kädet toivottavat auringonvalon tervetulleeksi Kuva: Canva

Herätys - kroppasi ja pääkoppasi tarvitsevat niille suunniteltua valoa

Voitteko uskoa, että kaikesta ihmiskunnan kehityksestä huolimatta muinaisilla luolamiehillä meni meitä paremmin: he saivat viettää päivänsä pääosin auringonvalossa. Elämä ei varmasti aina ollut herkkua luonnon ja villieläinten armoilla, mutta ainakin aurinko tarjosi D-vitamiinia, energisyyttä ja valppautta.

Samaten luonnonvalossa elely tarjosi luolamiehille luontaisen rytmin päivään: töitä paiskittiin valoisaan aikaan ja pimeällä vetäydyttiin luolien suojaan lepäämään.

Me nykyihmiset sen sijaan elämme pääosin sisätiloissa. Tämä on toki kehittänyt oleilumme turvallisuutta ja mukavuutta, mutta siirtyminen auringonvalosta keinovaloon on aiheuttanut meille lukuisia terveyshaittoja: univajetta, luontaisen vuorokausirytmin häiriintymistä, sen myötä heikentynyttä vireystasoa ja aineenvaihdunnan häiriöitä.

Olemme alkaneet kunnolla ymmärtää valon merkitystä terveydelle vasta viime vuosikymmeninä.

 

väsynyt nainen nukkuu työpöydän ääressä toimistolla Kuva: ShutterstockSisätiloissa valaistus ei yleensä riitä täyttämään luontaista valontarvettamme. Tämä vaikuttaa heikentävästi muun muassa vuorokausirytmiimme ja unensaantiimme. Kuva: Shutterstock

 

Valolla on virkistävä vaikutus

Minulle valon merkitys kirkastui tosissaan vasta viime vuonna. Kauko muutti syksyllä uusiin toimitiloihin Espoon Keilarantaan. Tilat on juuri remontoitu ja pidin valaistustasoa työntekoon vallan riittävänä, ellen erinomaisena - kunnes sain BrainLitin biosentrisen valaistuksen testiin.

En ollut sitä ennen tajunnut, etten ollut kunnolla hereillä uutukaisenkaan toimiston valaistuksessa. Kun laitoin BrainLit Alvenin tulille, huomasin vireystilassani muutoksen heti.

Jotkin asiat huomaa vasta, kun tilanne olennaisesti paranee: samankaltaisen ilmiön voi kokea, kun saa nenälleen uudet silmälasit ja näkee taas tarkasti, tai kun hengittelee oikeasti puhdasta sisäilmaa ja allergiaoireet häviävät.

Mitä ei ole vielä kokenut, ei osaa edes kaivata. Me ihmiset olemme kovin sopeutuvaisia ja mukaudumme vaikka minkälaisiin olosuhteisiin ja muutoksiin - terveytemmekin uhalla. Näin asian ei kuitenkaan tarvitse olla ainakaan valaistuksen suhteen.

 

mies tervehtii aurinkoa iloisesti keskellä peltoa ja kesäistä päivää Kuva: ShutterstockSe tunne, kun BrainLit-valaistus kytkeytyy on-asentoon. Kuva: Shutterstock

 

Biosentrinen valaistus tekee meille hyvää

BrainLit- biosentrinen valaistus on monelle suomalaiselle vielä tuntematon, mutta jo pitkään käytössä ollut teknologia. Se säätää itsenäisesti sisätilojen valaistustasoa, jotta se mukailee luonnollista päivänvaloa ja vastaa yksilöiden luontaiseen valontarpeeseen eri vuorokaudenaikoina ja vuorokausirytmeissä.

Tämä vaikuttaa positiivisesti ihmisten hormonituotantoon ja kognitiiviseen suorituskykyyn ja sitä kautta myös työssä jaksamiseen ja työtehoon. 

Vireystilan parannuksen biosentrisen valaistuksen myötä huomaa heti, koska vaikutus on niin välitön. Muut terveydelliset hyödyt ilmenevät, kun valaistus on saanut tehdä työtään pidempään:

  • Luontaisen vuorokausirytmin parempi noudattaminen johtaa parempaan unenlaatuun, hyvinvointiin ja terveyteen.
  • Sairauspoissaolot vähenevät jopa 30-50 % BrainLitin käyttöönoton jälkeen.
  • Tuottavuus paranee 10-20 % biosentrisessä valaistuksessa, ja kognitiivinen suorituskyky on yli 10 % parempi.
  • BrainLit-valot eivät myöskään välky, joten ne eivät aiheuta migreeniherkkyyttä.

 

BrainLit-valaistusjärjestelmä käytössä toimistotiloissa Kuva: BrainLitBiosentrisestä valaistuksesta on monia terveydellisiä hyötyjä: unenlaatu paranee säännöllisemmän vuorokausirytmin myötä ja aineenvaihdunnan häiriöt vähenevät. Kuva: BrainLit

 

Itsenäisesti säätyvä valaistus tekee myös kiinteistöille hyvää

Näin työnantajaa edustavan tahon näkökulmasta valaistuksesta on yllättäviäkin etuja, joita ei äkkiseltään valon piikkiin laittaisi: työsuhteiden keskimääräisten pituuksien on todettu kasvavan yli vuodella ja henkilöstön sitoutuvuus sekä pysyvyys paranevat BrainLit-valaistuksen käyttöönoton jälkeen. Lisäksi valaistusta käyttävät ovat havainneet, että: 

  • BrainLit-valaistujen tilojen vuokrausmäärät ovat kasvaneet valaistuksen käyttöönoton jälkeen.
  • Valaistusjärjestelmien huoltokustannukset ovat pienentyneet ja toiminnallinen laatu on 10-20 % aiempaa järjestelmää parempi. 
  • Järjestelmän käyttö ja laajentaminen ovat helpompia toteuttaa kuin perinteisellä valaistuksella.

Asiantuntijat auttavat havaitsemaan ja voittamaan nykyisen valaistuksenne tuomat haasteet tuottavuudelle, terveydelle ja ergonomialle, sekä ottamaan huomioon työympäristön erityispiirteet biosentrisen valaistuksen suunnittelussa.

Juha Rytkönen

Rytkönen toimi Kauko Oy:n toimitusjohtajana vuosina 2019-2022. Hänen aikanaan Kauko uudisti strategiaansa kohti kestävämpiä, asiakastarpeeseen kehitettyjä kokonaisratkaisuja. Tämä tapa toimia tunnetaan yhä nimellä #kaukokatse.

Background element