevat käyttäjiensä mukana ja saattavat pudota kannettaessa. Sama vaatimus pätee veden- ja tärinänkestävyyteen, näytön kirkkauteen ja akunkestoon.
Tutustu käyttäjätyytyväisyystutkimukseen Panasonicin ja kilpailevien valmistajien ruggeroiduista laitteista sekä benchmark-testaukseen tableteista!
Kenttätyöhön kehitetyistä, vahvennetuista laitteista löytyy SSD-levylle lämmitin, joka pakkasessa lämmittää levyä ennen laitteen käynnistämistä ja suojelee sitä rikkoutumiselta. Kosketusnäytöissä on valittavana eri käyttötiloja sateelle sekä hanska-, kynä- ja sormikäytölle työskentelyolosuhteista riippuen. Täysin vahvennetun laitteen rakenne kestää vettä, pölyä, kylmää (-29 ℃ asti) ja kuumaa (+60 ℃ asti), joten se sopii hyvin vaativiin työympäristöihin.
Aktiivisessa käytössä laitteiden komponentit, kuten suoritin ja muisti, lämpenevät. Ruggeroidut laitteet varustetaan usein passiivijäähdytyksellä tai termostattijäähdytyksellä, joilla estetään laitteen yksittäisten komponenttien ylikuumeneminen. Passiivijäähdytyksessä lämpö johdetaan rungon kautta ulos, mikä suojaa laitetta kylmältä ilmalta. Termostaattijäähdytteiset laitteet käyttävät puhallinta, jolla lämpö puhalletaan tarvittaessa ulos. Talvella lämpö jää näissäkin laitteissa hyötykäyttöön, jos laite ei kuumene liikaa.
Tutustu Case Remeoon, jossa veden, lian, vaihtelevien lämpötilojen ja valaistustason kestävät älylaitteet ovat käyttäjien testaama ja hyväksymä ratkaisu!
Vahvistetutkin laitteet voivat joskus vikaantua. On tärkeää turvata laitteille kattavat tuki- ja huoltopalvelut niiden koko käyttöajaksi, jotta työntekijälle voidaan tarjota varalaite rikkoontuneen tilalle. Laitehallinnan työkaluilla varmistat, että varalaitteeltakin löytyvät kaikki sovellukset ja ominaisuudet työntekoa varten. Yrityskäyttöön suunnitelluilla tableteilla on yleensä kolmen vuoden mittainen takuu, jota voidaan jatkaa ja laajentaa vahinkoturvalla ja lisäpalveluilla, kuten asennus- ja käyttöönottopalvelulla.