L&T:n jäteauton kuljettaja kantaa kädessään Panasonic Toughbook -tietokonetta Kuva Valentina Morales Buschmann

L&T:n jätehuolto tekee vastuullisia ja taloudellisia laitevalintoja

Kiertotalouden palveluyritys Lassila & Tikanoja sekä Kauko ovat tehneet yhteistyötä tehokkaamman ja vastuullisemman jätehuollon puolesta. Kestävillä ja helppokäyttöisillä ajoneuvotietokoneilla on vuosien ajan pystytty tehostamaan jätekuljetusten sujuvuutta.

Lassila & Tikanoja on suomalainen kiertotalouteen erikoistunut palveluyritys, joka neljällä toimialallaan kehittää asiakkailleen ratkaisuja materiaalien kierrätykseen sekä kiinteistöjen kestävään ylläpitoon. L&T:n vastuulla on kymmenien tuhansien yritysten sekä kotitalouksien jätehuolto ja kierrätyspalvelut. Palvellessaan henkilöasiakkaitaan sekä muita yrityksiä L&T:n tavoitteena on kasvattaa toiminnan hiilikädenjälkeä eli positiivista ilmastovaikutusta.

Jotta jätehuolto toimisi mahdollisimman sujuvasti, tarvitaan teknisiä ratkaisuja jäteautojen kuljettajien työn tueksi.

– Käytössämme on yli 800 raskasta ajoneuvoa ja yli 2 000 muuta ajoneuvoa, jotka ovat keskeisessä osassa L&T:n liiketoiminnoissa. Kuljettajien yksi tärkeimmistä työvälineistä on ajoneuvotietokone, joita on hankittu autoihimme yhteensä noin 1 000 laitetta, kertoo L&T:n Head of Fleet Management Janne Koskela.

 

Sovellus kuljettajan apuna

Perinteisissä jäteautoissa sekä vaihtolava-autoissa kuljettajilla on käytössään sovellus, jonka avulla kuljettaja näkee ajoreittinsä. Tietokoneen ansiosta auton etenemistä reitillä voidaan seurata reaaliajassa, jolloin myös viivästyksiin ja ongelmatilanteisiin pystytään reagoimaan saman tien.

– Logistiikka-asiantuntijamme suunnittelevat aina jäteautojen reitit mahdollisimman tehokkaiksi. Ajoaikataulu on tiukka ja työn tulee sujua nopeasti. Ajoneuvotietokone mahdollistaa sen, että kuljettajalla on tarkka tieto kierroksensa etenemisestä. Sovelluksen avulla kuljettaja kuittaa käyntinsä kohteessa, josta tieto siirtyy suoraan laskutusjärjestelmäämme. Kerääntyvän tiedon ansiosta yritysasiakkaamme voivat seurata Oma L&T -palvelusta, milloin jäteauto on viimeksi käynyt ja milloin seuraava tyhjennyskerta on tulossa, Koskela kertoo.

 

L&T:n jäteauton kuljettaja käyttää ajoneuvotietokonetta Kuva Valentina Morales BuschmannL&T:n jäteauton kuljettajalla on ajoneuvotietokoneen ansiosta tarkka tieto kierroksensa etenemisestä. Kuva: Valentina Morales Buschmann

 

Yhteistyöllä kestäviä ratkaisuja

L&T on tehnyt yhteistyötä Kaukon kanssa vuodesta 2013.

– Kuluneiden vuosien aikana olemme käyttäneet ajoneuvotietokoneina Panasonic Toughbook -laitteita, joiden toimitus on tapahtunut Kaukon kautta. Kauko on huolehtinut laitteiden toimituksesta avaimet käteen -periaatteella, jolloin saamme ajoneuvotietokoneet käyttövalmiiksi asennettuina, kertoo L&T:n Device Manager Juhana Konttinen.

L&T:n ajoneuvotietokoneiden laitehuolto sekä tukipalvelut ovat olleet Kaukon vastuulla. Suurin osa ongelmatilanteista on voitu selvittää etähallinnan avulla. Vikatilanteissa on ollut myös saatavilla varakone nopeasti, jolloin jätehuollon palveluihin ei synny merkittäviä viiveitä. 

– Tavoitteenamme on huolehtia laitteiden pitkästä elinkaaresta ja myös vastuullisesta poistosta. Kun vikoja ei voida korjata, on tietokoneen poiston yhteydessä tärkeää huolehtia raaka-aineiden hyötykäytöstä ja sitä kautta kiertotaloudesta, Konttinen lisää. 

 

Elinkaariajattelu tärkeää

– Yhteistyömme on sujunut vuosien varrella vaivattomasti. Meillä on ollut yhtenevät näkemykset siitä, mikä on elinkaarikustannuksiltaan toimivin vaihtoehto. Halvin ei aina ole paras valinta, etenkään vaativissa työympäristöissä. Ajoneuvotietokone on päivän aikana jatkuvassa käytössä, ja laitteet altistuvat pölylle, tärinälle, kosteudelle sekä lämpötilan vaihteluille. Meillä on osa Toughbookeista kestänyt jopa kuusi vuotta, mikä on tällaiselle laitteelle pitkä aika. Kaiken kaikkiaan laitteet ovat olleet todella pitkäikäisiä, Koskela toteaa.

 

L&T:n jäteautokuski käyttää Panasonic Toughbook ajoneuvotietokonetta Kuva Valentina Morales BuschmannHaastavissa olosuhteissa käytettävälle tietokoneelle kuusi vuotta on kunnioitettava käyttöikä. Kuva: Valentina Morales Buschmann

 

Tulevaisuudessa kuljettajien käytössä yleistyvät erilaiset mobiiliratkaisut. 

– Ympäristöalan edelläkävijänä meille on tärkeää valita pitkäikäisiä ja kestäviä ratkaisuja. Meillä on taloudellisten tavoitteiden lisäksi tiukat päästövähennystavoitteet, joiden saavuttaminen vaatii myös kestäviä teknologiaratkaisuja. Tulevaisuudessa tulemme hyödyntämään entistä enemmän helppokäyttöisiä puhelin- ja tablettisovelluksia, jotka osaltaan helpottavat kuljettajan työtä. Päivän aikana jäteauton kuljettajalla saattaa olla satoja työtilauksia, mikä asettaa myös digitaaliset järjestelmät sekä ajoneuvotietokoneet tärkeään rooliin, Koskela selventää.

 

Kun tarvitset ergonomista, helposti käytettävää, sekä kestävää ajoneuvotietokonetta ja osaavan ajoneuvoasennuksen, ota yhteyttä kaukolaisiin!

Ota yhteyttä

Kauko Oy

Rakennamme älykkäitä laite-, sovellus- ja palvelukokonaisuuksia, jotka varmistavat työntekijöiden arjen sujumisen tehokkaasti ja saumattomasti vaativimmissa työskentelyolosuhteissa. Koska monimutkaisimpia haasteita ei ratkota yksin, olemme verkostoituneet alan parhaimpien toimijoiden kanssa. Yhdessä kehitämme uusia, kestäviä työntekotapoja eri alojen huippuammattilaisille. Saamme laitteet, sovellukset ja palvelut puhumaan tavoitteellisen ja tehokkaan työnteon kieltä.

Background element