Ensihoito katkoi loputkin langat

Kun tehtävä ilmestyy ruudulle, ambulanssiyksikkö näkee esitiedot tapahtuneesta. Toinen järjestelmä ilmoittaa lyhyimmän ajoreitin.
 
Pystyn jo matkalla varautumaan edessä olevaan tilanteeseen. Juha Karhu, Länsi-Uudenmaan pelastuslaitos

Uusi ensihoidon sovellus antaa ambulanssille ajo-ohjeet ja kertoo potilaan tilan langattomasti myös sairaalalle.

Hätäkeskus saa ilmoituksen onnettomuudesta, ja tieto siirtyy suoraan ambulanssiin tien päälle.


”Jos yksikkö on jo kohteessa, näen koneelta, mikä potilasta vaivaa, miten häntä on tutkittu ja mitä hoitoja hän on saanut. Pystyn jo matkalla varautumaan edessä olevaan tilanteeseen”, kuvailee Länsi-Uudenmaan pelastuslaitoksen ensihoitopäällikkö Juha Karhu.

Järjestelmää on käytetty Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirissä (HUS) pari vuotta. Toisin kuin alkuaikoina, nyt myös vastaanottava hoitolaitos saa potilaan tiedot langattomasti – jo ennen kuin potilasta lähdetään kuljettamaan sairaalaan.

Toughbookissa on 2G- tai 3G-yhteys palvelimeen, johon tiedot siirtyvät heti, kun ambulanssiyksikkö ne kirjaa.

Potilastiedot välittää ensihoidon kirjausalusta Merlot Medi ja karttatiedot Merlot Mobile. Palvelinta hallinnoi HUS.

Valviran valvoma laatujärjestelmä

Terveydenhuollon laitteita koskeva laki luokittelee nykyään myös ensihoidon ohjelmiston lääkintälaitteeksi. Valvira valvoo ohjelmistojen vaatimuksenmukaisuutta ja sovellukset tulee olla CE-sertifioitu. Suomessa Logica sai VTT:ltä ensimmäisen EY-todistuksen sekä MDD-hyväksynnän (Medical Device Directive).

”Valvira voi milloin tahansa tarkistaa, että noudatamme laatujärjestelmää kaikissa prosesseissa. Näin varmistetaan, että laatu on sillä tasolla kuin potilaan hoitolaitteessa tulee olla”, sanoo Logican sovelluskehityksestä vastaava johtaja Erkki Rintanen.

Merlot Medi –ratkaisua on käytetty jo muutama vuosi Helsingissä, Jorvin sairaalan alueella Espoossa, Kauniaisissa, Kirkkonummella sekä Peijaksen alueella Vantaalla ja Keravalla.

”Kaiken A ja O on potilaan hyöty. Ensihoidon kirjaamat tiedot arkistoituvat potilastietopalvelimen tietokantaan. Tiedonkulkuun ei synny katkoksia ja potilaan tutkimus sekä hoito jatkuvat saumattomasti”, Karhu kertoo.


Kosketusnäyttö helpottaa työtä

Panasonicin kannettavia Toughbookeja on autossa tavallisesti kaksi. Hoitaja voi tarkastella auton sisäosissa potilaan tietoja, kun kuljettaja seuraa toiselta koneelta ajo-ohjeita.

Kohteessa tietokone otetaan mukaan potilaan viereen.

”Kosketusnäyttö helpottaa ja nopeuttaa potilastietojen kirjaamista. Sovellusta käytetään valintalistoja tökkäämällä eli kirjoittamista on vain hyvin vähän”, kuvailee Rintanen.

Espoossa ollaan erittäin tyytyväisiä laitteisiin sekä sovellukseen. Potilastiedot saadaan kirjattua yhdenmukaisesti ja ne ovat selkeästi luettavissa.

”Myös potilaan vastaanottavassa hoitolaitoksessa on oltu tyytyväisiä. Me olemme iloisia siitä, että koneet ovat toimineet moitteetta. Tarvittaessa olemme saaneet nopeasti ammattiaitoista huoltoa ja neuvontaa. Yhteistyö toimii oikein hyvin, Karhu kehuu. 

 

Asiakaskohtainen ratkaisu julkaistu 2.12.2011 Kaukosanomat-asiakaslehdessä.

 

Kauko Oy

Rakennamme älykkäitä laite-, sovellus- ja palvelukokonaisuuksia, jotka varmistavat työntekijöiden arjen sujumisen tehokkaasti ja saumattomasti vaativimmissa työskentelyolosuhteissa. Koska monimutkaisimpia haasteita ei ratkota yksin, olemme verkostoituneet alan parhaimpien toimijoiden kanssa. Yhdessä kehitämme uusia, kestäviä työntekotapoja eri alojen huippuammattilaisille. Saamme laitteet, sovellukset ja palvelut puhumaan tavoitteellisen ja tehokkaan työnteon kieltä.

Background element