nainen tuijottaa salkku kädessään virtuaalista kaupunkinäkymää Kuva: Shutterstock

Mene kohteeseen kulkematta lähtöselvityksen kautta

Kulunut kevät ja alkukesä laittoivat yritysten etätyökäytännöt kovempaan testiin kuin osasimme kuvitellakaan. Samalla kun verkkoyhteydet ja online-kokoustaidot punnittiin, huomattiin, etteivät perinteiset toimintatavat ja etätapaamiset taipuneetkaan ihan kaikkeen. Myyntimahdollisuudet karkasivat käsistä tapaamisten peruunnuttua. Töitä jäi pahimmassa tapauksessa tekemättä asiantuntevan avun tai tilaisuuksiin tarvittavien puitteiden puuttuessa. 

Mitä jos voisimme etäillä menettämättä työnteko- ja tapaamismahdollisuuksia, oli kyse sitten myyntikeikoista, asiantuntijatöistä tai tapahtumista? Maailma tuskin palaa enää aikaan, jolloin oli pakko hoitaa hommat kasvotusten tai konttorilta käsin. Eikä pitäisikään. Nyt, kun henkilöiden väliset videokokoukset ovat arkipäiväistyneet, on aika laajentaa etäilyä muihinkin käyttökohteisiin.

 

Fyysisesti kotona, teknisesti kylillä

Teknologian avulla voi tehdä vaikka mitä: ei pelkästään kuljettaa kuvaa ja ääntä tai välittää viestiä, vaan sen avulla voi kommunikoida ja tehdä töitä yhdessä. Enkä puhu nyt pelkistä verkkokokouksista vaan vähän isomman luokan etäilystä. Olemalla fyysisesti kotona, mutta teknisesti kylillä, säästät matkustuskuluja ja -aikaa, löydät bisneksestä kehityskohteita ja luot uusia liiketoimintamahdollisuuksia. Tämä tosin edellyttää, että lakkaat ajattelemasta etäilyä pakkopullana ja heräät näkemään sen tuomat mahdollisuudet. 

 

Business man hitting wall with hammer on city view background-1Älä anna (etä)konttorin seinien pidätellä - etäily avaa liudan mahdollisuuksia, joihin tarttua! Kuva: Shutterstock

 

Meidän Arto on esimerkiksi pohtinut, miksi ihmiset reissaavat yhä työn perässä niin paljon. Matkustusta vaativat huolto- tai myyntiesittely- tai vaikka auditointikäynnit vievät turhaa työaikaa ja aiheuttavat turhia kuluja - hommat voisi hoitaa etänä paljon tehokkaammin:

Perinteisesti AV- ja lähetyskäytössä olevia kokonaisuuksia kameroineen ja miksereineen voi hyödyntää esimerkiksi suurten koneiden tai kohteiden esittelyissä ilman, että koneita tarvitsee kuljettaa näyttelypaikalle tai ihmisiä koneen luo. Samaten suurten koneiden luovutuksen yhteydessä tehtävät tarkastukset voi hoitaa etänä älylasien avulla: kuvaa, ääntä ja laitteiden sensoridataa seuraamalla.

Enää ei myöskään tarvitse kiikuttaa asiantuntijaa paikalle, kun huollossa tulee tenkkapoo. Riittää, kun huoltotehtävää hoitava henkilö lähettää asiantuntijalle älylaseilla videokuvaa tenkkapoosta ja varmistaa oikeat toimintatavat häneltä etäyhteyden yli. Jos asiantuntija tuijottaa videolta samaa näkymää kuin huoltohenkilö, on hän lähestulkoon paikalla itsekin. 

 

RealWear-HMT-1-Remote-Assist-ominaisuus-käytössäEtänäkin kaveria voi neuvoa kuin seisoisi hänen vierellään - älylaseilla se, mitä katsot, näkyy samanlaisena kollegalle vaikka toiselle puolelle maailmaa. Kuva: RealWear

 

Vapauta itsesi rajoitteista

Jos olet aiemmin pystynyt ottamaan kerrallaan vastaan 100 tai 500 henkilöä esimerkiksi seminaaritiloihin tai teatteriin, etäkokemuksen avulla voit moninkertaistaa osallistujamäärän. Pääsimme auttamaan muun muassa erästä kesäteatteria laittamaan lähetysstudion pystyyn lavasteisiinsa, jotta koko kesän elinkeinoa ei menetetä. Ja mikä parasta: yleisöä saadaan paikalle paljon enemmän kuin katsomoon edes mahtuisi!

Voit tehdä tapahtumiin osallistumisesta lähestyttävämpää ja persoonallisempaa, kun et tarjoa kaikille samaa osallistumispakettia ja toimintamallia. Jos tapahtumasi on päivän tai useamman mittainen, voit tarjota katsottavaksi vain yksittäisiä puheenvuoroja tai esityksiä. Näin annat osallistujille vapauden valita, tulevatko he tapahtumaasi koko päiväksi vai hankkivatko katsottavakseen vain itseään kiinnostavat esitykset. Saat osallistujia sekä live- että online-maailmasta, eikä paikalle pääsemättömien tarvitse jättää koko tapahtumaa väliin. 

Ja tässä vain muutama esimerkki etäilyn tuomista mahdollisuuksista.

 

Young depressed businessman sitting under white drawn trouble thought boxesÄlä pohdi asioita yksin, vaan kysy apua. Ratkaisu voi löytyä helpommin kuin arvaatkaan. Kuva: Shutterstock

 

Kolautetaanko päät yhteen?

Meille teknologiat ovat innovatiivisia tapoja ratkoa pulmia asiakkaidemme arjessa. Joskus samalla teknologialla voi taklata monia käyttötarkoituksensa ulkopuolisiakin haasteita, kun vain oivaltavat ihmiset kohtaavat toisiaan. Älä siis pohdi yksin haasteiden voittamista - meiltä löytyy liuta viisaita päitä, joiden kanssa voit kolauttaa omasi yhteen. 

Miten voisimme ravistella ja uudistaa teidän liiketoimintaanne?

Lisää etäesittelyratkaisuista

Juha Rytkönen

Rytkönen toimi Kauko Oy:n toimitusjohtajana vuosina 2019-2022. Hänen aikanaan Kauko uudisti strategiaansa kohti kestävämpiä, asiakastarpeeseen kehitettyjä kokonaisratkaisuja. Tämä tapa toimia tunnetaan yhä nimellä #kaukokatse.

Background element