Laiteriippumattomuuden haasteet ja mahdollisuudet


PanasonicToughbook_FZ-M1_Utilities3.jpg

Web-ohjelmistojen yleistyessä keskusteluun on noussut laajemmin laiteriippumattomuus eli kaikenlaisten päätelaitteiden käytettävyys työssä kuin työssä. Sinänsä web-pohjaisten sovellusten, erityisesti HTML5-teknologian myötä, käyttö laitteella kuin laitteella onnistuu, mutta keskusteluun nouseekin jatkossa entistä enemmän laitteen soveltuvuus työn tekemiseen.


Itse näen, että aiemmin laitteet olivat hyvin tarkasti tiettyyn käyttöön suunniteltuja, kun tällä hetkellä useat yritykset ajattelevat laiteriippumattoman selainpohjaisen käytön vapauttavan monista ongelmista. Molemmissa ääripäissä on puolensa, mutta näen, että optimi voisi löytyä joistain näiden väliltä yhdistämällä yrityksen ja työntekijän tarpeet osaksi ratkaisua.

Laiteriippumattomuuden haasteet ja mahdollisuudet tiivistäisin seuraavaksi:

Mahdollisuudet:

Mahdollisuus 1: Laiteriippumattomuus. Ei rajausta tiettyyn tuotemerkkiin, tiettyyn käyttöjärjestelmään tai tiettyyn toimittajaan.

Mahdollisuus 2: Helppo korjattavuus. Laajemmin käytössä oleva laite on helpompi ja nopeampi korjata tai korvata uudella samanlaisella laitteella.

Mahdollisuus 3: Yhteensopivuus: Laite valittavissa siten, että soveltuu helpoiten ja parhaiten olemassa oleviin ICT-järjestelmiin.

Mahdollisuus 4: Hinta: Yleensä yleiskäytettävät laitteet ovat edullisempia.

Haasteet:

Haaste 1: Käyttöergonomia. Tällä merkitystä varsinkin silloin kun työ toistuu useita kertoja päivässä. Oikeanlaisella työergonomialla minimoidaan seurannaisvaikutuksia.

Haaste 2: Käytettävyys. Kannustaako laite käyttöä ja digitalisoimaan tietoa? Onko laitteen muotoilu ja ominaisuudet oikeasti työtä tukeva?

Haaste 3. Käyttövarmuus: Kestääkö laite ilman häiriöitä toistettavaa työtä ja toimiiko se asianmukaisesti ilman suuria viiveitä tai katkoksia?

Haaste 4: Käyttöympäristö: Kestääkö laite työskentely-ympäristön erityispiirteitä, kylmää, kuumaa, kirkasta aurinkopaistetta, pölyä, hanskat kädessä käyttämistä?

Yksiselitteinen mobilisointi laiteriippumattomasti onnistuu, mutta työn digitalisointi tai prosessien tehostaminen ei niillä välttämättä onnistu parhaiten.


Ensi kerran kun aloitat puhumaan laiteriippumattomuudesta, pysähdy miettimään käyttöä ja käyttöympäristöä. Kuka laitetta tulee käyttämään ja mihin tarkoitukseen. Haastattele tarvittaessa käyttäjää ennen laitevalintaa, tai pyydä laitteet koekäytettäväksi aidossa ympäristössä jo sovelluskehityksen aikana. Näin varmistat, että laite-sovellus-kombinaatio tukee työtä ja toimii varmasti työympäristössä. Kun käyttäjä kokee laitteen käytön mielekkääksi ja se helpottaa hänen työskentelyään, laitetta käytetään tarkoituksenmukaisesti ja työn digitalisoinnin tavoitteet täyttyvät helpoiten. Tehokkuuden lisäksi näillä asioilla on myös yleensä positiivinen vaikutus kokonaisratkaisun elinkaareen.
Arto Luukkainen

Haluan tuoda laatua asiakkaideni työpäiviin laitteilla, teknologioilla ja mobiileilla sovellusratkaisuilla. Innostun tekoälystä, konenäöstä ja keskusteluista niiden ympärillä. Kaikista parasta on päästä muuttamaan asiakkaiden osaaminen ja ideat konkreettisiksi ratkaisuiksi - helpottamaan ja tehostamaan työntekoa.

Background element