Viranomaiset_toughbook2

Liikkuvan tietotyön haaste: Ergonomia on huono

Työergonomia kentällä ei aina ole paras mahdollinen, etenkin jos liikkuvan työn prosessit on digitalisoitu suoraan paperilta älylaitteille. Esimerkiksi tablettia pidetään usein kädessä kuin vihkoa ennen vanhaan, mikä käy pidemmän päälle raskaaksi kevyelläkin laitteella. Tämä aiheuttaa ylimääräistä rasitusta sekä työntekijän käteen että niskaan. Mobiililaitteen pieni koko aiheuttaa rasitusta silmiin pienemmän kirjainkorkeuden ja sen vaatiman lyhyemmän lukuetäisyyden takia.

Laitteen näytön kirkkaus ei välttämättä reagoi riittävän nopeasti ympäristön valaistuksen vaihteluun, mikä aiheuttaa käyttäjälle näköhaasteita valotason muuttuessa. Tavallisen tabletin tai kannettavan näyttö ei välttämättä ole riittävän kirkas kesällä auringonpaisteessa tai keväthangilla, kun auringonvalo heijastuu ympäristöön myös lumesta. Siristely huonon näkyvyyden takia rasittaa ja väsyttää silmiä ja vaikuttaa näin työntekijän vireystilaan.

Lue lisää tietokonetyön ergonomiasta Työturvallisuuskeskuksen sivuilla

 

RATKAISU: Hanki työntekoon laite, johon löytyy ergonomiaa parantavia lisälaitteita

Ennen kuin hankit laitteita, huomioi millä tavalla tablettia tai kannettavaa voidaan kantaa ergonomisesti, jottei sen käyttö rasita liikaa. Löytyykö laitteelle sopivia kantolaukkuja tai käsihihnoja, joilla voidaan parantaa ergonomiaa? Kuinka akun koko vaikuttaa laitteen painoon ja kannettavuuteen ja reagoiko laite riittävän nopeasti valaistuksen vaihteluihin?

Kenttätyöhön kehitetyissä laitteissa näytöt ovat kirkkaampia kuin tavallisissa laitteissa (500-1 200 cd vs. 150-300 cd), joten ne toimivat kirkkaasti paremmin myös auringossa ja reagoivat nopeammin vaihtelevissa valaistusolosuhteissa. Vaikka akut ovat kenttätyölaitteissa tavallista tehokkaampia, on niiden paino kevyempi kuin kuluttajatableteissa ja ne kestävät jatkuvaa käyttöä tavallista pidempään kirkkaasta näytöstään huolimatta.

 

 

Kauko & Case VR:n veturinkuljettajat: kaikki työssä tarvittavat dokumentit, toiminnallisuudet ja työergonomiaa parantavat lisälaitteet yhdessä tärinää ja äärilämpötiloja kestävässä tabletissa helpottavat veturinkuljettajan arkea

Entäpä kiinnitys: tarvitseeko työntekijä laitteelle esimerkiksi telakkaa ajoneuvossa? Riittääkö laitteelle yksinkertainen pidike vai tarvitaanko telakkaan lisäliitäntöjä esimerkiksi virtapiuhaan, tulostimeen, GPS-paikkatietolaitteeseen tai ajoneuvon telematiikkalaitteisiin. Telakan asennuksessa täytyy ottaa huomioon, että laitetta on turvallista käyttää telakasta ja sen täytyy pysyä esimerkiksi kolaritilanteessa paikallaan.

 

 

Kauko & Case Eltel: kestävät laitteet ja hyvät tietoliikenneyhteydet haastavissa ulkotyöolosuhteissa helpottavat voimalinja-asentajien työtä

Tutustu lisälaitteisiin verkkokaupassamme

 


Kun tarvitset telakkaa ajoneuvoon tai kantohihnaa kentälle, autamme valitsemaan turvalliset lisälaitteet kaikkiin työvaiheisiin.

Asiantuntijamme auttavat sekä kenttätyön suunnittelussa että laitevalinnoissa.

Ota yhteyttä

 


Mitkä ovat liikkuvan työn käyttäjäkokemuksen yleisimmät haasteet ja miten ne ratkaistaan?

Liikkuvan työn luonteesta riippuen työntekijät voivat törmätä hyvin erilaisiin ongelmiin kentällä työtä tehdessään. Tekijöiden aikaa ja energiaa voi kulua päivän aikana laitteiden vaihtamiseen, sovelluksiin kirjautumisiin, tai tyhjänpäiväiseen odotteluun vikatilanteiden ilmaantuessa verkkoyhteyksiin tai laitteisiin.

Käyttäjäkokemusta kannattaa käydä tarkkailemassa kentällä itse: monesti työntekijät ovat niin tottuneita kiertämään ongelmia arjessaan, etteivät enää havaitse niitä, eivätkä osaa välttämättä vaatia niiden korjausta. Tarkkaile siis, törmäävätkö työntekijät seuraaviin haasteisiin, ja tutustu vinkkeihimme niiden ratkaisemiseksi.

Verkkoyhteyden hitaus tai hetkellinen katkeaminen keskeyttää työnteon

Kentällä ei voi aina varmistua verkkoyhteyksien toimivuudesta. Lue lisää!

Sovelluksiin kirjautuminen ja niiden päivittäminen turhauttaa

Liikkuvan tietotyön tekijä tarvitsee usein kattavan valikoiman erilaisia sovelluksia työnsä tekemiseen. Lue lisää!

Työntekijän täytyy kantaa useita laitteita mukanaan

Kun työntekijän tehtävänkuva on laaja, saattaa hän tarvita useita työvälineitä koko toimenkuvansa hoitamiseen. Lue lisää!

Mobiililaitteen akkua täytyy ladata kesken työpäivän

Jatkuva verkon haku katvealueella tai pitkän matkan päässä tukiasemasta tyhjentää akkua nopeammin kuin akku kuluisi hyvien yhteyksien päässä. Lue lisää!

Työnteko ei onnistu laiterikkojen takia

Liikkuvassa tietotyössä laitteisiin kohdistuu tärinää, pieniä kolhuja ja lämpötilavaihteluita, jotka voivat rikkoa laitteen. Lue lisää!

 
 

Kun työtä on tehtävä ajasta ja paikasta riippumatta, Kauko innovoi ja tarjoaa saumattomasti toimivat laitteet, ohjelmistot ja palvelut eri alojen huippuammattilaisille sekä yrityksille. Olemme vaativien työympäristöjen asiantuntija. Autamme asiakkaitamme onnistumaan arjessa ja kasvattamaan liiketoimintaansa.

Background element