turhautunut-nainen-kannettavan-tietokoneen-ääressä

Liikkuvan tietotyön haaste: Hidas tai katkeileva verkkoyhteys häiritsee työntekoa kentällä

Kentällä ei voi aina varmistua verkkoyhteyksien toimivuudesta. Suurilla työmailla, metsissä, merellä ja maastossa tietoliikenneverkoissa on katvealueita, jotka aiheuttavat häiriöitä tiedonsiirtoon tai jopa katkaisevat tietoliikenteen kulun kokonaan.

Hitailla verkkoyhteyksillä tiedonsiirto voi kestää kauan, jolloin työntekijä joutuu odottelemaan tietojen tallentumista järjestelmiin. Kun yhteys katkeaa, voi liikkuvan työn tekijä joutua kirjautumaan laitteensa sovelluksiin uudestaan ja kirjaamaan kesken olleet työt alusta asti uudelleen.

 

metsätie ylhäältä päin kuvattuna Credit: delavaucharlie Unsplash

Syvällä metsässä tietoliikenneverkossa voi olla katvealueita. Kuva: delavaucharlie, Unsplash

Stressed businessman looking at drawings of charts and sketches on a wall Credit: Shutterstock

Epäselvä tiketti ei ratkea nopeasti, vaan vaatii selvitystyötä ongelman juurisyystä. Kuva: Shutterstock

 

Kun työntekijä raportoi yhteysongelmista IT-tuelle, on ongelman juurisyytä vaikea selvittää. Yhteyden katkeaminen voi johtua joko laitteesta, operaattorin verkosta tai langattoman yhteyden ylläpitäjästä. Epäselvät tiketit IT-tuessa eivät ratkea nopeasti, joten työnteon olosuhteita ei saa parannettua pikaisesti tai juurisyytä ongelmaan ei koskaan löydetä. Yhteysongelmia kiertääkseen saattaa työntekijä tallentaa tietoja laitteelleen ja sieltä takaisin verkkoon, mikä aiheuttaa turhaa työtä ja hukkaa arvokasta työaikaa.


Vaihtoehtoina VPN- ja APN-verkot sekä pilvipalvelut

Epävakaiden verkkoyhteyksien hallintaan otetaan perinteisesti avuksi VPN-verkko, APN-verkko, erilaiset pilviratkaisut tai hybridimallit (pilviratkaisu + sisäverkko). Kussakin näistä vaihtoehdoista on liikkuvan työn näkökulmasta omat haasteensa, jotka kannattaa ottaa huomioon ratkaisuja punnitessa.

VPN-verkon ongelmana tunnistautuminen

VPN-verkko muodostetaan yhdistämällä vähintään kaksi yrityksen verkkoa yhdeksi yksityiseksi verkoksi julkisen verkon yli. Liikkuvan työn näkökulmasta VPN-ratkaisun ongelmana on tunnistautuminen: VPN-verkon avaaminen vaatii kättelyä päätelaitteen ja palvelimen välillä. Jos verkossa on yhteysongelmia tai yhteys katkeaa, käyttäjä pudotetaan tietoturvasyistä pois verkosta ja tunnistautuminen vaaditaan uudelleen jokaisella yhdistyskerralla.

APN-verkon yhteiskäyttö muiden verkkojen ja käyttäjien kanssa haastavaa

APN-verkko on operaattorin tarjoama yksityinen verkko, jonka käyttäjä pysyy aina yrityksen omassa sisäverkossa sijainnistaan huolimatta. Yhteyden ongelmia ovat, ettei WLAN- ja APN-verkkojen käyttäminen ole mahdollista yhdessä ja verkon tiedonsiirtokapasiteetti täytyy jakaa kaikkien verkkoa käyttävien laitteiden kesken. Verkot ovat myös usein maakohtaisia, jolloin globaalin yrityksen eri toimipisteiden välille ei voi rakentaa yhtä yhteistä APN-verkkoa.

Pilvipalveluita käyttävä on riippuvainen toimivista yhteyksistä

Pilviratkaisut (esimerkiksi Amazon Web Services) vievät kaiken yrityksen tiedon verkkoon, mikä tuo tiedot kaikkien yrityksen työntekijöiden saataville toimisto- ja maakohtaisista rajoista välittämättä. Pilvipalveluita hyödyntävä yritys on kuitenkin tietoa käyttääkseen täysin riippuvainen toimivista yhteyksistä, joten niiden toimittajalta tulee vaatia paljon. Jokainen yhteyskatkos vie työntekijöiltä mahdollisuuden päästä hyödyntämään yrityksen tietojärjestelmiä.

Hybridimallissa tallennustilana sekä sisäverkko että pilvipalvelut

Hybridimallissa osa tiedosta säilytetään sisäverkossa ja osa pilvipalvelussa. Perinteiset sovellukset tallentavat tietoa ensin sisäverkkoon, josta se siirretään tarvittaessa pilveen. Hybridiympäristössä kannattaakin hyödyntää työkalua, joka määrittää, mikä osa tiedosta tallennetaan suoraan pilveen ja mikä saa jäädä sisäverkkoon.

Ratkaisu: Ota käyttöön ohjelmistoratkaisu, joka varmistaa sovellusten ja laitteiden toimivuuden huonoillakin verkkoyhteyksillä 

Mitä tahansa ongelmien korjaamiseksi suunnitteletkin, älä sorru väliaikaisten ratkaisujen keksimiseen tai ongelmien kiertämiseen. Vaadi verkkoyhteystoimittajaltasi kunnon analytiikkatyökalu, jolla selvität verkkoyhteyden ongelmat nopeasti. Näin osaat valita tarpeisiisi sopivan ratkaisun yhteysongelmien voittamiseen, ja pääset puuttumaan poikkeamiin jo ennen kuin työntekijöiltä tulee vikailmoituksia.

 

NetMotion-Operational-Intelligence-dashboard

Kuva: NetMotion

 

NetMotion-Mobile-Performance-Management-traffic-prioritization
Kuva: NetMotion
 

Esimerkiksi NetMotion-työkalulla voit määrittää, mitkä sovellukset käyttävät tallennustilana pelkästään pilvipalveluita, ja missä tieto tallennetaan VPN-yhteyden yli sisäisille verkkolevyille. Sen avulla verkkoyhteys pysyy päällä, vaikka langaton yhteys ajoittain katkeaisikin. NetMotion myös tiivistää ja optimoi dataa, jolloin verkkoliikenne toimii sujuvammin hitaammillakin datayhteyksillä ja heikommalla signaalilla. Verkkoliikenteen priorisoinnilla voit rajata hyötysovelluksille enemmän kaistaa. 

why-mobile-workforces-require-a-purpose-built-vpn-infographic-1-finnish-low

Tutustu NetMotioniin ja asiakastarinoihin!

Tutustu NetMotion Case Studyihin esimerkiksi Fraport-lentokentältä, Loodswezen-luotseista ja Allina Healtcaresta niin kuulet ratkaisun toimivuudesta käytännössä! 

Tutustu NetMotioniin

Case Loodswezen-luotsit

Loodswezen ratkoi NetMotionin avulla yhteys- ja tiedonsiirto-ongelmat laivojen ja satamien välillä. Nyt luotsit saavat ohjattua laivat turvallisesti satamaan ajantasaisen tiedon myötä. Tutustu luotsien kokemuksiin NetMotionista!

Case Fraport

Frankfurt International Airport pääsi eroon sovellusten kaatumiseen ja yhteysongelmiin liittyvistä häiriöilmoituksista NetMotionin avulla. Lue Fraportin kokemista hyödyistä mm. koneiden lastauksessa!

Kun toimimattomat verkkoyhteydet kuormittavat kenttätyötänne, autamme ratkomaan yhteysongelmat!

Asiantuntijamme auttavat sekä kenttätyön suunnittelussa että laite- ja sovellusvalinnoissa.

Ota yhteyttä