Kartoittaja_Anssi_Himanen_MML.jpg

Case: Maanmittauslaitos - Tabletti järkeistää maanmittausta


Kun projekti pari vuotta sitten alkoi, Maanmittauslaitos kiinnostui Panasonicin FZ-G1 –tableteista. Pian valtion yhteishankintayksikkö Hansel päätyi kilpailutuksessaan samaan Toughpadiin, joten valinta oli helppo.
”Saimme maastokelpoisen tabletin, johon voidaan ladata kaikki maastossa tarvittava aineisto. Kartoittajat tekevät töitä kaikenlaisissa olosuhteissa, on sadetta, kirkasta auringonpaistetta, pakkasta ja pusikkoa raapimassa”, kuvailee johtava asiantuntija Marko Ollikainen Maanmittauslaitoksesta.

Maanmittauslaitoksen kartoittajat ovat totutelleet tänä vuonna uuteen työtapaan. Ennen maastossa kuljettiin paperitulosteiden kanssa tarkistamassa kaikki alueet, nyt kartoitetaan suoraan tablettiin vain ilmakuvista epäselviksi jääneet kohdat.


Muutos oli iso, sillä osalle laitoksen noin 60 maastokartoittajasta tietokone oli melko vieras laite. Ohjelmiston ja GPS-mittarinkin kanssa on riittänyt opettelua.

Panasonic FZ-G1 korvaa paperit Maanmittauslaitoksella

Järjestelmä ja laitteisto ovat mahdollistaneet prosessin nykyaikaistamisen. Tässä vaiheessa haetaan vain sitä, että työn tekeminen muuttuu”, Ollikainen linjaa.

Maastossa liikkuminen vähenee

Maanmittauslaitos kartoittaa 54 000 neliökilometriä vuodessa. Maastokelpoisten tablettien tehtävä on osaltaan vähentää maastossa liikkumista.

”Aiemmin on käyty katsomassa kaikki ilmakuvatut paikat maastossa uudestaan. Paperikartat ja kuvat on tulostettu mukaan. Nyt käydään tarkastamassa vain ne kohdat, joita ei saada ilmakuvista tulkittua”, Ollikainen kertoo.
Kahdesta ilmakuvasta muodostuva stereokuva tuo maanpinnan muodot esiin. Tulkinnallisiin kohtiin laitetaan huomautelippu maastotarkistusta varten.

Kartoittaja Anssi Himanen MML

”Esimerkiksi jos tätä polkua ei olisi kartalla, voisimme laittaa mittauksen käyntiin ja kartoittaa polun. Maastossa kartoitetaan lähinnä teitä ja rakennuksia”, havainnollistaa kartoittaja Anssi Himanen Porvoon Sikosaaren linturuovikossa.

Toimialajohtaja Kyösti Ollila Kaukosta


Toimialajohtaja Kyösti Ollila Kaukosta pitää Maanmittauslaitoksen uudistusta hyvänä esimerkkinä siitä, kuinka tabletit tehostavat työtä maastossa ja kentällä.

”Usein juuri tällaisissa oloissa tuottavuus nousee eniten, kun turha liikkuminen vähenee”, Ollila sanoo.

Maanmittauslaitos ei ole vielä ehtinyt arvioimaan hyötyjä. Nykyisten 32 Toughpadin lisäksi on kuitenkin tarkoitus hankkia lisää laitteita.

”Eiköhän tehostumishyötyjäkin tule, kun iso muutos on sisäistetty”, uskoo Ollikainen.


 

Kauko Oy

Rakennamme älykkäitä laite-, sovellus- ja palvelukokonaisuuksia, jotka varmistavat työntekijöiden arjen sujumisen tehokkaasti ja saumattomasti vaativimmissa työskentelyolosuhteissa. Koska monimutkaisimpia haasteita ei ratkota yksin, olemme verkostoituneet alan parhaimpien toimijoiden kanssa. Yhdessä kehitämme uusia, kestäviä työntekotapoja eri alojen huippuammattilaisille. Saamme laitteet, sovellukset ja palvelut puhumaan tavoitteellisen ja tehokkaan työnteon kieltä.

Background element