mies käyttää tablettia kyyryssä asennossa

Liikkuvan tietotyön haaste: Huono ergonomia

Työergonomia kentällä ei aina ole paras mahdollinen, etenkin jos liikkuvan työn prosessit on digitalisoitu suoraan paperilta älylaitteille. Esimerkiksi tablettia pidetään usein kädessä kuin vihkoa ennen vanhaan, mikä käy pidemmän päälle raskaaksi kevyelläkin laitteella. Tämä aiheuttaa ylimääräistä rasitusta sekä työntekijän käteen että niskaan. Mobiililaitteen pieni koko aiheuttaa rasitusta silmiin pienemmän kirjainkorkeuden ja sen vaatiman lyhyemmän lukuetäisyyden takia.

 

Portrait of male manager using digital tablet in warehouse Credit: Shutterstock
Tabletin käyttö väärässä asennossa rasittaa kättä. Kuva: Shutterstock
Woman using cellphone at night Credit: Shutterstock
Näytön täytyy himmentyä ja kirkastua nopeasti valaistusolosuhteiden mukaan. Kuva: Shutterstock
 

Laitteen näytön kirkkaus ei välttämättä reagoi riittävän nopeasti ympäristön valaistuksen vaihteluun, mikä aiheuttaa käyttäjälle näkyvyyshaasteita valotason muuttuessa. Tavallisen tabletin tai kannettavan näyttö ei välttämättä ole riittävän kirkas kesällä auringonpaisteessa tai keväthangilla, kun auringonvalo heijastuu näyttöön myös lumesta. Siristely huonon näkyvyyden takia rasittaa ja väsyttää silmiä ja vaikuttaa näin työntekijän vireystilaan.

Lue lisää tietokonetyön ergonomiasta Työturvallisuuskeskuksen sivuilla ja tutustu käsipäätteiden benchmark-testauksen tuloksiin.

Ratkaisu: Hanki työntekoon laite, johon löytyy ergonomiaa parantavia lisälaitteita ja ominaisuuksia

Ergonomiaa voi parantaa muun muassa laitteelle suunnitelluilla ja työntekoon sopivilla kantolaukuilla tai käsihihnoilla. Riittävän kirkas näyttö auttaa pysymään virkeänä, vaikka tekstiä pitäisi lukea kirkkaassa auringonvalossa. Autossa työskentelyä helpottaa telakka, joka pitää laitteen sopivassa asennossa ja tarjoaa liitäntäpaikkoja lisälaitteita varten.

Warehouse-Forklift_113907_MUBL4900_FZ-N1_Android
Esimerkiksi trukkeihin löytyy omia latausvälineitä ja telakointimahdollisuuksia. Kuva: Panasonic
Kantolaukut ja käsihihnat vähentävät rasitusta

Ennen kuin hankit laitteita, huomioi millä tavalla tablettia tai kannettavaa voidaan kantaa ergonomisesti, jottei sen käyttö rasita liikaa. Löytyykö laitteelle sopivia kantolaukkuja tai käsihihnoja, joilla voidaan parantaa ergonomiaa? Kuinka akun koko vaikuttaa laitteen painoon ja kannettavuuteen ja reagoiko laite riittävän nopeasti valaistuksen vaihteluihin?

Kirkas näyttö vähentää silmien väsymistä

Kenttätyöhön kehitetyissä laitteissa näytöt ovat kirkkaampia kuin tavallisissa laitteissa (500-1 200 cd vs. 150-300 cd), joten ne toimivat kirkkaasti paremmin myös auringossa ja reagoivat nopeammin vaihtelevissa valaistusolosuhteissa. Vaikka akut ovat kenttätyölaitteissa tavallista tehokkaampia, on niiden paino kevyempi kuin kuluttajatableteissa ja ne kestävät jatkuvaa käyttöä tavallista pidempään kirkkaasta näytöstä huolimatta.

Telakointi tuo turvaa ja lisää liitäntämahdollisuuksia

Entäpä kiinnitys: tarvitseeko työntekijä laitteelle esimerkiksi telakkaa ajoneuvossa? Riittääkö laitteelle yksinkertainen pidike vai tarvitaanko telakkaan lisäliitäntöjä esimerkiksi virtapiuhaan, tulostimeen, GPS-paikkatietolaitteeseen tai ajoneuvon telematiikkalaitteisiin. Telakan asennuksessa täytyy ottaa huomioon, että laitetta on turvallista käyttää telakasta ja sen täytyy pysyä esimerkiksi kolaritilanteessa paikallaan.


Tutustu paremman ergonomian asiakastarinoihin!


VR:n veturinkuljettajien arki helpottui, kun kaikki työssä tarvittavat dokumentit, toiminnallisuudet ja työergonomiaa parantavat lisälaitteet tuotiin yhteen tärinää ja äärilämpötiloja kestävään tablettiin. Tutustu toteutukseen!

Remeo-aluejohtaja-Kimmo-Käenmäki-jäteauton-edessä-Toughpad-kädessä

Remeo - ajoneuvoon telakoitu tabletti, johon on esiasennettu työntekijän tarvitsemat ohjelmistot, ja joka kestää vettä, likaa, vaihtelevia lämpötiloja ja valaistustasoja. Katso videolta asiakkaan kommentit ratkaisusta!

Kun tarvitset telakkaa ajoneuvoon tai kantohihnaa kentälle, autamme valitsemaan turvalliset lisälaitteet kaikkiin työvaiheisiin

Asiantuntijamme auttavat sekä kenttätyön suunnittelussa että laitevalinnoissa. Tutustu lisälaitteisiin verkkokaupassamme tai ota yhteyttä liikkuvan tietotyön tiimiimme ergonomiaa parantavan kokonaisuuden rakentamiseksi!

Ota yhteyttä