Case: Etelä-Pohjanmaan sairaanhoitopiiri - Ensihoito pääsi eroon paperista Etelä-Pohjanmaalla

Etelä-Pohjanmaan ensihoito mullistui, kun sairaankuljetus siirtyi kunnilta sairaanhoitopiirin vastuulle vuoden 2013 alussa. Autoihin asennettiin Panasonicin Toughbookit (CF-19), ohjaukseen tuli sähköinen johtamisjärjestelmä ja ensihoitokertomus digitalisoitui.

Johtoauto lähtee kentälle, kun tehtävän osallistuu vähintään kolme yksikköä tai operaatio vaatii muusta syystä kenttäjohtoa. Paperista luopuminen on helpottanut ensihoidon kenttäjohtajan Mikko Saikkosen elämää.

”Ensihoito kehittyy jatkuvasti, mutta onhan se iso muutos, kun 20 pientä perheyritystä lopettaa ja tietotekniikkaa aletaan käyttää muuhunkin kuin korin ohjaamiseen”, kuvaa ensihoidon kenttäjohtaja Mikko Saikkonen Etelä-Pohjanmaan sairaanhoitopiiristä.

Uuden järjestelmän vakaus herätti epäluuloja, ja varsinkin paperisesta ensihoitokertomuksesta luopuminen pelotti. Aluksi piti tehdä töitä ohjelmistotoimittaja Codea Oy:n kanssa. Kovassa työympäristössä muutosvastarinta räiskähteli suorasukaisesti.

”Välillä on tullut kommentteja, että joku haluaisi ajaa autolla tietokoneen yli. Olen sanonut, että ajakaa vaan, ei se välttämättä siitä hajoa.”

Tämä on jäänyt kokeilematta, mutta muuten kohtelu on ollut raakaa. Tougbookeja irrotetaan telakasta ja kytketään takaisin kymmeniä kertoja päivässä.

Kyyti on kovaa, mutta niin on rautakinKuvassa: Johtoauto lähtee kentälle, kun tehtävän osallistuu vähintään kolme yksikköä tai operaatio vaatii muusta syystä kenttäjohtoa. Paperista luopuminen on helpottanut ensihoidon kenttäjohtajan Mikko Saikkosen elämää.


mikko_saikkonen015.jpg

Kuvassa: Etelä-Pohjanmaan sairaanhoitopiirin alueella on 40 000 hälytystehtävää vuodessa, ja Toughbookeja kiskotaan telineistään usein rajuin ottein.

Vaikka liittimiä on hajonnut, itse koneet ovat kestäneet käsittelyä hyvin.

”Täytyy sanoa, että rauta on lujaa. Täällä saadaan rautakankikin rikki, mutta tietokonerikkoja on ollut äärimmäisen vähän, varsinkin kun ottaa huomioon ja missä olosuhteissa ja kuinka paljon niitä käytetään. Ne eivät todellakaan saa hellä kyytiä.”

Suomessa ensihoidon tietokoneista 80 prosenttia on Toughbookeja.

”Käytössä on yhä 8–10 vuotta vanhoja koneita. Kun XP:n tuki loppui, meille tuli soittoja, että  nyt tarvittaisiin päivitystä Windows seiskaan”, kertoo myyntipäällikkö Sami Rahikainen Kaukosta.

Toughbook sietää iskujen lisäksi pölyä, vettä ja äärilämpötiloja.

”Löytyy kilpailijoita, jotka kestävät esimerkiksi iskuja ja vettä, mutta eivät kylmyyttä. Kun laitteen ottaa Lapissa -30-asteisesta takakontista, se ei enää käynnistykään.”

Uudistus on helpottanut elämä

Seinäjoella suurin haaste oli yhteydet. Nyt nekin ovat kunnossa. Koska digitalisoituminen kytkeytyi organisaatiouudistukseen, vaikutuksista ei ole vertailukelpoista tietoa. Tuntuma on kuitenkin selvä.

”Molemmissa järjestelmissä töitä tehneenä voin sanoa, että papereista eroon pääseminen on helpottanut elämää paljon. Tieto liikkuu nyt nopeasti. Esimerkiksi ensihoitokertomus saadaan sähköisesti sairaalaan, joka voi varautua kriittisessä tilassa olevan potilaan vastaanottamiseen”, sanoo Saikkonen, joka liikkuu kentällä johtoyksiköllä.

Jokaisessa 25 autossa on 2 Toughbookia ja lisäksi ohjelmistotestauksessa on muutama varakone. Kenttäjohtojärjestelmän yhdistetty paikannussovellus ohjaa kohteeseen ja välittää keikasta reaaliaikaisen tilatiedon keskukseen.

mikko_saikkonen003.jpg

Kuvassa: Touhgbookit ja sähköinen ensihoitokertomus ovat digitalisoineet Etelä-Pohjanmaan ensihoidon. Navigointiohjelma karttanäkymää voi tarkastella johtoauton isolta ruudulta.


Liikkuvan tietotyön asiantuntija Kauko on toimittanut laitteet. Kauko toimittaa työkalut, tuottavuutta parantavat ratkaisut ja tehokkaan käytön varmistavat palvelut. Kauko toteuttaa asiakaskohtaisia kokonaisuuksia ja kehittää aktiivisesti sovellus- ja laiteratkaisuja tehostamaan liikkuvaa tietotyöskentelyä.


 

Kauko Oy

Rakennamme älykkäitä laite-, sovellus- ja palvelukokonaisuuksia, jotka varmistavat työntekijöiden arjen sujumisen tehokkaasti ja saumattomasti vaativimmissa työskentelyolosuhteissa. Koska monimutkaisimpia haasteita ei ratkota yksin, olemme verkostoituneet alan parhaimpien toimijoiden kanssa. Yhdessä kehitämme uusia, kestäviä työntekotapoja eri alojen huippuammattilaisille. Saamme laitteet, sovellukset ja palvelut puhumaan tavoitteellisen ja tehokkaan työnteon kieltä.

Background element