Norra digitalisoi lentokoneiden ohjaamot

Suomalainen Nordic Regional Airlines tehosti toimintaansa hankkimalla lentäjilleen Panasonicin vahvistetut Toughpad FZ-G1 -kannettavat

Finnairin osaomistusyhtiö Norra lentää vuosittain yli 50 000 lentoa pääosin Suomessa ja Euroopassa. Lentokoneiden ohjaamot digitalisoituvat vauhdilla. Toughpadien käyttöönotto on yhtiön ensimmäinen mittava laitekannan päivitysprojekti. Nyt korvattua laitesukupolvea edelsi käytännössä paperidokumentaation käyttö. 

ToughPad-7.jpg

Embraer 190:n kapteeni Sami Helin hyödyntää Toughpadia suunnitellessaan laskeutumista.


”Käytimme aiemmin tavallisia kannettavia, mutta niihin tuli runsaasti mekaanisia vaurioita, sillä työ on hyvin liikkuvaa ja lentokoneiden ahtaissa tiloissa laitteet saivat usein iskuja”, sanoo Norran operoinnin tukiosaston johtaja Jarno Ruotsalainen. 

”Meillä on 24 lentokonetta, joista jokaisessa on kaksi Toughpadia, yksi kummallekin lentäjälle. He hyödyntävät niiden avulla muun muassa karttoja, yhtiön käsikirjoja ja muita operatiivisia tietoja, sekä käyttävät muutamaa työssä vaadittavaa sovellusta”, Ruotsalainen sanoo. Vahvistetut kannettavat pidentävät laitteiden elinkaarta ja vähentävät niiden huoltotoimenpiteistä koituvia kuluja. 

ToughPad-10.jpg

Lentäjät voivat seurata lennon etenemistä Toughpadin näytöltä.


Ilmailumääräykset asettavat rajoitteita

Kansainväliset ilmailumääräykset asettavat omia vaatimuksiaan lentokoneissa käytettävälle tietotekniikalle ja sen ylläpidolle. Jos laitteilla ja järjestelmillä ei ole kansainvälistä hyväksyntää, voi sen hankkiminen olla jopa vuoden prosessi.

”Jos käyttäisimme parin vuoden välein uusiin vaihdettavia kuluttajalaitteita, joille ilmailumääräysten mukainen hyväksyntä pitäisi hakea aina erikseen, ei prosessin läpikäynnissä olisi mitään järkeä. Oli suuri etu, että Panasonicin laitteet olivat läpäisseet jo hyväksyntää varten vaadittavat testit”, Ruotsalainen sanoo.

Kansainväliset ilmailumääräykset ulottuvat myös laitteiden ylläpitoon. Toughpadien ylläpito on määräysten mukaisesti Norran omissa käsissä. Yhtiön henkilöstöön kuuluu tietotekniikan asiantuntijoita, jotka pitävät huolen laitteiden toimintakunnosta ja määräystenmukaisuudesta.

”Vaikka ilmailumääräykset ja muut vaatimukset tekivät Toughpadien käyttöönottoprojektista työlään, emme kadu päätöstämme. Tällä on ollut todella iso positiivinen vaikutus lentäjien arkeen sekä muuhun työhömme”, Ruotsalainen toteaa. 

Eroon paperisista lentoasiakirjoista

ToughPad-11.jpg

Kaikkiaan Norralla on käytössään noin sata Toughpadia, joista valtaosa on lentäjien käytössä. Tämän lisäksi Toughpadeja on esimerkiksi kehitystyössä ja varalaitteina.

”Toughpadeilla lentäjät tekevät lentoonlähtölaskelmia ja suunnittelevat mahdollisimman tehokkaan ja taloudellisen lennon. Koko ajan menemme siihen suuntaan, ettei lentäjien tarvitse kantaa mukanaan paperidokumentaatiota”, Ruotsalainen sanoo.

Norran Toughpadit on varustettu Windows 10 -käyttöjärjestelmällä. Valintaa puolsi sen tablettikäyttöön optimoitu käyttöliittymä, sekä järjestelmälle luvattu pitkä elinkaari.

”Tärkeintä meille on helppokäyttöisyys. Koneessa on sen verran tärinää lennon aikana, ettei perinteinen pieniin kuvakkeisiin ja hiireen perustuva käyttöliittymä ole paras mahdollinen. Windows 10 toimii ongelmitta sekä sormella että kynällä”, Ruotsalainen sanoo.


Kysy meiltä lisää Toughpadeista

Kauko Oy
myynti@kauko.com tai
kyosti.ollila(at)kauko.com 

Tarkemmat tekniset tiedot Toughpadeista löytyvät Kaukon verkkokaupasta.

Siirry verkkokauppaan


Nordic Regional Airlines

Nordic Regional Airlines, eli NORRA (entinen Flybe Finland) on suomalainen lentoyhtiö. Yhtiön ydintehtävänä on tuottaa turvallista, korkealuokkaista ja laadukasta alueellista lentotoimintaa muille lentoyhtiöille ketterästi, ekologisesti ja kustannustehokkaasti. NORRA on Finnairin preferoima kumppani ja operoi merkittävää osaa Finnairin kotimaan ja Euroopan liikenteestä. Yhtiö operoi vuosittain yli 50 000 lentoa.

Yhtiön pääkonttori ja operatiivinen keskus sijaitsee Helsinki-Vantaalla ja taloushallinto on Seinäjoella. Lentoyhtiö on merkittävä työnantaja kotimaan ilmailualalla työllistäen noin 600 henkilöä Suomessa. Yhtiön omistavat Staffpoint Holding Oy (45%), Kilco Oy (15%) ja Finnair Oyj (40%). 

 

Kauko Oy

Rakennamme älykkäitä laite-, sovellus- ja palvelukokonaisuuksia, jotka varmistavat työntekijöiden arjen sujumisen tehokkaasti ja saumattomasti vaativimmissa työskentelyolosuhteissa. Koska monimutkaisimpia haasteita ei ratkota yksin, olemme verkostoituneet alan parhaimpien toimijoiden kanssa. Yhdessä kehitämme uusia, kestäviä työntekotapoja eri alojen huippuammattilaisille. Saamme laitteet, sovellukset ja palvelut puhumaan tavoitteellisen ja tehokkaan työnteon kieltä.

Background element