Sukellus uuteen maailmaan

Kun kaivoissa on pimeää ja työ likaista, on yksinkertainen kaunista. Jukka Tolmunen ja Jukka-Pekka Nousiainen näyttävät kuinka Toughbook tehostaa tiedonkulkua huoltotöissä.

Siirtyminen paperista digiaikaan on tehostanut HelenServicen kaukolämpö­huollon toimintaa muutamassa kuukaudessa.

Kaivon kansi auki ja mies alas kaivoon. Työpari jää maan päälle ja tarkistaa kaivon tiedot jämäkän näköisellä mobiililaitteella.  Miehet ovat Helsingin Energian HelenServicen kaukolämpöverkon kunnossapito-osaston työntekijät Jukka-Pekka Nousiainen ja Jukka Tolmunen.


Jämäkkä laite on Panasonic CF-U1 Toughbook -tietokone, jonka käyttö on mullistanut huoltomiesten sekä johdon työnkuvan. Työ on tehokasta, tieto virheetöntä ja johtaminen sujuvaa. Asiat ovat parantuneet muutamassa kuukaudessa. Toughbook kulkee huoltomiesten mukana työkeikoilla ja kertoo huollettavista kohteista kaiken olennaisen. Työnjohto voi lähettää sen kautta toimeksiantoja ja seurata reaaliajassa, milloin kohde on huollettu ja minkälaisesta viasta on kyse. Kaikki tämä kuuluu kunnossapito-osaston uuteen työprosessiin.

Vähemmän virheitä, lisää kassavirtaa

Uudistus tehtiin maaliskuussa. Töiden tosiaikainen kirjaaminen vähentää virheiden määrää merkittävästi, nopeuttaa laskutusta ja tehostaa kassavirtaa.

Paperiaikana huoltomiehet toivat päivän päätteeksi konttorille paperin, jossa ilmoitettiin, montako pumppausta ja huoltoa oli päivän aikana tehty. Saattoi käydä niin, että joku ei muistanut, oliko huoltanut viisi tai kuusi kaivoa.

”Jos yksi huolto on muutaman satasen arvoinen ja jokainen työntekijä unohtaa yhden huollon viikossa, niin 50 työntekijän unohduksista kertyy äkkiä henkilöauton hinta. Koneen ilmoittamat ykköset ja nollat eivät valehtele vaan kertovat, mitä on tehty”, kuvailee kunnossapitomestari Janne Väätäjä.

Ajaminen vähenee, korjaukset nopeutuvat

Ennen paperilista kiersi huoltomiesten, työnjohdon, konttoristien ja korjaussuunnittelijoiden käsissä. Nyt tieto esimerkiksi huollettavista kohteista siirtyy heti.
”Pienissä toimenpiteissä saattoi mennä kuukausia, että kaivinkonekuski sai tiedon, missä pitäisi kaivaa. Nyt saamme listattua tietyt viat ja halutut osoitteet heti. Kun pikkukorjauksia päästään tekemään nopeammin, ehkäistään isoja pamahduksia ja säästetään rahaa.”

Liikkumiseenkin kuluu vähemmän aikaa. Huoltomiesten ei tarvitse hakea työtehtävää konttorilta, vaan he voivat kuitata homman itselleen tien päällä, kun työnjohto on laittanut tehtävän saataville.

”Helsingissä etäisyydet ovat todella pitkiä, jos niitä mittaa siirtymiseen kuluvalla ajalla. Uudella sovelluksella saat duunin heti. Tämä tuo tehokkuutta, mitä on haettukin, toteaa kunnossapitopäällikkö Seppo Jylli.

Käyttäjät innokkaita myös kehitystyöhön

Uusi sovellus on otettu vastaan jopa yllättävän positiivisesti. Järjestelmä on rakennettu mahdollisimman yksikertaiseksi myös olosuhteiden pakosta.
”Kaivoissa voi olla pimeää, työntekijä on väsynyt tai yltä päältä savessa. Silloin ei kaivata hienouksia. Tällä pääsee periaatteessa eteenpäin nappia painamalla, ilman että tarvitsee kirjoittaa mitään pitkiä tekstejä”, Väätäjä havainnollistaa.

Työntekijöiden ohjelmiston sekä työnohjaussovelluksen on toimittanut Fifth Element.


”Jatkamme paketin kehittämistä koko ajan. Toiveena on, että tulevaisuudessa paikkatietojärjestelmä Webmap toimii mobiilissa kuten nyt PC:llä. Silloin olisi taas yksi kenttätyössä erittäin hyvä välivaihe saavutettu, Jylli kaavailee.

 

Työ & välineet

  • Helsinki Energian HelenServicen kaukolämpöverkon kunnossapito.
  • Hoidettavana noin 6 700 kaivoa.
  • Vuodessa 30 000 huoltoa.
  • Käytössä 25 kappaletta Panasonicin Toughbook CF-U1 -tietokoneita.
  • Kaukomarkkinat on toimittanut myös Friothermin pumput Euroopan suurimpaan lämpöpumppulaitokseen Katri Valan kallioluolaan (kaukolämpö 90 MW, jäähdytys 60 MW).

 

Asiakasreferenssitarina julkaistu 7.10.2010 Kaukosanomat-asiakaslehdessä. 

Kauko Oy

Rakennamme älykkäitä laite-, sovellus- ja palvelukokonaisuuksia, jotka varmistavat työntekijöiden arjen sujumisen tehokkaasti ja saumattomasti vaativimmissa työskentelyolosuhteissa. Koska monimutkaisimpia haasteita ei ratkota yksin, olemme verkostoituneet alan parhaimpien toimijoiden kanssa. Yhdessä kehitämme uusia, kestäviä työntekotapoja eri alojen huippuammattilaisille. Saamme laitteet, sovellukset ja palvelut puhumaan tavoitteellisen ja tehokkaan työnteon kieltä.

Background element