tulevaisuuden sairaala5-1.jpg

Millaisen soten haluamme rakentaa? Terveiset Tulevaisuuden sairaala 2017 -tapahtumasta


Kauko osallistui 15.-16.3.2017 Profession järjestämään Tulevaisuuden sairaala 2017 -tapahtumaan. Pohdimme yhdessä 400 sosiaali- ja terveydenhuollon asiantuntijan ja vaikuttajan kanssa kahden päivän ajan millaista tulevaisuuden terveydenhuolto on ja miten digitaalisuus muuttaa käsitystämme nykysairaalasta. Keräsin teille muutamia huomioita pöytäkeskusteluista, puheenvuoroista ja tapaamisistamme.


 

Tulevaisuudentutkija Ilkka Halava totesi esityksessään, että työ ja työpaikat eivät terveydenhuollon alueella tule ainakaan vähenemään. Digitalisaatio muuttaa toimintaamme ja työtämme itseohjautuvaksi. Itseohjautuvuus ravistaa sekä organisaatiorakenteita että yritysten tarvitsemia työvälineitä ja sovelluksia. Se voi tarkoittaa myös vaikkapa sitä, että pystymme tarkasti seuraamaan omaa terveydentilaamme. Tämä kasvattaa haluamme ymmärtää, miten voisimme paremmin ja eläisimme pidempään. Terveydenhuollon palvelujen käyttäjät vaativat enemmän valinnan vapautta ja uudenlaisia palveluita, joita tuodaan yhä useammin terveydenhuollon seinien sisältä potilaan luokse. 

tulevaisuuden sairaala5-1.jpgOdottavan aika on pitkä, sanoo suomalainen sananlasku. Tämän tunnelman pystyi tapahtumassa aistimaan lähes jokaisessa keskustelussa. Pelätään, että valtiovalta ei pysty kesäkuulle luvattuihin päätöksiin ja maakuntahallintojen tilalle perustetaan väliaikaishallintoja. Päätösten aikataulut ovat tiukat ja niitä pidetään epärealistisina. Tuottaja- tilaajamallia vasta harjoitellaan.  Saumattomasti toimivat IT-järjestelmät ja infrat ovat vasta haaveiden tasolla. Käytännön toteutukset hoitotarpeen segmentointiin ovat vielä työn alla. Pohdintaa tapahtumassa aiheutti myös se, miten eri sidosryhmät saadaan toimimaan saumattomasti yhdessä ja kustannustehokkaasti samaan aikaan laajan valinnanvapauden kanssa.

ICT:n osuus nähtiin pöytäkeskusteluissa ratkaisevana sote-ratkaisujen onnistumiselle. Tietohallinnolle tulisi varata enemmän rahaa ja resursseja. Esimerkiksi Uudellamaalla suurin osa ICT-järjestelmistä, niihin liittyvistä toiminnoista ja palveluista siirtyy muutoksen myötä maakuntahallintoon sellaisenaan. Sairaanhoitopiirit toimivat edelleen erillisissä järjestelmissä, joten asiakastiedot eivät ole käytettävissä uudistuksen jälkeenkään. 

Aihe on monisyinen ja aika näyttää, miten yhdessä onnistumme. Me kaukolaiset haluamme olla mukana auttamassa parhaiden liikkuvan tietotyön ja terveydenhuollon ratkaisujen valinnoissa ja toteuttamisessa. Siitä voimme olla yhtä mieltä, että matka kohti parempaa sotea tehdään yhdessä!

Ota yhteyttä - jutellaan aiheesta lisää!

 


Kuvassa: Hanna Nikkilä, terveydenhuollon johtaja, Microsoft

 

Kauko Oy

Rakennamme älykkäitä laite-, sovellus- ja palvelukokonaisuuksia, jotka varmistavat työntekijöiden arjen sujumisen tehokkaasti ja saumattomasti vaativimmissa työskentelyolosuhteissa. Koska monimutkaisimpia haasteita ei ratkota yksin, olemme verkostoituneet alan parhaimpien toimijoiden kanssa. Yhdessä kehitämme uusia, kestäviä työntekotapoja eri alojen huippuammattilaisille. Saamme laitteet, sovellukset ja palvelut puhumaan tavoitteellisen ja tehokkaan työnteon kieltä.

Background element