ihmisiä kävelemässä tasanteella

Hyvä mobiilisovellus tukee työnkulkua ja parantaa työtehoa

Kuluttajina olemme tottuneet siihen, että lähes kaikkeen löytyy appi tai sovellus. Kuluttajasovelluksia voi lähtökohtaisesti käyttää millä tahansa laitteella ja ne hyödyntävät erinomaisesti olemassa olevia teknologioita. Hyvin harvoin kuluttaja törmää ongelmiin sovelluksen käytössä - ellei kyseessä ole beta-versio, jossa ongelmista varoitetaan käyttäjää jo etukäteen. 

Nykyään sovellukset kehitetään alustoille, jotka tukevat kaikkia laitteita ja skaalautuvat käytännössä kaiken kokoisille näytöille aina kännykästä tietokoneeseen. Tämä on varsin toimiva ratkaisu kuluttajakäytössä, johon kehitetyt sovellukset ja niihin liitetyt taustajärjestelmät on testattu hyvin, laitteet ja käyttöjärjestelmät ovat moderneja, ja sovellusten käyttäjämäärät ovat suuria. 

erilaisia Toughbook-päätelaitteita Credit: Panasonic

Modernit sovellukset skaalautuvat kaiken kokoisille näytöille ja tukevat useita laitteita ja käyttöjärjestelmiä. Kuva: Panasonic

 

Resurssien määrä vaihtelee yrityssovellusten kehityksessä

Kehitys- ja testausresurssit kuluttajapuolella ovat yleensä mittavat, jotta sovelluksen toiminta voidaan taata yleisimmillä laitteilla ja käyttöjärjestelmillä. Näin vältetään sovelluksen toimimattomuudesta syntyvät valitukset ja mainehaitat.

Yritysmaailmassa tilanne on hieman toinen. IT-alan etulinjassa puhutaan siitä, kuinka tekoäly tulee ratkaisemaan vaikeat pulmat, BI:n avulla saa vastauksen kaikkiin ongelmiin ja robotiikka yksinkertaistaa ja automatisoi manuaalisen työn. Tähän valmistaudutaan jo: liiketoiminnasta kerätään paljon dataa, mikä on tärkeää toiminnan kehittämisen kannalta.

Monesti käytännön työ kuitenkin hankaloituu datan keruun kustannuksella, sillä työprosessin ja työntekijän näkökulma unohtuu syystä tai toisesta ottaa huomioon. Myöskään testausaikaa ei varata tarpeeksi, vaan sovellusten käyttöönotolla on usein tarpeettoman kiire. Tämä näkyy työntekijän arjessa työtehoa syövinä käytännön ongelmina: järjestelmät ovat hitaita, sovellusten käytettävyys on huono ja työn tekeminen ei onnistu toivotulla tavalla.

 

kuva laitteesta joka sopii erilaisiin liikkuvan tietotyön tehtäviin Credit: Panasonic

Liiketoimintadatan keruu eri toiminnoista täytyy tehdä työnkulun ehdoilla - ei sitä vaikeuttaen. Kuva: Panasonic

 

Monesti ongelmat nousevat esiin laite- tai sovellusuudistusten yhteydessä: tulostaminen tai viivakoodin lukeminen ei enää onnistukaan tai näppis katoaa yllättäen sovellusruudulta. Kun IT-organisaatio pähkäilee ongelmia, aletaan tuotanto-organisaatiossa kehittämään ”paikallisia toimintatapoja”, joilla saadaan työt edes jotenkin tehtyä. Tämä vaikuttaa suoraan työn tuottavuuteen. 

 

Laitteiden ja sovellusten kirjo aiheuttaa haasteita

Ongelmia yritysmaailmassa aiheuttavat sovellusten pitkä elinkaari ja kuluttajapuolta erikoisemmat käyttövaatimukset. Sovelluksen toimintaan vaikuttavat erilaisten ja eri ikäisten laitteiden sekä käyttöjärjestelmien versiot, verkkoyhteydet ja tietoturva. Lisäksi haasteita aiheuttavat laitteisiin liittyvät erikoistoiminnallisuudet, joita ovat esimerkiksi viivakoodin lukeminen tai tulostaminen.

Aiemmin työprosessiin liittyvää tietoa haettiin ja kirjattiin vain yhdestä taustajärjestelmästä, jolloin työntekoon riitti yksi mobiilisovellus tai HTML5-pohjainen verkkosivu. Nykyisin taustajärjestelmiä on useita.

Esimerkiksi logistiikkatyöntekijän arki voi olla hyvinkin monimuotoista: Terminaaliin saapuu toimitus, joka kuitataan sisään varastoon. Jos kuljetuksessa on sattunut vahinko, työntekijä tekee useita kirjauksia, jotta saa raportoitua kaiken oleellisen: saldomuutokset, vahingon laadun tai syyn, reklamaation kuljetusliikkeelle ja asian dokumentoinnin kirjanpitoon (jolloin kuva olisi myös kiva). Eri toiminnot ja tiedot menevät usein eri järjestelmiin ja ns. tietokoneen naputtelu vie tehokasta työaikaa. 

 

software-integration-possibilities-MCL-Mobility-Platform Credit: MCL Technologies

Kuva: MCL Technologies

 

Kun taustajärjestelmiä on useita, myös sovelluksia on useita. Välillä käytetään yhä myös paperilomakkeita, jotka aiheuttavat ylimääräistä juoksemista pitkin tuotantotilaa. Lisää päänvaivaa aiheuttavat laitehallinta ja käyttäjätuki. Ei ole lainkaan harvinaista, että hommat ovat sekaisin Android-versiopäivityksen jäljiltä, tai että laitehallintaa pyritään tekemään perus IT-hallintatyökaluilla, joita ei ole suunniteltu ylläpitämään kenttätyössä liikkuvia laitteita. 

Nämä kun yhdistetään kokonaisuudeksi, on monella yrityksellä ongelmien vyyhti valmiina ja kaikki IT-organisaation aika menee tulipalojen sammuttamiseen. Vaihtoehtona olisi auttaa organisaatiota kehittymään ja toimimaan tehokkaammin. 

 

TOUGHBOOK Omnia helpottaa liiketoimintakriittisten sovellusten ja laitteiden käyttöä

Kun organisaatiollasi on käytössään eri käyttöjärjestelmiä ja laitteita, käyttäjät ovat maantieteellisesti useassa paikassa, ja työtä tehdään paljon kentällä, kannattaa tutustua TOUGHBOOK Omniaan. Siitä löytyy kattavasti testattuja ja yleiskäyttöön kehitettyjä toiminnallisuuksia, joista voi nopeasti rakentaa työprosessia palvelevan mobiilisovelluksen ja jaella sen käyttäjille yrityksen omasta sovelluskaupasta. MCL:n kanssa kehitetty TOUGHBOOK Omnia tukee puheohjauskomentoja ilman erillislaitteita - pelkkä työntekoon käytettävä laite riittää. 

TOUGHBOOK Omnia -alustalla sovelluksiin vaadittaviin muutospyyntöihin on helppoa ja nopeaa reagoida, vaikka käyttäjät olisivat maantieteellisesti hajallaan ja laitekannassa olisi eroavaisuuksia. Sinun ei myöskään tarvitse huolehtia, miten tuleva käyttöjärjestelmäpäivitys tai -muutos vaikuttaa järjestelmien toimintaan jatkossa, sillä nämä muutokset otetaan huomioon TOUGHBOOK Omnian toiminnallisuuksien kehityksessä. 

 

MCL-futuredeployment-today-tomorrow-timeline Credit: MCL Technologies

Kuva: MCL Technologies

 

TOUGHBOOK Omnia toimii lähes kaikilla mobiililaitteilla iOS/OSx-käyttöjärjestelmiä lukuun ottamatta, mutta on parhaimmillaan monipuolisempien erikoislaitteiden, kuten Panasonic FZ-T1 tai FZ-L1 kanssa. Se ei vaadi laitteelta suuria tehoja vaan on kevyt käyttää - siksi se sopii laitteisiin, joissa on useita erityistoimintoja, jotka hyödyntävät useita verkkoyhteyksiä ja joiden käyttöiänodote on useita vuosia. TOUGHBOOK Omnia tuo keveydellään laitteiden koko elinkaaren ajalle mukautuvuutta eri työprosesseihin ja vastaa käyttöjärjestelmissä ja laitteissa tapahtuviin muutoksiin. 

 

Inventointiaika väheni kolmasosaan

Eräs asiakkaamme hoiti inventointia aikaisemmin ERP:nsä omalla alustalla. Prosessi oli hidas vanhoilla menetelmillä, joten rakensimme heille TOUGHBOOK Omnian avulla inventointisovelluksen. Sovellus luotiin seuraamaan inventoinnin työprosessia, jotta työntekijä voi hoitaa kirjaukset työn luontaisen kulun mukaan, eikä seuraamalla järjestelmän toimintalogiikkaa.

Sovelluksella luetaan lavasta viivakoodi, jonka tiedoista tarkastetaan lavan varastopaikka, varmistetaan, että lavalla on oikea määrä oikeaa raaka-ainetta, ja päiväykset ovat samat kaikissa lavalla olevissa pakkauksissa. Koska sovellus pohjautuu valmiisiin toiminnallisuuksiin, sen ensimmäisen version kehitys vei vain kaksi päivää. Kun trukkipääte ja viivakoodinlukija korvasivat paperin ja kynän, asiakkaamme sai vähennettyä inventointiin kuluvaa aikaa noin kolmasosaan. 

 

Näyttökuva inventointisovelluksen käyttöliittymästäInventointisovelluksen käyttöliittymä on kevyt ja yksinkertainen. 

 

Tutustu tuotteeseen, pyydä testikäyttöä tai ota yhteyttä niin jutellaan lisää! 

Ota yhteyttä

Arto Luukkainen

Haluan tuoda laatua asiakkaideni työpäiviin laitteilla, teknologioilla ja mobiileilla sovellusratkaisuilla. Innostun tekoälystä, konenäöstä ja keskusteluista niiden ympärillä. Kaikista parasta on päästä muuttamaan asiakkaiden osaaminen ja ideat konkreettisiksi ratkaisuiksi - helpottamaan ja tehostamaan työntekoa.

Background element