Aku_Janne_1.jpg

Toughpad auttaa lentopelastajia


Etsintä- ja valvontalentojen viranomaisviestintä siirtyy vähitellen puheesta dataliikenteeseen. Tässä työssä pilottina on Suomen Lentopelastusseuran testaama Panasonicin Toughpad-tabletti.

 


 


Navakka etelätuuli heiluttaa nelipaikkaista Cessnaa, kun nousemme Malmin lentoasemalta. Suomen Lentopelastusseuran toiminnanjohtaja Janne Vainio kääntää koneen Helsingin rantaviivan yläpuolelle. Projektipäällikkö Arto Kupiaisen käyttämä Toughpad kertoo lentosuunnitelman ja näyttää koneen sijainnin kartalla reaaliaikaisesti.
”Tämä parantaa erityisesti lennonvalmistelua, joka voidaan tehdä ilmailunavigaatiosovelluksella. Tähän saadaan säätiedot ja notaamit eli tiedotukset lentäjille. Tabletti auttaa myös tehtävien suorittamista lennon aikana”, Kupiainen luettelee.

Kestävät työkalut. Arto Kupiainen ja Janne Vainio ovat lentäneet ylätasoisella Cessna 172 Skyhawk P:llä vuosia, Panasonic Touhgbook on uudempi tuttavuus.

Aurinko kimmeltää meren pinnalla, ja Helsingin vanhat rakennukset näyttävät piparkakkutaloilta. Valon voima tuntuu myös ohjaamossa.

”Ammattilaislaite kestää lämpöä kylmää ja mikä parasta, näytössä riittää kirkkautta lentokoneessa”, Kupiainen kehuu.

Puheesta kohti dataliikennettä

Lentopelastusseura auttaa viranomaisia kadonneiden etsimisessä sekä metsäpalojen ehkäisemisessä ja sammuttamisessa. Johto- ja valvontalennoilla navigointiin on käytetty gps-laitteita, joiden ominaisuudet eivät enää vastaa tämän päivän tarpeita.

Toughpad nousi vahvaksi vaihtoehdoksi, sillä Janne Vainio oli hankkimassa Panasonicin Toughbookeja edelliselle työnantajalleen Finnairille. Yhteistyö Kaukon kanssa toimi jo silloin.

”Elinkaari on tärkeä kriteeri, sillä laitteiden olisi tarkoitus kestää kymmenen vuotta. Laitteen on oltava vahva, kun sitä kannetaan ulos ja sisään. Parikymmentä laitetta tarvitaan Hangosta Ivaloon”, arvioi Vainio.

Lentäjä ja tehtävän johtaja käyttävät tablettia tehtävän hallintaan. Tehtävä tulee viranomaiselta, mutta lentopelastusseura suunnittelee reitin, jonka mukaan lennetään. Ilmassa karttaan voidaan lisätä havaintoja maayksiköiden tarkistettaviksi.

”Kun saadaan PEKE eli pelastustoimen kenttäjohtamisjärjestelmä pyörimään Virve-radion kanssa, päästään viranomaisten kanssa puheesta dataliikenteeseen. Voidaan välittää kuvia, linjoja, pyyntöjä ja pisteitä. Me näemme, missä maayksiköt kulkevat ja he näkevät missä meidän lentokone liikkuu”, kuvaa Kupiainen.

Verkossa riittää haasteita

Etsintä- ja valvontatehtävien lentosuunnitelma löytyy Toughpadista, ja laite näyttää koneen sijainnin kartalla.

Tarkoituksena on välittää ilmasta kuvia mahaan reaaliaikaisesti. Gps-koordinaatti kertoo, mistä kuva on otettu.
Haasteena on se, että tiedonsiirto perustuu 3G- ja 4G-verkkoihin, jotka on tarkoitettu toimimaan maan pinnalla eikä satojen metrien korkeudessa. Vastaavasti viranomaisverkko (Virve) on suunniteltu lähinnä puheen välittämiseen. Tässä on riittänyt pähkinää Kaukollekin.

”Olemme päässeet testaamaan tekniikan toimivuutta kriittisessä ympäristössä. Haasteita on, mutta tämä on myös hieno tilaisuus. Kun saamme jonkin toimimaan näissä oloissa, voimme olla varmoja että ratkaisu toimii myös muussa langattomassa tietotyössä”, sanoo tekninen asiantuntija Tommi Lehmuskoski Kaukosta.

Valokuvien siirto toimii jo kohtalaisesti, mutta videokuva vaatii vielä kehitystyötä. Tilanteen pitäisi parantua, kun viranomaisverkkoa laajennetaan 4G-taajuksille ja palveluntarjoajiksi hyväksytään myös kaupalliset operaattorit.

Lisää kuvaa, pienempi miehistö

Etsintöihin osallistuu 2–4 hengen miehistö. Digitaalitekniikalla silmäparien määrää voitaisiin vähentää. Kamerakuvan tarvetta lisää se, että ylätasoiset pienkoneet käyvät harvinaisiksi. Siirtyminen hinnaltaan ja käyttökustannuksiltaan huokeampaan alatasoiseen lentokoneeseen edellyttäisi rungon alapuolelle sijoitettavaa kameraa.

Tärkeä osa yhdistyksen toimintaa on vapaaehtoisten kouluttaminen. Vainio toivoo että myös tässä voidaan hyödyntää tablettia.

Puolen tunti lento pääkaupunkiseudun rannikolla todistaa, että maailma ei ole vielä valmis. Ilmasta näkee hyvin kuinka laajoja alueita rakennetaan ja muokataan uusiksi. Laskeutumisalusta, Malmin lentokentän kiitotiekin joutuu pian tekemään tilaa asunnoille. Toughpad edustaa lentäjien mielestä positiivisempaa kehitystä.

”Olemme tyytyväisiä, viranomaissovellukset ja Windows toimivat hyvin. Toughpadeja on viranomaisilla paljon käytössä. Sekin todistaa, ettei laite voi olla ihan huono”, sanoo Vainio.


Lentopelastustoiminta on Toughpadin uusi aluevaltaus

Suomen Lentopelastusseura

  • Etsintää ja valvontaa viranomaisten tukena
  • Kouluttaa vapaaehtoisia
  • 41 jäsenyhdistystä
  • 1400 koulutettua sar-lentopelastajaa
  • Yli 70 lentokonetta
  • Yli 100 tehtävää vuodessa

Toughpad tukee lentäjiä

  • Kestää iskuja, kuumaa, kylmää, kosteutta
  • Kirkas, auringossa toimiva näyttö
  • Tukee viranomaisjärjestelmiä
  • Sopii suunnitteluun ja navigointiin
  • Tuo tiedonsiirron viranomaisviestintään


 

Kauko Oy

Rakennamme älykkäitä laite-, sovellus- ja palvelukokonaisuuksia, jotka varmistavat työntekijöiden arjen sujumisen tehokkaasti ja saumattomasti vaativimmissa työskentelyolosuhteissa. Koska monimutkaisimpia haasteita ei ratkota yksin, olemme verkostoituneet alan parhaimpien toimijoiden kanssa. Yhdessä kehitämme uusia, kestäviä työntekotapoja eri alojen huippuammattilaisille. Saamme laitteet, sovellukset ja palvelut puhumaan tavoitteellisen ja tehokkaan työnteon kieltä.

Background element