yksinpurjehtija Ari Huusela esittelee nukkumapaikkaansa Imoca Starkin hytissä Toughbookin ääressä Kuva: Paula Ojansuu

Maailman ympäri yksinpurjehtien 100 päivässä - Toughbook matkassa

Kun tavoitteena on purjehtia yksin maailman ympäri ilman pysähdyksiä ja ulkopuolista apua, kuka tahansa ei pärjää kipparina. Vendée Globe on ikoninen, non-stop yksinpurjehduskilpailu maapallon ympäri, ja Ari Huusela ensimmäinen kisaan hyväksytty pohjoismaalainen. Vendée Globe -kisaa on purjehdittu neljän vuoden välein vuodesta 1989 asti. 138 purjehtijaa on tähän mennessä lähtenyt matkaan, mutta heistä vain 71 on selvinnyt maaliin saakka. 

Vuoden 2020 kilpailuun lähdetään 8.11.2020 Les Sables d’Olonnesta. "Maaliin olisi tarkoitus tulla samaan paikkaan noin 100 päivän päästä lähdöstä", kertoo Finnairin lentokapteenina ammatikseen työskentelevä Huusela.

 

yksinpurjehtija Ari Huusela Imoca Starkin kannella 14.8.2020Ari Huusela veneensä Imoca Starkin keulalla. Kuva: Paula Ojansuu

 

Harrastuspohjalta huipulle

Huusela ei siis ole ammattipurjehtija, vaan aloitti harrastuksensa 30 vuotta sitten työkaverin miehistössä ja ihan aluksi vain veneen pohjaa hiomalla. Nyt hän on toteuttamassa omien sanojensa mukaan utopistiseltakin tuntunutta unelmaansa. Perheellä, ystävillä, tuttavilla ja sponsoreilla on ollut suuri rooli Huuselan matkalla kilpailemaan yksinpurjehtijoiden kuninkuusluokassa, Imoca 60:ssä. Siinä missä 33 muuta kilpakumppania tähtäävät Vendée Globeen ammattipurjehtijoiden 10-20-kertaisilla budjeteillaan, Huusela lähtee matkaan hartioidensa ja tukijoukkojensa voimin

Merivesi matkalla on kylmimmillään noin +5-asteista ja ilman lämpötila +5-10 astetta. Merituulen puhallus voi luoda jopa kerrostalon kokoisia aaltoja. "Vene voi pahimmillaan kääntyä katolleen: tavaroiden täytyy olla hyvin kiinnitettynä ja pakattuna, ettei puukko tai muuta tavaraa tipu päähän", Huusela toteaa hymyillen.

Unta Huusela voi nauttia vain 15-45 minuutin pätkissä hyttinsä penkillä. Autopilotti auttaa matkanteossa 99 % ajasta ja toimii purjehtijan käskytyksen alaisena tarvittaessa kaukosäätimellä veneen kannelta käsin. Ravinnokseen Huusela syö pakastekuivattua ruokaa, jota turvotetaan ennen ruokailua 20 minuuttia kuumassa vedessä. 

 

yksinpurjehtija Ari Huusela seisoo Imoca Starkin edessä 14.8.2020

"On ollut äärettömän ison ponnistuksen ja työn takana päästä kisaan mukaan - jo starttilinjalle pääsy on tässä lajissa suuri voitto", Huusela toteaa. Kuva: Paula Ojansuu

 

Olosuhteet eivät siis ole helpot 28 000 mailin merimatkalla. "Normaali retkipurjehtija purjehtii saman mailimäärän 30 vuodessa, joten kisa on kova rasitus veneellekin. Matkaamme 500 kilometriä päivässä. Kun kyse on kilpailusta, tekniikka on koko ajan kovilla - haasteita tulee takuulla", Huusela kertoo. 

Koska apua ei ole matkan aikana saatavilla, Huuselan on selvittävä haasteista lentomekaanikon ja merimiehen taidoillaan. Mukana kulkevalla monitoimityökalulla taitava mekaanikko korjaa monta asiaa, vaikka varaosia ei juuri voi ottaa matkalle mukaan painoksi.

 

Toughbook auttaa löytämään parhaan reitin 

Kaukon ja Huuselan yhteistyö alkoi 1990-luvulla, kun Huusela purjehti ensimmäistä kertaa Atlantin yli. "Lainasimme Arille Panasonic-digikameraa, jotta hän sai välitettyä kuvia matkaltaan. Tämä oli digikameroiden alkuaikaa", kertoo Kaukon myyntijohtaja Kyösti Ollila. Nyt Huuselalla on veneessään Panasonic Toughbook G1 Windows-tabletti sekä Panasonic Toughbook CF-33 -hybridilaite. "Sponsoroimme Arin Toughbookiin myös uusimman Adrena Pro -ohjelmiston, jolla hän voi laskea reittejä ja analysoida säätietoja matkoillaan", Ollila jatkaa. 

 

Kaukon Kyösti Ollila ja yksinpurjehtija Ari Huusela Imoca Starkin edessä 14.8.2020

"Yhteistyö Kaukon kanssa on ollut mutkatonta, luontevaa ja miellyttävää. Kössin kanssa on ollut helppoa asioida. Minulla on selkeät speksit tarpeistani ja Kaukolla tuotteet, jotka täyttävät ne - ja onhan Panasonicin maine ylivertainen", Huusela toteaa. Kuva: Paula Ojansuu

 

Adrena-ohjelmistoa pyöritetään Toughbookilla jopa 8 tuntia päivässä. Jos olosuhteet ovat hankalat tai epävakaat, se analysoi monet eri skenaariot ja sääennusteet, jotta optimaalisin reitti löytyy. "Adrena auttaa laskemaan nopeimman reitin sääennusteen, tuuliolosuhteiden ja veneen suoritusarvojen pohjalta. Matkalla voi olla tosi kovia myrskyjä ja olosuhteita, joten ohjelmiston käyttö laskennassa on turvallisuustekijä: voin määrittää haluamani reittiolosuhteet ja välttää pahimmat myrskyalueet - tai liian tyynet paikat", Huusela selittää. 

Haastavin asia tietotekniikalle on kisan pitkäkestoisuus: koneiden täytyy toimia lähdöstä maaliin 100 päivää päivästä toiseen. Koska kone on tärkeä apuväline, niitä on matkassa kaksi. Ykköskone on sidottu kiinni pöytään ja vara-Toughbook pakattu paikkaan, jossa se pysyy varmasti kuivana ja turvassa.

 

yksinpurjehtija Ari Huusela istuu Imoca Starkissa hytissä Panasonic Toughbookin ääressä 14.8.2020

"Jos Kaukoa ja yhteistyötämme ei olisi, mukanani olisivat varmasti paljon edullisemmat tietokoneet, jotka olisivat riski matkalla", Huusela kiittelee. Kuva: Paula Ojansuu

 

"Vaikka hampaat putoavat, Toughbook kestää"

Toughbook on yhdistetty veneen purjehdusmittaristoihin, navigointitietoon ja GPS:ään. Sääennusteet tulevat Toughbookille satelliitin kautta, ja Adrena-ohjelmisto murskaa säädataa 6, 12 ja 24 tunnin sekä 10 vuorokauden tähtäimellä. Koneesta näytöt on jaettu veneen monitoreille, joita Huusela hyödyntää reitin analysoinnissa, säädatan seurannassa ja navigoinnissa. Tutkanäyttö auttaa muun liikenteen havaitsemisessa sekä kertoo lähellä olevien alusten etäisyydet ja nopeudet.

Tietotekniikan suuri rooli yksinpurjehduksessa näkyy mittavana sähkönkulutuksena: sen hallintaan ja tuottamiseen veneestä löytyvät hydrogeneraattorit ja aurinkopaneeli, joiden toimintaa Huusela seuraa myös Toughbookilla. 

 

Ari_Huusela_Imoca_Starkissa_Toughbookin_äärellä_kuvaaja_Jari_Salo

Toughbookista näytöt on jaettu veneen monitoreille, joita Huusela hyödyntää reitin analysoinnissa, säädatan seurannassa ja navigoinnissa. Kuva: Jari Salo

 

Vaikka Toughbook ei ole suoraan yhteydessä veneen autopilottiin, sen avulla tehdyt päätökset ovat elintärkeitä matkan aikana. Toughbook on myös Huuselan linkki ulkomaailmaan päivittäisen sähköpostiliikenteen kautta. "Olisin pulassa ilman toimivaa tietokonetta - siihen täytyy voida luottaa. Toughbook ei ole koskaan mennyt reissuillani rikki, vaikka välillä vene ryskyttää aivan hillittömästi ja tuntuu, että hampaatkin lähtevät suusta", Huusela naurahtaa.

 

Menestys edellyttää riskien hallitsemista

Huuselan valmistautuminen kisaan on kestänyt jo kolme vuotta. Kaikki mahdolliset riskit pyritään eliminoimaan ennen lähtöä. Huusela on läheisilleen luvannut välttää niitä matkallaankin viimeiseen asti - muuten lähtölupa olisi jäänyt saamatta. Tulevan kisan vaikeudesta kertoo Huuselan tavoite kisan suhteen: päästä maaliin. Hän toteaa, että keskeyttämisen vaihtoehto täytyy hyväksyä, sillä vain noin puolet matkaan lähtijöistä selviää perille saakka.

"Tässä kisassa menestys ei välttämättä ole synonyymi tulosluettelon kärjessä ololle. On ollut äärettömän ison ponnistuksen ja valtavan työn takana päästä kisaan edes mukaan, joten minulle jo maaliin tulokin on suuri voitto", Huusela pohtii. 

 

yksinpurjehtija Ari Huusela esittelee nukkumapaikkaansa Imoca Starkin hytissä 14.8.2020

"Uskon, että Panasonic-tietokoneet ovat jopa kestävämpiä kuin veneeseen suunniteltu elektroniikka. Toughbook kestää suurinpiirtein ydinsodan - tiedän olevani hyvin varustautunut tulevaan haasteeseen", Huusela naurahtaa. Kuva: Paula Ojansuu

 

"Jos Kaukoa ja yhteistyötämme ei olisi, mukanani olisivat varmasti paljon edullisemmat tietokoneet, jotka olisivat riski matkalla. Nyt minulla on parhaat mahdolliset työkalut, jotka kestävät kosteutta ja ajoittain kammottavaakin ryminää - minulla on mahdollisuus päästä terveenä ja turvallisesti kotiin", hän kiittelee.

Lopulta Huuselalle on tärkeintä nauttia matkalla purjehduksesta ja ottaa kokemuksesta kaikki irti. Toivotamme onnea, menestystä ja vahvaa myötätuulta tulevalle kisamatkalle!

Seuraamme Huuselan yksinpurjehdusta some-kanavissamme - liity mukaan! 

Kauko Oy LinkedInissä
Kauko Oy Twitterissä
Kauko Oy Facebookissa

Lisää Ari Huuselasta ja hänen menneistä kilpailuistaan: arihuusela.com

Kauko Oy

Rakennamme älykkäitä laite-, sovellus- ja palvelukokonaisuuksia, jotka varmistavat työntekijöiden arjen sujumisen tehokkaasti ja saumattomasti vaativimmissa työskentelyolosuhteissa. Koska monimutkaisimpia haasteita ei ratkota yksin, olemme verkostoituneet alan parhaimpien toimijoiden kanssa. Yhdessä kehitämme uusia, kestäviä työntekotapoja eri alojen huippuammattilaisille. Saamme laitteet, sovellukset ja palvelut puhumaan tavoitteellisen ja tehokkaan työnteon kieltä.

Background element