Kiinteistötarkastaja vaihtoi vihkon tablettiin


tampuuri-560x900.jpg

Tarkastaja Joni Salo näyttää kuinka kiinteistötarkastuksen raportti hahmottuu tabletin ruudulla graafiseen muotoon. Käytössä on Talokeskuksen oma tietojärjestelmä Tampuuri.


Suomen Talokeskuksen tekninen tarkastaja Joni Salo tutkii lämmönjakohuoneessa energiamäärä- ja vesimittarit, pumput ja sulut sekä moottoriventtiilin. Hän tarkastaa myös laitteiston kunnon, siirtimien tiiviyden ja automatiikan. Tarkoituksena on hakea toiminnasta poikkeamia, jotka vaikuttavat asumisviihtyvyyteen tai kustannuksiin.

”Yleisiä ongelmia ovat vuodot tai se, että patteriverkostoon lasketaan tarpeettoman kuumaa vettä”, kertoo yhtiön kehitysasioista vastaava projektipäällikkö Janne Katajamäki.

Suomen Talokeskus tarkastaa kiinteistöjä, ja kirjoittaa työstä asiakkaalle raportin. Ennen tarkastajat keräsivät tiedot paperille ja toimittivat ne sihteerille puhtaaksikirjoitettaviksi. Nyt työssä käytetään Panasonicin Toughbookeja ja yrityksen omaa kiinteistötietojärjestelmää Tampuuria. Salo esittelee kuinka raportti hahmottuu kosketusnäytöllä myös graafiseen muotoon.

”Joku asukas on voinut valittaa kylmyyttä, minkä jälkeen asetukset on muutettu koko taloyhtiöön. Tehtävämme on tuoda esiin virheelliset asetukset ja suositella tarpeenmukaisia asetusarvoja”, sanoo Katajamäki.

Toimistokoneet hajosivat käsiin

Tarkastuksissa tiedot kirjataan suoraan tietokantaan, minkä jälkeen ne voidaan siirtää langattomasti eteenpäin. Aluksi Talokeskus käytti työssä tavallisia toimistokannettavia.

”Koneet alkoivat tulla kentältä useammassa osassa takaisin”, Katajamäki muistelee.

Tarkastaja Salolla on vioista kokemusta.

”Perusläppäri ei kestä ulkotöistä kertyvää likaa ja pölyä. Tavalliset koneet eivät myöskään siedä vettä eivätkä pakkasta”, kuvailee Salo.
Niinpä Talokeskus päätyi Panasonicin Toughbook CF-19 ja CF-T8 -malleihin.

”Kestävyys on tärkein ja akunkesto toiseksi tärkein ominaisuus. Nämä kestävät yhdellä latauksella koko työpäivän ajan”, kiittelee Katajamäki.

Akkuja todella tarvitaan, sillä Suomen Talokeskuksen kahdellatoista tarkastajalla on työmaanaan kiinteistöjä ympäri Suomen. Suurimmat ovat kauppakeskus Jumbon kaltaisia kiinteistöjä, pienimmät rivitaloja. Tarkastuksia kertyy noin 6 500 vuodessa.

Langaton kirjaaminen valtaa kiinteistöalaa

Talokeskuksen järjestelmä on sovelluksiltaan laajin kotimainen, ja se sopii kaikille kiinteistöalan toimijoille. Tampuuri perustuu muokattavaan kohderekisteriin ja noin 35 moduuliin.

Asiakas voi valita tarpeidensa mukaan hallinnoinnin ja ylläpidon sovelluksia, kuten kulutusseurannan, talouden, huollon ja kunnossapidon. Tarkastustoimintaan on kehitetty oma sovellus.

”Tänä syksynä sovellus laajentuu käsittämään myös kuntoarvioinnin ja turvallisuuspuolen”, sanoo Katajamäki.

Tilojen hallinta muuttuu graafiseksi, ja esimerkiksi paloalueet ja pelastautumisreitit voidaan merkitä kentällä suoraan kuvaan. Kaikki Suomen Talokeskuksen tarkastajat ovat vähintään teknikkotasoa, ja he opastavat huoltomiehiä.

”Vanhin käyttäjä on 63-vuotias, jolla ei ollut aiempaa kokemusta tietokoneista. Hän oppi ohjelman hyvin helposti.”

Toughbookin helppokäyttöisyys on nopeuttanut uusien työtapojen omaksumista. Hienosta työkalusta ollaan jopa vähän ylpeitä.


Asiakaskohtainen ratkaisu julkaistu 7.10.2011 Kaukosanomat-asiakaslehdessä.


 

Kauko Oy

Rakennamme älykkäitä laite-, sovellus- ja palvelukokonaisuuksia, jotka varmistavat työntekijöiden arjen sujumisen tehokkaasti ja saumattomasti vaativimmissa työskentelyolosuhteissa. Koska monimutkaisimpia haasteita ei ratkota yksin, olemme verkostoituneet alan parhaimpien toimijoiden kanssa. Yhdessä kehitämme uusia, kestäviä työntekotapoja eri alojen huippuammattilaisille. Saamme laitteet, sovellukset ja palvelut puhumaan tavoitteellisen ja tehokkaan työnteon kieltä.

Background element