Aurinkoinen aamupäivä ei hämää Jukka Huuselaa. Säätiedotus on ennustanut alkuillaksi lumimyräkkää, ja Helsinki-Vantaan jäänpoiston miehitys on saatava kuntoon.
Huusela, jäänpoistosta huolehtivan Swissportin palveluesimies, tiedustelee aamuvuorolaisilta, haluavatko he jatkaa päivää. Puhelinlinjat käyvät kuumana lisämiehityksen hankkimiseksi. Swissportin lisäksi jäänestoon osallistuu toinen alihankkijayritys.
Kentällä tarvitaan pitkiä käsivarsia ja tarkkaa koordinointia. Vuodessa on yli 10.000 pesua, jotka hoidetaan 16 auton kalustolla kahdella pesualueella ja asematasolla.
Jäänpoisto ja -esto ovat tarkkaa puuhaa, ja aikataulu on tiukka. Kone tulee, se käsitellään. Tulee toinen, se käsitellään. Odotetaan seuraavaa. Tarvittaessa siirretään jäänpoistokalusto asematasolta toiselle.
Huusela vertaa ruuhka-aikaa tetriksen pelaamiseen. Koneet on saatava nopeasti käsiteltyä ja ilmaan. Myöhästyminen tulee kalliiksi. Tavallisesti ruuhkaa on aamulla noin puoli kahdeksasta puoli kymmeneen. Tähän vaikuttaa paljon myös tuulen suunta. Yleensä käytössä on kaksi kiitotietä.
”Pahin vaihtoehto on kova lumisade ja etelä- tai pohjoistuuli. Silloin käytössä on vain yksi kiitotie nousuja ja laskuja varten, ja kapasiteetti putoaa alle kolmasosaan täydestä”, Huusela sanoo.
Jäätyminen vaanii maanpinnalla
Jäänpoiston koordinaattorina Huusela näkee työpisteeltään listan lennoista sekä näkymän jäänpoistokaduista ja niille menevistä autoista. Työnohjausjärjestelmään merkitty jäänpoistoauto näkee komennuksen Toughbook -tietokoneelta.
”Jäänpoistoauto klikkaa koneelta sille jaetun lennon, jonka tiedot siirtyvät auton järjestelmiin. Jäänpoiston aikana auton tiedot kirjautuvat järjestelmään, ja me pääsemme tarkastelemaan vaikka jäänpoiston kestoa ja siihen kuluvaa nestemäärää.”
Säälle lentokone on erityisen arka maassa. Ilmassa sitä suojaavat monet järjestelmät, kuten jäänehkäisy. Kymmenen kilometrin korkeudessa ilma on niin kuivaa, ettei jäätä edes keräänny koneen pinnoille.
Nousun ja laskun aikana moottoreista vuodetaan tarvittaessa kuumaa ilmaa siipien johtoreunojen ja moottoreiden imuaukkojen jäänehkäisyyn. Maan pinnalla lunta, jäätä tai sohjoa voi kuitenkin kertyä nopeasti. Rungolla huurretta saa olla sen verran, että koneen tekstit näkyvät läpi.
Vanhoissa koneissa siiven paksu profiili kesti epäpuhtauksia, mutta nykyaikaisissa koneissa siiven vastus on minimoitu polttoaineen säästämiseksi, ja siipi on herkkä kaikelle ylimääräiselle. Siksi siivillä ja vakaimilla ei saa olla minkäänlaista epäpuhtautta, ei edes huurretta.
Näppäimistö saa käyttäjiltä kiitosta
Finnairin jäänpoistoa operoidaan 16 autolla, joissa on Toughbook CF19 -tietokoneet. Kaukomarkkinat testasi ja kilpailutti laitteet 2007, osallistui pilottiin, testiasennusten suunnitteluun ja vastasi myös 3G-yhteyksien konfiguroinnista. Keväällä 2010 tehtiin tekninen katselmus.
”Laitteet ovat kestäneet erittäin hyvin pitkiä työpäiviä talvisissa olosuhteissa. Muutama näppäin on tainnut irrota, mutta tuotetukeen ei ole tarvinnut turvautua”, Huusela muistelee.
Toughbookista kuljettaja voi tarkistaa säätiedot. Aikataulunäytöltä näkee työtilanteen, jonka perusteella voi päättää, odottaako tehtävää vai pitääkö tauon.
”Kuljettajat ovat tykänneet näistä kannettavista. Luotettavuus on tärkeää. Oli fiksu päätös ottaa näppäimistöllä varustettu malli. Erityisesti, kun tapahtumia kirjataan suoraan autosta, fyysinen näppäimistö on ihan loistava.”
Tämä asiakaskohtainen ratkaisu on julkaistu 23.3.2012 Kaukosanomat-asiakaslehdessä.