Liikkuvan tietotyön teossa laitteen akku joutuu koville. Jatkuva verkon haku katvealueella tai pitkän matkan päässä tukiasemasta tyhjentää akkua nopeammin kuin akku kuluisi hyvien yhteyksien päässä. Näytön päällä olo sekä suorittimen käyttö eri sovellusten ja käyttöjärjestelmän ylläpitoon ovat myös suuria akkusyöppöjä. Jos työssä tarvitaan lisälaitteita, jotka käyttävät Bluetooth-yhteyttä, on virrankulutus vielä suurempaa.
Pakkasessa laitteiden akunkesto saattaa heikentyä kylmyyden takia. Useissa laitteissa on sisäänrakennettu akku, jota ei voi vaihtaa kentällä. Jos akun latausta on vaikea järjestää kenttätyön ohessa, työntekijän täytyy kantaa mukanaan virtapankkeja tai muuta laitteistoa työntekokykynsä turvatakseen.
Kuva: ready made, Pexels
Akun on oltava riittävän tehokas, jotta laite kestää jatkuvassa käytössä koko työvuoron ajan. Kenttätyöhön kehitetyissä tietokoneissa, tableteissa ja käsipäätteissä akun kokoon on panostettu, jotta laitteet jaksavat antaa virtaa muun muassa ulkoisille Bluetooth-lisälaitteille. Myös antennit ovat paremmat kuin tavallisissa laitteissa, jotta verkkoyhteyden signaali havaitaan herkemmin ja akku kuluu vähemmän. Jos akku sattuisikin loppumaan, akun vaihto onnistuu kentällä (hot swap -vaihtomahdollisuus), joten latauspaikkoja tai -pausseja ei tarvita, eikä työ keskeydy.
Tutustu videolta kätevään akun hot swap -vaihtomahdollisuuteen!
Esimerkiksi Panasonic Toughbook FZ-N1:n tehokkaampi akku kestää jopa 24 tuntia viivakoodinlukukäytössä ilman latausta. Kuva: Panasonic